Ziua Porților Deschise la comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”

Clujenii interesaţi de tehnica şi echipamentele din dotarea Diviziei 4 Infanterie „Gemina’’ post să vadă aceste lucruri, astăzi, 23 aprilie,, în cadrul Zilei Porţilor Deschise. Evenimentul are loc la Comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina’’, fiind organizat în contextul aniversării Zilei Forţelor Terestre. Acțiunea are loc în intervalul orar 9.00-13.00 și cuprinde vizionarea unor standuri de prezentare a tehnicii și echipamentelor militare precum și vizitarea Sălii de Tradiții.

„Activitatea destinată clujenilor le va oferi acestora nu doar plăcerea unei plimbări prin cazarma (clădire istorică a Clujului) care are unul dintre cele mai frumoase parcuri interioare ale orașului, ci și oportunitatea unui dialog direct cu militari din toate unitățile garnizoanei Cluj-Napoca. Vizitatorii sunt așteptați cu o vastă expoziție statică cu mijloace tehnice, armament și echipament militar – armament greu și ușor de infanterie, tehnică de artilerie, echipamente de cercetare, parașutim și supraviețuire, instalație de tiroliană, echipamente IT și de comunicații, UAV-uri (aeronave fără pilot), robot EOD, punct de informare/orientare privind cariera militară, stand de prezentare al Forțelor Aeriene și multe alte spații expoziționale cu tematică diversă. De asemenea, va putea fi vizitată Sala de Tradiții a comandamentului, un veritabil muzeu istorico-militar’’, a anunţat Divizia 4 Infanterie „Gemina’’.

Ziua Forţelor Terestre este sărbătorită la 23 aprilie. Această dată a fost stabilită odată cu sărbătoarea creştină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, patronul spiritual şi ocrotitorul acestei categorii de forţe ale armatei. Anul acesta, sărbătoarea Sfântului Gheorghe are loc în 29 aprilie, potrivit unei hotărâri a Sfântului Sinod.

Sfântul Gheorghe este reprezentat în iconografie călare pe un cal şi străpungând cu suliţa un balaur, imagine ce a rămas peste veacuri ca model de curaj în lupta cu diavolul. Sfântul Gheorghe a fost ocrotitorul armatei lui Ştefan cel Mare. Icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă care se lupta cu balaurii, era pictată sau cusută pe steagurile de luptă ale domnului moldovean. Un astfel de exemplu este Steagul Sfântului Ştefan cel Mare, unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice şi liturgice păstrate până în zilele noastre. Acesta îl înfăţişează, pe o parte, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul soldaţilor şi al armatei, şezând pe un tron domnesc şi având la picioare un balaur cu trei capete. Deasupra, se află doi îngeri ai Domnului, care ţin în mâini o sabie şi o coroană, încununându-l, astfel, pe sfânt cu o cunună mucenicească veşnică, se arată pe site-ul www.crestinortodox.ro.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a rămas astfel patronul spiritual şi ocrotitorul Forţelor Terestre. Armata de uscat reuneşte armele şi specialităţile care au compus-o şi care o compun dintotdeauna: infanteria, vânătorii de munte, tancurile, artileria, geniul, apărarea NBC etc, potrivit „Calendarului Tradiţiilor Militare” (2010).

Articole din aceeasi categorie