Ziua Imnului Naţional, marcată la Cluj-Napoca

Câteva sute de clujeni au luat parte, ieri, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Imnului Naţional, pe platoul din faţa Centrului de Cultură Urbană Casino din Parcul Central. Festivitatea a început în jurul orei 18 cu o slujbă religioasă pentru poporul român oficiată de un sobor de preoţi civili şi militari.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a vorbit despre semnificaţia Imnului Naţional, subliniind că, alături de Drapel, constituie cele mai importante simboluri naţionale care stau la baza unui popor, a unei naţiuni, a unui stat.
Edilul a menţionat că acest simbol naţional uneşte generaţiile trecute, prezente şi viitoare. ‘’Naţiunea este un concept politic, poporul este un concept sociologic, statul este un concept juridic dar ceea ce uneşte membrii unei naţiuni sunt simbolurile’’, a arătat Emil Boc, adăugând că o naţiune este puternică dacă îşi respectă simbolurile.
‘’Este un moment important pentru noi toţi iar faptul că dumeavoastră sunteţi astăzi alături de noi, autorităţile locale, ne arată faptul că preţuiţi aceste simboluri naţionale pentru că doar uniţi am fost şi vom fi puternici aşa cum Imnul Naţional a fost alături de naţiunea română în cele mai grele momente ale istoriei noastre’’, a spus Boc.La rândul său, prefectul judeţului Cluj, Ioan Aurel Cherecheş a afirmat că Ziua Imnului Naţional constituie un prilej de a ne aduce aminte, odată în plus, ce ne uneşte pe noi, toţi românii. ‘’Astăzi este o sărbătoare a conştiinţei naţionale’’, a subliniat Ioan Aurel Cherecheş.

O viaţă cât un centenar
După intervenţia prefectului a urmat un moment extrem de emoţionant. Trei locuitori ai judeţului Cluj care au împlinit în acest an vârsta de 100 de ani au primit din partea ministrului de Interne, Carmen Dan un mesaj de felicitare însoţit de un tricolor şi de o insignă cu inscripţia „România 100”. De asemenea, reprezentanţii structurilor M.A.I. din judeţ le-au dăruit ‘’centenarilor’’ buchete de flori şi mici cadouri. Cei trei clujeni premiaţi sunt Margareta Halmagi din Săvădisla, Ioan Souca din Aghireş şi Sava Codreanu din Cluj-Napoca.
Festivitatea dedicată Zilei Imnului Naţional a continuat cu intonarea de către fanfara militară a imnurilor naţionale pe care le-a avut ţara noastră până în 1989 după care cântăreţii de muzică populară Alina Ploae, Lucia Potra, Ionuţ Suciu, Doru Sechei şi artiştii de operă Lavinia Bocu şi Dan Dumitrana au cântat imnul ‘’Deşteaptă-te române’’.
La final, cei prezenţi au putut asista la defilarea gărzii de onoare.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie