Bani pentru fotovoltaice, din 9 septembrie

Noul părogram „Casa Verde”, destinat instalării de panouri fotovoltaice, va demara în 9 septembrie şi se va adresa persoanelor fizice, ce pot deveni astfel şi producători de energie electrică.

Ministerul Dezvoltării a alocat 656 milioane de lei pentru programul „Casa Verde – fotovoltaice”, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional şi 120 de milioane de lei de la Administraţia Fondului de Mediu (AFM). Prin accesarea programului, pot fi instalate sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională. Pentru a beneficia de finanţare, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice. De asemenea, solicitanţii trebuie să prezinte documentele necesare pentru înscriere, aşa cum Sunt Prezentate în Ghidul de finanţare disponibil pe site-ul AFM (www.afm.ro), la secţiunea aferentă programului.

Programul va putea fi accesat din 9 septembrie, prin toţi instalatorii aprobaţi care vor fi publicaţi pe lista de pe site-ul AFM. Cei interesaţi vor trebui să încheie contracte cu aceşti instalatori, după care vor trebui să obţină avizul tehnic pentru montajul celulelor fotovoltaice. Minimul de putere instalată este de 3 KW. Termenul între momentul semnării contractului cu instalatorul şi până la finalizarea proiectului este de opt luni. Dosarele de finanţare pentru noul program se pot depune exclusiv electronic.

Cei care deţin astfel de panouri sunt numiţi prosumatori, denumire care desemnează persoanele fizice ce îşi asigură o parte din consumul de energie din producţie proprie şi livrează excesul în reţea. Oricine doreşte informaţii despre paşii care trebuie parcurşi pentru a deveni prosumator se poate adresa operatorilor de distribuţie din zona de care aparţin, iar aceştia sunt obligaţi să le ofere toate detaliile solicitate. Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE. Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă, la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior. Prosumatorii sunt scutiţi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului a afirmat că prin bugetul alocat programului „Casa Verde – fotovoltaice” pot fi finanţate circa 33.000 de unităţi locative.

Articole din aceeasi categorie