Ziua Eroilor, marcată inedit la Cluj-Napoca

Elevii Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” au depus, ieri, 1000 de candele și flori în Cimitirul Eroilor din municipiul Cluj-Napoca, la mormintele eroilor români, maghiari, germani, sovietici, precum și a celor căzuţi în lupta pentru libertate în decembrie 1989. Autorităţile locale au ales să facă acest gest pentru a cinsti cum se cuvine memoria tuturor eroilor, indiferent de naţionalitate sau religie.

De asemenea, cu ocazia Zilei Eroilor au fost organizate ceremoniale militare şi religioase în memoria celor care au căzut la datorie. Prefectura Cluj, în colaborare cu Divizia 4 Infanterie ‚’Gemina’’, autoritãţile administraţiei locale, Asociaţia Naţionalã a Veteranilor de Rãzboi- filiala Cluj, Asociaţia “Cultul Eroilor’’ au organizat slujbe de pomenire şi depuneri de coroane de flori la mormintele şi monumentele eroilor.

La ceremonialul organizat în Cimitirul Eroilor din Cluj- Napoca, prefectul județului Cluj Ioan Aurel Cherecheș, i-a conferit colonelului în rezervă Iulian Patca, preşedintele Societăţii „Cultul Eroilor” Cluj, autorul albumului documentar „Centenarul unei stări de spirit”, Diploma de excelenţă, „în semn de apreciere pentru contribuţia la cercetarea trecutului istoric şi militar din judeţul Cluj, pentru exemplul de virtute civică oferit generaţiei tinere”.

Iulian Patca a subliniat că sunt 100 de ani de când -organizat şi instituţionalizat- eroii şi martirii sunt cinstiţi cum se cuvine şi în judeţul Cluj. “Ziua Eroilor a coincis cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului încă din 1919, deci sunt 100 de ani de atunci, când s-a înfiinţat Societatea “Mormintele Eroilor căzuţi în război”. Cu alte cuvinte, în acest an ne aflăm şi la Centenar- 100 de ani de când -organizat şi instituţionalizat- eroii şi martirii sunt cinstiţi cum se cuvine şi în judeţul Cluj. (…) Societatea “Cultul Eroilor” Cluj, prima înfiinţată în ţară după Revoluţia din Decembrie, încă de acum trei ani a întâmpinat acest centenar publicând o carte, un documentar în premieră naţională care este “Clujul Eroilor”. Acum, la Centenar, am publicat “Centenarul unei stări de spirit”, o carte monografică documentară.

(…) În judeţul Cluj am identificat nominal şi numeric, cunoscuţi sau necunoscuţi peste 37.000 de eroi şi martiri din toate timpurile şi toate locurile, căzuţi la datorie pentru apărarea patriei şi a credinţei, în război, răscoale şi revoluţii, în lagăre şi închisori, sau în dictaturile caroliste şi comuniste. Din aceştia, peste 900 se află aici, îşi dorm somnul de veci, în acest cimitir emblemă şi de onoare al Clujului. Cu totul insolit şi inedit este că la iniţiativa şi cu susţinrea Prefecturii Cluj şi a Primăriei Cluj-Napoca, la căpătâiul fiecăruia, indiferent de etnie sau naţionalitate s-a aprins câte o candelă de neuitare şi s-a depus câte o floare a recunoştinţei noastre”, a declarat Iulian Patca.

„Ziua Eroilor’’ a fost proclamatã ca sãrbãtoare naţionalã a poporului român prin Legea nr. 379, din 2003. Manifestãrile prilejuite de acest eveniment sunt programate, în tradiţie creştinã, de Ziua Înãlţãrii Domnului.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie