BNR explică omagierea lui Mihail Manoilescu

bnrBanca Naţională a României face precizări privind emisiunea numismatică din aprilie 2016, care îl include pe Mihail Manoilescu, guvernator al BNR în perioada Marii Crize Economice, personalitate a cărei omagiere a deranjat Institutul „Elie Wiesel” şi Ambasada SUA, care a afirmat că „a promovat și a contribuit activ la ideologia fascistă și sentimentul antisemit în România”.

BNR afirmă că emisiunea numismatică lansată în luna aprilie 2016 face parte dintr-un proiect, inițiat în anul 2015, de prezentare a istoriei BNR și a personalităţilor care au ocupat de-a lungul anilor demnitatea de guvernator al acesteia. Demersul din acest an vizează marcarea activității a trei dintre guvernatorii băncii centrale la împlinirea unui număr semnificativ de ani de la naștere – 175 de ani de la nașterea lui Ion I. Cîmpineanu, 140 de ani de la nașterea lui Ion Lapedatu și 125 de ani de la nașterea lui Mihail Manoilescu, cei trei ocupînd demnitatea de guvernator în perioade istorice diferite.

Includerea în emisiunea numismatică a lui Mihail Manoilescu, care a deținut demnitatea de guvernator al BNR în anul apogeului Marii Crize Economice (1931 – n.r.), într-un context global și european caracterizat de transformări profunde, a vizat exclusiv activitatea sa în fruntea băncii centrale și cea în domeniul cercetării economice și financiare la nivel mondial.

BNR analizează în prezent semnalele recente referitoare la această emisiune numismatică. Totodată, BNR va face demersuri pentru stabilirea unor proceduri de lucru cu instituții reprezentative de specialitate în vederea evitării unor potențiale situații regretabile în viitor.

Potrivit competențelor sale legale, BNR realizează emisiuni numismatice, în tiraje reduse, destinate colecționarilor, în cadrul unor programe ce includ o tematică diversă, dedicate atît personalităţilor şi evenimentelor marcante din istoria României, cît și celor care au marcat evoluţia civilizaţiei universale.

BNR reafirmă că, în nici un caz și sub nici o formă, emisiunile numismatice ale BNR nu doresc să rănească sentimentele nimănui, cu atît mai puțin să aducă atingere memoriei vreunei comunități sau să transmită mesaje avînd caracter ofensator, xenofob ori discriminator. BNR mai afirmcă că întreaga sa activitate este orientată, fără excepție, în spiritul respectului față de valorile umanității, ale democrației și multiculturalismului.

CIne a fost Mihail Manoilescu

Provenit dintr-o veche familie aristocratică, Mihail Manoilescu (1891, Tecuci – 1950, închisoarea Sighet) a fost un publicist, gînditor economic și politic, fost ministru al afacerilor externe în 1940, admirator al dictatorului fascist Benito Musolini, membru influent în cadrul camarilei regale în timpul lui Carol al II-lea, a cărei readucere pe tron a susţinut-o activ, şi ministru al economiei în diverse guverne țărăniste. A finanțat publicația „Buna Vestire”, oficios al organizației Garda de Fier și a fost membru în Senatul Legionar. În calitatea sa oficială, la 30 august 1940, a trebuit să semneze Dictatul de la Viena, prin care Germania și Italia au acordat Ungariei o importantă parte a Transilvaniei, moment în care “s-a prăbușit pe masă leșinat” – conform mărturiei ministrului de externe italian, Galeazzo Ciano. Este unul dintre puținii gînditori economici originali din România, fiind tradus încă din timpul vieții, dar mai ales ulterior, în mai multe limbi, ideile sale corporatiste și protecționiste fiind adoptate în Brazilia, în scopul dezvoltării industriale a acestei țări.

A fost întemnițat fără a fi judecat şi a murit la Sighet, în 1950, unde a fost aruncat într-o groapă comună neidentificată. Culmea, autoritățile comuniste i-au făcut un proces în 1951 și l-au condamnat, mort fiind, la 15 ani de temniță. Familia a fost anunţată despre moartea sa abia în 1958.

V.D.

Articole din aceeasi categorie