Zilele Gilăului dominate de Festivalul Național „Dumitru Sopon”

Zile toride și de o rară frumusețe spectaculară a trăit Gilăul în această ultimă decadă de iunie 2019. Trei zile dominate de unul dintre cele mai frumoase și reușite festivaluri ale cântecului popular românesc, ce poartă sigiliul unui mare artist care a învățat graiul și cântecul strămoșesc pe aceste fertile pământuri de la poalele Apusenilor și pe care le-a oferit, cu al său inconfundabil talent și generozitate artistică, nu doar românilor, ci și europenilor, asiaticilor și chiar americanilor.

Componentele zilelor Gilăului au fost multe, unele din ele, cum au fost concursurile hipice, s-au consumat cu ceva timp în urmă, însă substanța evenimentului s-a pliat pe zilele de vineri, sâmbătă și duminică, când forfota și… urdinișul a fost scena de vară și sala de spectacole a Casei de Cultură ce poartă numele regretatului artist, Dumitru Sopon.

Sâmbătă, bunăoară, au avut loc întreceri sportive dotate cu cupe și diplome oferite de administrația publică a unității administrativ teritoriale Gilău, pliate pe disciplinele fotbal și table.

Pe baza sportivă din localitate s-au întrecut patru echipe motivate, parcă, de excelentele rezultate obținute de tineretul nostru în Italia, însă competiția a fost dominată și câștigată de echipa din liga a lV – a Someșul Gilău, urmată de Someșul 2, Restul lumii și formația rromilor.

Campionatul de table, aflat la a Vl – a ediție, a fost coordonat de un împătimit iubitor al jocului cu zaruri, Ilie Poenaru, și a fost câștigat de Nicolae Neciu, urmat de Mircea Mărginean, Nicolae Miron și Stelian Matiș.

 

Atât fotbaliștilor, cât și… tablagiilor, primarul comunei, ing. Dumitru Sfârlea, le-a înmânat cupe, diplome și felicitările de rigoare, iar întreprinzătorul Ilie Poenaru, a oferit competitorilor săi o cafea, o cupă de vin și un mizilic cu slănină, caș, piept de pui, ceapă și roșii, această generozitate sporindu-i șansele la un cât mai des… șase – șase!.

O ambianță deosebită a fost, sâmbătă, după amiază, atât pe scena din aer liber din cochetul părculeț din fața Primăriei și Casei de Cultură, dar și pe scena din acest impozant locaș.

Tinerii artiști ai comunei, reuniți în ansamblurile artistice „Tulepantos” și ai lor pitici, în costume de rară frumusețe, în parteneriat scenic cu micuții din „Cununița Apusenilor”, primeniți și ei în strai popular de reală autenticitate. Aceștia au prezentat cele mai frumoase jocuri populare maghiare și românești, publicul oferindu-le meritatele aplauze, de care s-au bucurat și micuțele și frumoasele interprete ale folclorului zonal, Ana Maria Mariș, Mădălina Groza și Patricia Popa.

În sala Casei de Cultură s-a desfășurat a VI-a ediție a Festivalului concurs național de interpretare a cântecului popular „Dumitru Sopon”, urcând pe scenă 17 interpreți selecționați din zecile de concurenți veniți din numeroase zone folclorice ale țării.

În fața unei săli pline și a unui juriu de mare probitate profesională și artistică compus din prof. univ. dr. Ioan Bocșa – președinte, lect. univ. dr. Alina Stan, Violeta Ianculescu – Radio România, prof. Marinela Zegrean Istici, prof. Monica Onaca și prof. Ovidiu Barteș, au evoluat  17 interpreți cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani.

 

Concurenții, veniți din județele Sibiu, Maramureș, Mureș, Bistrița – Năsăud, Timiș, Bihor, Cluj și Republica Moldova, au fost invitați să interpreteze un cântec dorit sau o baladă și un cântec cu acompaniament orchestral, asigurat de orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijată de prof. Ovidiu Barteș.

În aceeași după amiază, au fost conferite și trei titluri de Cetățeni de Onoare ai comunei domnului Constantin Bodea, pentru a gratula numeroasele sale acte caritabile oferite de ani buni persoanelor nevoiașe și formațiilor sportive din comună și alte localități ale județului, iar tânărul Dorin Doghi a primit acest onorabil titlu pentru izbânzile sale în ringul de box unde are în palmares titlul de campion național și european. Tot pentru merite sportive a primit  acest certificat și Vanesa Mureșan, membră a lotului național de fotbal feminin.

În finalul programului de sâmbătă, publicul din sală și de afară, unde a fost montat un mare ecran, au urmărit recitalurile oferite de Marinela Zegrean Istici, Maria Marcu, Amalia Codorean și Mariana Morcan.

Gala laureaților a marcat cum se cuvine memoria artistului Dumitru Sopon, subliniind în același timp că acest festival organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Primăria și Casa de Cultură „Dumitru Sopon”din localitate, își merită brandul de Festival Național.

După salutul și considerațiile meritorii expuse de șeful administrației publice, Dumitru Sfârlea, președintele juriului, prof. univ. dr. Ioan Bocșa, în acordurile valoroasei orchestre „Cununa Transilvană”, a invitat pe scenă laureații ediției, oferind mai întâi mențiunile  tinerelor interprete Daiana Lavinia Mariș , din Gilău și Mădălinei Mureșan – Mureș, apoi premiul lll obținut de Diana Topan – Maramureș, premiul ll a fost obținut de Anamaria Gabriela Marti – Bistrița – Năsăud și premiul l înmânat Simonei Bădulescu din Timiș.

 

Marele premiu a revenit bistrițeanului Vlad Sărmaș. După felicitările adresate organizatorilor și interpreților, profesorul și artistul Ioan Bocșa a concluzionat: „Un premiu nu te face artist, iar lipsa unui premiu nu-și închide căile spre a deveni artist”.

A urmat o nouă seară de recitaluri unde și-au prezentat din repertorii câștigătoarea ediției trecute: Alexandra Chira, apoi Mihaela Grindean, Diana Cârlig și Ionuț Blendea, Stana Stepanescu și Ciolatin Bojin, iar recitalurile lui Ioan Bocșa și prietenii săi Sergiu Cipuriu și Ovidiu Olari au ridicat sala în picioare.

Frumusețea jocului popular românesc a oferit-o iubitorilor de cântec și dans Ansamblul artistic „Cununa Apusenilor” al Casei de Cultură din localitate, având ca director pe doamna Marcela Cîmpan, dansatori care se pregătesc să plece în alte două turnee internaționale, în Bulgaria și Indonezia.

Această a Vl-a ediție a fost una de mare valoare și ținută artistică, într-o organizare exemplară asigurată de pionii de bază din administrația Gilău, adică primarul Dumitru Sfârlea, viceprimarul OkÖș Karol, șefa contabilă, Cornelia Vele și colaboratorii lor din serviciile de profil, la care și-au adus contribuția sponsorii și prezentatorul evenimentului, Grigore Sâmboan, și instrumentiștii profesioniști din Cununa Transilvană.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie