A trecut Ignatul, la Gherla se termină şi sacrificarea porcilor

Sîntem în ajunul Crăciunului, cînd cu toţii ne aşezăm la masă. Nu lipsesc bunătăţile, iar atmosfera este pe măsură. Cu medical veterinar dr. Iuliu Lupea, o mai veche cunoştinţă de-a noastră, am făcut bilanţul sacrificărilor de porci de pe raza municipiului Gherla. Cei mai mulţi au tăiat porcul în cele trei sate componente le oraşului – Hăşdate, Silivaş şi Băiţa -, unde, după ultimele date statistice, în gospodării există peste 300 de porcine. Mai mult de jumătate dintre familiile care deţin animale au tăiat un porc în această iarnă (ce iarnă!?, că afară, zilele trecut,e a fost mai mult… primăvară). După afirmaţia medicului veterinar, toate examenele trichinoscopice s-au efectuat la timp şi în condiţii bune. Nu cred că pe raza municipiului Gherla şi-a sacrificat cineva porcul fără analize făcute de cabinetele veterinare. Cel puţin, la “Somvet”, totul a fost în regulă. Important este că la Gherla, în această perioadă, nu s-au semnalat îmbolnăviri din acest motiv, iar condiţiile igienice sînt strict respectate şi în unităţile de alimentaţie publică. Ce am mai observat la Gherla, este că, în acest an, nu am mai văzut sacrificări de porci între blocurile de locuinţe din cartierele oraşului. Cine a vrut să-şi taie porcul, mai degrabă s-a deplasat într-o localitate rurală din împrejurimile municipiului, unde, la rude sau la cunoştinţe, au avut condiţii mult mai bune.

Am avut o toamnă lungă şi, iată, o avem în continuare. În jurul Gherlei am avut ocazia să observ zilele trecute bovine pe… păşune. Ceva verdeaţă se mai găseşte, pe ici, pe colo. Să vezi şi să nu crezi!

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie