Ziua Naţională a României, celebrată cu fast la Cluj-Napoca

Manifestările organizate la Cluj-Napoca în contextul Zilei Naţionale a României i-au încântat şi de această dată pe miile de clujeni care s-au adunat duminică în Piaţa „Avram Iancu’’. Transportoare blindate, tunuri, autovehicule dotate cu rachete antiaeriene şi aruncătoare de proiectile reactive, autospeciale din dotarea Jandarmeriei, Poliţiei şi Pompierilor au făcut deliciul publicului.
Festivitățile au debutat la ora 11 cu depuneri de coroane și jerbe de flori la Statuia ecvestră Mihai Viteazul. La eveniment au luat parte parlamentari, reprezentanți ai Guvernului, ai autorităților locale și județene, ai asociaților cultural-patriotice, instituțiilor deconcentrate, precum și numeroși clujeni.
Festivitățile au continuat în Piața „Avram Iancu”, unde, începând cu ora 12, au fost susținute discursuri, a fost organizat un impresionant ceremonial militar, iar la final cei prezenți au avut parte de un inedit spectacol de artificii de zi.
În discursul susținut în fața clujenilor veniți să marcheze aniversarea Zilei Naţionale a României, prefectul judeţului Cluj, Ioan Aurel Cherecheş a ţinut să sublinieze că municipiul Cluj-Napoca este inima culturală și economică a Transilvaniei, o inimă care a reînceput să bată românește după Marea Unire, așa cum, a arătat acesta, „o dovedește tradiția impresionantă a unor instituții-reper pentru comunitatea noastră și pentru întreaga țară’’. „Este vorba despre Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și de Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, care se situează pe primul loc în ierarhia națională, în domeniile lor de activitate și care aniversează anul acesta centenarul educației academice în limba română. Dar și de Teatrul Național „Lucian Blaga” și de Opera Română, care aniversează, de asemenea, centenarul reprezentațiilor artistice în limba română. S-ar mai putea adăuga multe, însă aș vrea să mai menționez două evenimente care își au rădăcinile în urmă cu 100 de ani, și anume că atunci au fost puse bazele administrație în limba română în Transilvania și tot atunci a fost înființat un alt reper al Clujului – Clubul Sportiv Universitatea. Iată doar câteva dintre arterele instituționale prin care pulsează, de un secol încoace, viața intelectuală, culturală, administrativă și sportivă a Clujului și cărora vreau să le urăm astăzi „La mulți ani!”, fiindcă Ziua Națională a României este și ziua oamenilor și a instituțiilor care ne unesc și nu cred că există, pe lumea aceasta, liant mai puternic decât Educația și Cultura. La mulți ani uniți (…) de aici, din inima Transilvaniei și a României! La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani, dragi clujeni!’’, a transmis prefectul Ioan Aurel Cherecheş.
Emil Boc: Avem cele mai mari garanții de securitate din istorie
Primarul Emil Boc a arătat că foarte mulți care nu-i cunosc pe români nu își explică faptul cum a reușit acest popor să reziste și să-şi păstreze ființa națională, indiferent de greutățile prin care a trecut. „Am fost întotdeauna la intersecția intereselor marilor puteri şi am reușit să păstrăm limba noastră, tradițiile. Miracolul o reprezintă românii. A fost ceva extraordinar de puternic care ne-a ajutat să răzbim: voința de a trăi împreună”, a declarat primarul Emil Boc.
Edilul a explicat că n urma deciziei strategice a Guvernului Brătianu din 1016 de a ne alătura Antantei şi în condiţiile anului astral 1918, românii și-au îndeplinit visul dintodeauna de a trăi în graniţele acelui stat. „În momentul de la 1918 se prăbuşeau patru imperii-ţarist, otoman, german şi austro-ungar, adică imperii cu care ne-am confruntat în întreaga noastră istorie. În urma deciziei strategice a Guvernului Brătianu din 1016 de a ne alătura Antantei şi în condiţiile anului astral 1918, românii și-au îndeplinit visul dintodeauna de atrăi în graniţele acelui stat’’ a spus Emil Boc, arătând că, după 1918, au urmat ani grei pentru a ne menţine integritatea teritorială a României. „A fost cea mai mare provocare după Primul Război Mondial. Astăzi, această provocare nu este atât de puternică, pentru că avem cele mai mari garanții de securitate din istorie, datorită NATO, UE și parteneriatului strategic cu SUA. Suntem o națiune mândră, în clubul celor mai selecte țări de pe această planetă. Avem însă cea mai mare provocare pe care o lansează noul Centenar. (…) Clujenii, românii, toți cei care sunt departe de casă, se vor întoarce, pentru că sufletul lor este acasă”, a mai arătat edilul.

Paradă militară spectaculoasă
După discursurile oficialităților, clujenii prezenți în Piața „Avram Iancu” au putut asista la o spectaculoasă paradă militară organizată de Divizia 4 Infanterie „Gemina’’. Mii de clujeni s-au strâns pe Bulevardul Eroilor şi în zona dintre Cercul Militar și Palatul de Justiție pentru a-i vedea pe militarii Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și tehnica din dotarea marii unități cu sediul la Cluj-Napoca. Parada a fost deschisă patru avioane MIG 21 LANCER, care au survolat Piața ”Avram Iancu”. A urmat defilarea cu trupe și tehnică de luptă. Comandantul paradei a fost colonelul Viliam Pastor, șef al Planificării la Divizia 4 Infanterie „Gemina’’, care a defilat într-un Transportor Amfibiu Blindat de cercetare.
Drapelul de luptă prezentat în cadrul ceremonialului de defilare a aparținut Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu’’ şi a fost purtat de militarii regimentului, comandantul gărzii port drapel fiind locotenentul Sergiu Cheslerean. Primul pluton din blocul de paradă a fost format din militari din cadru din Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”. Prin faţa miilor de clujeni au mai defilat militari ai Batalionului 811 Infanterie din Dej și ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu’’. Aceştia au fost urmaţi de militarii Batalionului 7 Aruncatoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”, unitate care reprezintă pumnul de foc al Diviziei 4 Infanteriei „Gemnia”.
Totodată, au putut fi văzuți militarii Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, după care au prezentat onorul jandarmii din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi și ai Inspectoratului Județean de Jandarmi. Aceștia au fost urmați de militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”, de elevii Școlii de Poliție „Septimiu Mureșan” și de angajați ai Poliției Locale. Cei care au încheiat defilarea detaşamentelor de militari au fost voluntarii Crucii Roșii.

Tehnica de luptă
Atracția paradei militare de la Cluj-Napoca a constituit-o defilarea cu tehnică de luptă și cu mijloace de intervenție. Cei prezenți la manifestări au putut vedea două transportoare blindate de luptă, aflate în dotarea Batalionului 317 Vlădeasa. Acest vehicul dispune de tracţiune integrală 4×4 și de sistem amfibiu propulsat pe apă cu ajutorul unui hidrojet (având viteza maximă de 8 km/h pe apă). Au urmat trei instalaţii de aruncătoare proiectile reactive, tehnică aflată în dotarea Batalionului 7 Aruncătoare „General Vasile Danacu’’. Vedeta paradei cu tehnică militară a fost instalația de luptă dotată cu rachete antiaeriene OSA-AKM, din cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene. Acesta este un mijloc autonom, autopropulsat şi este destinat cercetării spaţiului aerian, descoperirii ţintelor, combaterii şi nimicirii acestora. De asemenea, acesta descoperă ţinte până la 45 km şi le nimiceşte până la distanţe de 10 km. Au urmat două maşini destinate încărcăfsrii rachetelor şi complexul de rachete antiaeriene CA-95 . Dispozitivul de defilare cu tehnică de luptă și de intervenție a fost încheiat cu cele mai performante vehicule aflate în dotarea pompierilor, jandarmilor şi poliţiştilor clujeni.
Inspectoratul Poliției Județene Cluj a prezentat de Ziua Națională, motocicletele BMW, autospecialele VW Polo, Dacia Logan şi Dacia Duster, echipate cu mijloace de comunicații și avertizare sonoră. Inspectoratul Județean de Jandarmi Cluj i-a suprins pe clujeni cu vehicule de teren off-road 4×4 ATV iar ISU Cluj a prezentat motocicleta SMURD şi mai multe autospeciale de lucru cu apă şi spumă. A fost prezentată şi autospeciala de intervenţie şi salvare la înălţime.
După parada militară, cei prezenți au avut parte de un superb spectacol de artificii, de zi, în culorile drapelului românesc: roșu, galben și albastru. Clujenii care au asistat, joi, la parada de 1 Decembrie s-au arătat extrem de încântaţi de cele văzute.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie