Aproape un sfert dintre români preferă să primească bani în loc de un cadou

De ziua de naștere, aproape 25% dintre români spun că preferă să primească, în loc de cadouri, bani pe care să îi folosească așa cum cred ei de cuviinţă.

Alți 18% declară că preferă să primească un singur cadou, mai consistent, din partea tuturor celor care plănuiesc să le facă o surpriză, iar aproximativ 22% spun că s-ar bucura să primească și unul sau mai multe vouchere la diverse magazine, pentru a avea posibilitatea să-și aleagă singuri cadoul.-

Un sondaj desfășurat de GiftShare, o platformă online care propune o soluție inedită de a primi și a dărui cadouri, numai 7% dintre cadourile pe care le primesc românii sunt exact ceea ce-și doresc, iar în peste 27% din cazuri cadourile sunt generale și nu țin cont de necesități. De asemenea, 15% dintre participanții la studiul GiftShare spun că adeseori cadourile primite sunt practice, dar impersonale și, prin urmare, rareori utile. Principalul motiv, cred 47,7% dintre respondenți, este faptul că persoanele care dăruiesc cadouri fac alegeri fără să fie interesați de ceea ce-și doresc cei cărora le vor oferi. Aproape o treime (32,8%) afirmă că deși își doresc un cadou anume, le este greu să le spună direct celor din familie sau prietenilor, mai ales că intervine și teama că bugetul ar putea fi mai mare decât ceea ce și-au propus cei dragi să cheltuiască pentru cadou.

Cei mai mulți dintre respondenți, mai exact 42%, spun că primesc cadouri de două ori pe an, respectiv de ziua de naștere și de sărbători, 30% dintre ei de trei până la cinci ori pe an, iar 21% doar o sigură dată, cu ocazia zilei de naștere. La fiecare dintre aceste ocazii, peste 58% dintre participanții la studiu spun că primesc între două și cinci cadouri, iar 14,4% primesc între cinci și zece cadouri. Mai puțin de un sfert (22,5%) primesc, de regulă, un singur cadou din partea întregului grup. Cel mai adesea sunt oferite în dar haine și încălțăminte (47,5%), produse de înfrumusețare (32,5%), bijuterii și accesorii (21,4%).

Cât privește valoarea pe care o au, în medie, cadourile primite, 38% dintre repondenţi apreciază că fiecare dar costă sub 100 de lei, iar 47% cred că fiecare cadou costă între 100 și 250 de lei. Mai puțin de 1% dintre participanții la studiu declară că primesc cadouri cu valoare de peste 1.000 de lei, fiind vorba, de regulă, despre un dar primit din partea unui grup. În plus, întrebați cât consideră că ar trebui să cheltuiască cineva pentru cadoul pe care îl oferă cu prilejul unui moment special, cei mai mulți (61%) au răspuns „fiecare cât poate, gestul contează.”

Cadourile nepotrivite sau nefolositoare sunt dăruite mai departe altor persoane, atunci când se ivește ocazia, spun 45% dintre respondenții la sondaj, și peste 1,2% recunosc chiar că le aruncă, în timp ce mai puțin de jumătate spun că le păstrează, chiar dacă nu se bucură de ele.

Articole din aceeasi categorie