A început recoltatul cătinei

În aceste zile revine în actualitate recoltatul plantelor medicinale. Zona municipiului Gherla nu duce lipsă de astfel de plante, în special de cătină, care conţine o cantitate mare de vitamina C. Fructul are deja formă şi culoare, este chiar pârguit, iar gustul este acru – amărui.

Fermierul Andrei Miklósi cultivă cătină pe 6 hectare, în hotarul satului Năsal, din comuna Ţaga. După aprecierile sale, producţia este destul de bună, chiar dacă ploile din această vară au influenţat dezvoltarea plantelor. Cătina se conservă în miere de salcâm, dar se poate şi usca, un procedeu care necesită multă grijă şi un timp îndelungat. Odată uscată, planta poate fi măcinată, iar praful obţinut astfel se poate amesteca cu miere sau din fructele uscate se poate prepara ceai. Sucul de cătină poate înlocui oţetul alimentar la salate. Nu întâmplător, produsele realizate din cătină se bucură de mare trecere la târgurile şi expoziţiile naţionale şi internaţionale. Andrei Miklósi a fost prezent cu produsele sale şi la marile târguri agricole de la Hamburg sau Budapesta, iar în noiembrie este invitat la Dubai la o astfel de manifestare.

SZ. Cs.

Articole din aceeasi categorie