Băncile au redus dobînzile pentru depozite

Dobînzile practicate de băncile comerciale pentru depozite în lei şi euro au scăzut în iulie faţă de luna anterioară, dar s-au scumpit împrumuturile noi în lei, mai ales cele acordate firmelor.

dobanda

Datele furnizate de Banca Naţională a României arată că, la depozitele vechi în lei ale firmelor, băncile au redus dobînzile cu 0,1%, la o medie de 2,94%/an în iulie, faţă de 3,04%/an în iunie. La depozitele noi, dobînzile au scăzut de la o medie de 2,43%/an în iunie, la 2,27%/an în iulie. Dobânzi mai mari au fost acordate pentru depozitele noi în lei constituite de populaţie pe mai mult de doi ani, la o medie de 3,12%, comparativ cu 3,07% în iunie. De asemenea, au crescut dobînzile acordate firmelor pentru depozitele în lei, pe o perioadă între unu şi doi ani, de la 0,93%/an în iunie, la 1,55%/an în iulie.

Şi la depozitele în euro ale firmelor, dobînzile au fost reduse faţă de iunie, la depozitele noi de la 1,52%/an la 1,45%/an, iar la cele vechi de la 1,83%/an la 1,77%/an. De asemenea au scăzut dobînzile şi la depozitele în euro ale populaţiei, de la 1,92%/an la 1,87%/an la depozitelele vechi, şi de la 1,85%/an la 1,78%/an la depozitele noi. Doar la depozitele noi în euro ale populaţiei, constituite pe o perioadă de peste doi ani, dobînzile au crescut de la 1,75%/an în iunie la 1,89%/an în iulie.

Dobînzile au crescut în special la creditele noi
Cu totul alta este situaţia la noile împrumuturi în lei acordate firmelor, pentru care dobînzile au crescut de la 7,09%/an în iunie, la 7,28%/an în iulie. Pentru populaţie, dobînda la împrumuturile noi în lei a scăzut la 8,17%/an, însă la creditele noi pentru locuinţe, cu dobîndă fixă între 5 şi 10 ani, dobînda a crescut la 6,59% pe an.

La creditele vechi în lei, dobînzile pentru firme au scăzut de la 8,61%/an în iunie, la la 8,3%/an în iulie. Pentru împrumuturile vechi în valută, dobînzile cerute firmelor au fost de 5,02%/an în iulie, nivel apropiat de cel din luna anterioară, iar la creditele noi dobînzile au fost reduse la 4,37%/an în iulie, de la 4,44%/an în luna anterioară. Pentru populaţie, dobînda la creditele de consum noi în euro, au crescut la 7%/an în iulie, de la 6,93%/an în iunie.

Articole din aceeasi categorie