Acest an a debutat cu o creştere uşoară a cifrei de afaceri din industrie

industrieÎn primele patru luni ale anului în curs, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut cu 1,7%, comparativ cu perioada similară din 2014, însă a scăzut în aprilie cu 7,2% faţă de luna precedentă şi cu 0,8% faţă de aprilie 2014.

Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), creşterea din primele patru luni a cifrei de afaceri s-a datorat majorărilor înregsitrate în industria extractivă (cu 3,2%), şi în industria prelucrătoare (cu 1,6%). Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (cu 6,7%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 4,9%), în industria bunurilor intermediare (cu 4,4%) şi în industria bunurilor de uz curent (cu 0,4%), singura scădere fiind înregsitrată în industria energetică (cu 21,8%).
Însă, în aprilie, cifra de afaceri din industrie a scăzut faţă de martie cu 7,2%, şi faţă de luna corespunzătoare din 2014 cu 0,8%. Scăderea s-a produs pe fondul scăderii industriei extractive, cu 14%, şi a industriei prelucrătoare, cu 6,9%. Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat scăderi în toate sectoarele, respectiv în industria energetică (cu 24,6%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cui 9,5%), în industria bunurilor intermediare (cu 7%), în industria bunurilor de capital (cu 5,9%) şi în industria bunurilor de uz curent (cu 2,5%).

Majorarea cifrei de afaceri din industrie s-a datorat şi creşterii comenzilor noi. Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 2,1% în primele patru luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2014, şi cu 4,1% în aprilie faţă de martie, dar au scăzut cu 5,7% faţă de aprilie 2014. Comenzile noi au crescut pe ansamblu cu 2,1%, datorită majorărilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (cu 21,4%) şi în industria bunurilor intermediare (cu 6%). In această perioadă au fost înregistrate scăderi în industria bunurilor de capital (cu 0,7%) şi în industria bunurilor de uz curent (cu 0,3%).

Articole din aceeasi categorie