ZIUA FRANŢEI VA FI SĂRBĂTORITĂ ASTĂZI LA CLUJ-NAPOCA

Ambasadorul Franţei în România, ES Michèle Ramis, vine astăzi la Cluj-Napoca pentru a participa la manifetsările dedicate Zilei Naţionale a Franţei. Festivităţile de la Cluj-Napoca preced cu câteva zile data oficială a Zilei Franţei, 14 iulie, care marchează începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei în 14 iulie 1789.
Evenimentul din 11 iulie, la care participă în jur de 500 de invitaţi, este organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj, Institutul francez din Cluj şi Consulatul onorific al Franţei la Cluj, cu susţinerea a numeroşi parteneri şi va avea loc la Casinoul din Parcul Central. Ceremonia va fi deschisă cu imnurile Franţei, României şi Uniunii Europene, interpretate de către Muzica militară a Diviziei IV infanterie Gemina. La eveniment vor participa primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prefectul judeţului Cluj, Ioan Aurel Cherecheş precum şi oficialităţi şi reprezentanţi diplomatici ai mai multor ţări, reprezentanţi ai mediului universitar, cultural şi de afaceri din Cluj. Cetăţenii francezi stabiliţi în Transilvania, printre care şi numeroşi studenţi francezi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, vor lua parte la această sărbătoare.
Programul artistic al serii include un concert de jazz contemporan cu duo-ul Essential Notes, compus din Simion Bărnuţiu la pian şi Róbert Kányádi la tobe şi un moment artistic susţinut de pictorul francez Henri Lamy şi designerul franco-filipinez Maïa d’Aboville. Acompaniaţi la percuţie de Diane Inamahoro şi Leopolt Tié, ei vor realiza o pictură prin dans. Este vorba despre tehnica picturii capoeira, care permite inspiraţiei să curgă direct din mişcările de dans, pensula devenind astfel o prelungire a corpului în mişcare.
În termeni de investiţii, Franţa este al zecelea investitor din Cluj. Ea este prezentă în viaţa cotidiană a oraşului prin cincizeci de companii, regrupate în cadrul Clubului Francofon de Afaceri Cluj, care reprezintă peste 4000 de angajaţi. Obiectivele generale ale CFAC sunt să contribuie la dezvoltarea economică în regiunea Cluj şi să faciliteze ocuparea forţei de muncă în Transilvania. În ceea ce priveşte educaţia, 15 filiere francofone la nivel universitar formează 1638 studenţi, dintre care 1200 de studenţi francezi în filiere medicale. Clujul are de asemenea un liceu bilingv (Liceul Eminescu) şi mii de elevi care învaţă franceza în şcoală. Franţa este reprezentată la Cluj-Napoca de Institutul Francez din Cluj-Napoca, Serviciu al Ambasadei Franţei în România şi de consulul onorific dl. Pascal Fesneau. Institutul francez este un actor important al oraşului, care oferă cursuri şi examene de franceză pentru copii şi adulţi şi organizează anual treizeci de evenimente culturale. Mediateca sa deţine un fond de 16000 de cărţi, muzică, filme şi jocuri video în limba franceză şi propune numeroase ateliere şi activităţi pentru copii.

Articole din aceeasi categorie