Angajări în comerţ şi stabilitate a preţurilor, pînă în noiembrie

manageriAncheta de conjunctură, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că managerii din economia românească se aşteaptă, pînă în noiembrie, la o creştere moderată a activității în industria prelucrătoare și în servicii, la o oarecare majorare a numărului de salariați în comerțul cu amănuntul şi la o relativă stabilitate a prețurilor în toate sectoarele economice.

În cadrul anchetei de conjunctură din septembrie, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producției, în special pentru activitățile de fabricare a produselor din tutun, de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice. În schimb, pentru fabricarea băuturilor, tendința va fi de scădere accentuată. Pentru prețurile produselor industriale, se prognozează o relativă stabilitate pînă în noiembrie, tendinţă care se va regăsi şi în privinţa numărului de salariați.

Managerii din construcții apreciază că, în perioada imediat următoare, se va înregistra o scădere moderată a volumului producției şi a stocului de contracte şi comenzi. De asemenea, se estimează o relativă stabilitate a numărului de angajați, precum şi a prețurilor lucrărilor de construcții.

Comerțul cu amănuntul este sectorul economic pentru care este prognozată o majorare a numărului de angajaţi. Managerii din domeniu mai estimează că în următoarele trei luni se va înregistra o tendință de relativă stabilitate a activității economice, cu toate că pentru volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale este prognozată o scădere moderată. De asemenea, se apreciază ca va urma o perioadă de relativă stabilitate a preţurilor de vînzare cu amănuntul.

Conform estimărilor din septembrie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată. Şi pentru acest sector este prognozată o relativă stabilitate atît a numărului de salariați, cît şi a prețurilor de vînzare sau de facturare ale prestațiilor.

Reamintim că soldul conjunctural, indicator pe care se bazează analiza INS, arată percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen şi nu trebuie confundat cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

V.D.

Articole din aceeasi categorie