Ajutor financiar pentru crescătorii de bovine din zone defavorizate

vaci

Oficiul Pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ) Cluj a anunţat că mai multe localităţi din judeţ Cluj sînt situate în zone defavorizate, iar producătorii de lapte şi de carne de vită pot beneficia de ajutoare financiare, pentru a fi compensate dezavantajele specifice zonei.

Beneficiarii acestei forme de ajutor pot fi persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice. Producătorii primesc plăţi suplimentare, calculate şi acordate anual, în funcţie de efectivul şi categoria de animale deţinute, adică vaci de lapte, bivoliţe de lapte, taurine din rase de carne şi metişii acestora (vaci din rase de carne, tineret mascul sau femel din rase de carne sau metişi cu rase de carne).

În judeţul Cluj sînt situate în zone defavorizate următoarele unităţi adiministrative: Băişoara, Beliş, Călăţele, Căpuşu Mare, Chiuieşti, Ciucea, Ciurila, Feleacu, Gilău, Iara, Izvoru Crişului, Măguri-Răcătau, Mănăstireni, Mărgău, Mărişel, Negreni, Poieni, Rîşca, Sîncraiu, Sînmărtin, Săcuieu, Săvădisla, Unguraş, Valea Ierii – din zona de munte – şi Aiton, Aluniş, Apahida, Bobîlna, Ceanu Mare, Cojocna, Corneşti, Frata, Mociu, Ploscoş Vad, Viişoara – în zone defavorizate de condiţii naturale specifice.

Crescătorii primesc ajutorul specific pentru 2 – 15 capete de vaci de lapte, pentru maximum 50 de capete bivolite de lapte, respectiv pentru maximum 90 de capete de vaci din rase de carne, tineret din rase de carne sau metişi ai acestora.

Certificarea raselor de carne şi a metişilor acestora se face de Agenţia Naţională Pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie “Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, prin structurile sale teritoriale respectiv Oficiul Pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Cluj, care va verifica datele din următoarele documente furnizate de crescător: * certificate de origine pentru vaci din rase de carne * certificate de origine, buletine de însămînţări artificiale sau adeverinţe de montă naturală pentru tineretul mascul sau femel din rase de carne sau metişi cu rase de carne * paşaportul pentru fiecare animal * documentele oficiale care atestă ieşirile din efectiv, după caz.

Pentru tineretul taurin din rase de carne sau metis cu rase de carne care are vîrsta de maximum 20 de luni se acordă ajutor specific doar o singură dată, cu condiţia ca beneficiarul să menţină în exploataţie animalele pe o perioadă de 8 luni.

OARZ Cluj verifică datele înscrise în buletinele de însămînţări artificiale sau montă naturală şi data naşterii animalului care trebuie să se încadreze în intervalul de 280 +/- 17 zile.

Rasele de taurine de carne sînt: Bălţata Românească şi alte rase de tip Simmental, Brună şi alte rase de tip Schwiz, Pinzgau, Blanc Blue Belgique, Charolaise, Chianina, Limousine, Blonde d`Aquitaine, Aberdeen Angus, Aubrac, Romagnola, Piemonteza, Galoway, Hereford, Highland, INRA 95, Marchigiana, Salers, Wagyu.

Pentru a beneficia de acest ajutor, producătorii trebuie să depună o cerere la A.P.I.A

Cluj, în perioada 6 august – 21 septembrie a anului pentru care se face solicitarea. Cuantumul ajutorului specific se calculează de A.P.I.A., după finalizarea verificărilor prin raportarea plafonului maxim la efectivele de capete eligibile din toate categoriile, fara a depăşi: * 250 euro pe cap pentru categoria vaci lapte * 187.5 euro pe cap pentru bivolite de lapte * 300 euro pe cap pentru taurine din rase de carne şi metisi ai acestora.

ing. Radu BERCHEZ

Articole din aceeasi categorie