TVA de 5% în Turism, până în decembrie

Ministerul Turismului a decis reducerea TVA la 5% pentru cazare şi restaurant şi eliminarea redevenţelor pentru apa termală şi minerală în sectorul balnear, „până în decembrie”.


„Ministerul Turismului a stabilit (…) aplicarea cotei de TVA de 5% pentru domenii precum: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea, activităţile sportive, recreative şi distractive”, spun oficialii din sector, citaţi de Agerpres.
O altă măsură va fi stabilirea de redevenţe zero pentru apa geotermală şi apa minerală natural utilizată pentru consumul populaţiei la buvetele publice. În plus, autorităţile locale şi societăţile comerciale vor putea accesa bani din fondul de investiţii, destinaţi special dezvoltării şi modernizării staţiunilor balneare.
Estimarea Guvernului pentru dezvoltarea turismului balnear prevede investiţii de minimum un miliard de euro prin proiecte, în următorii 10 ani. „Sectorul turistic balnear avea nevoie urgent de aceste măsuri în contextul în care o treime dintre izvoarele termale şi minerale ale Europei sunt în ţara noastră”, susţin reprezentanţii ministerului.
Ministerul Turismului va definitiva Legea Turismului, care ar trebui să aibă scopul de a promova României ca destinaţie turistică şi creşterea numărului de turişti autohtoni şi străini. Guvernul a adoptata deja un memorandum de descentralizare în sectorul de turism, prin care autorităţile locale urmează să preia o parte dintre atribuţiile ministerului.

Articole din aceeasi categorie