Zece universitari clujeni ar putea fi traşi la răspundere de DNA pentru că au girat cărţile unor puşcăriaşi

Mai multe cadre universitare clujene ar putea fi trase la răspundere de procurorii DNA după ce au coordonat aşa zise lucrări ştinţifice scrise de persoane care au ajuns după gratii. DNA arată că s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvîrşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată.

’’Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvîrşită de mai Sigla DNAmulte persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sînt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat. Dintr-o notă întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi din datele existente în spaţiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiţii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvîrşite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate. În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni de corupţie se regăsesc condamnaţi care au executat sau urmează să execute cu pînă la 300 de zile mai puţin decît stabilise instanţa de judecată, exclusiv ca urmare a activităţii infracţionale care face obiectul sesizării din oficiu’’, arată DNA.

Potrivit unor date furnizate de Ministerul Justiţiei, din centrul universitar Cluj sînt zece cadre didactice care au coordonat lucrări scrise de diverse persoane condamnate la pedepse cu închisoarea.

Astfel, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară sînt trei cadre didactice implicate în astfel de activităţi. Cei trei universitari au dat recomandări pentru patru cărţi scrise de fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, în perioada în acre acesta şi-a executat pedeapsa în penitenciarele Gherla şi Bistriţa.

Sorin Apostu, condamnat în iulie 2014 la patru ani şi şase luni de închisoare pentru fapte de corupţie, a scris în detenţie, următoarele lucrări: „Controlul calităţii peştelui, batracienilor şi fructelor de mare”, „Norme de igienă în unităţile de alimentaţie”, „Controlul calităţii laptelui, produselor lactate şi a mierii” şi „Controlul calităţii cărnii şi produselor din carne.

Prof. univ. Cornel Laslo de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentară din cadrul USAMV Cluj-Napoca a dat recomandări pentru cărţile „Controlul calităţii cărnii şi produselor din carne”, scrisă de Apostu în perioada 21 octombrie – 17 decembrie 2014 şi publicată de editura Risoprint în 22 decembrie 2014, şi “Controlul calităţii peştelui, batracienilor şi fructelor de mare”, scrisă între 21 ianuarie şi 25 februarie 2015, şi apărută la aceeaşi editură.

Volumul „Norme de igienă în unităţile de alimentaţie”, scris între 16 martie şi 25 mai 2015, a primit recomandare de la prof. univ. Sevastiţa Muste, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor.

Cartea “Controlul calităţii laptelui, produselor lactate şi a mierii” a fost scrisă în perioada 22 iunie – 20 iulie 2015 şi a primit o recomandare de la conf. univ. Dorin Ţibulcă, de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor.

Sorin Apostu a fost din 2004 profesor universitar la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca şi conducător de doctorat. Contractul său de muncă cu USAMV a încetat în iulie 2014 după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la o pedeapsă de patru ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie.

De la Universitatea Babeş-Bolyai sînt nu mai puţin de şase cadre didactice care au dat recomandări pentru cărţi scrise de persoane condamnate.

Este vorba de preot dr. Florin Bozantan, conf. univ. Buiga Anuţa, conf. univ. dr. Mireille Carmen Rădoi, prof. univ. dr. Salat-Zakarias Levente, prof. univ. dr. Rusz-Fogarasi Eniko, prof. univ. dr. Emerit Gavril G. Neamţ.

Preot dr. Florin Bozontan, cadru didactic la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a coordonat lucrarea “Biruinţă în suferinţă” scrisă anul trecut de Sabin Ilieşi, condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru corupţie. Ilieşi îşi desfăşoară activitatea în Penitenciarul Bistriţa. Conf. univ Anunţa Buiga, cadru universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice, a dat recomandări pentru lucrările ’’Vectorii economici ai României în următorul deceniu’’ şi ’’Istoricul pieţelor de capital şi rolul acestora în economie’’, scrise de Eugen Brădean, care îşi ispăşeşte pedeapsa cu închisoarea la Jilava.

Conf. univ. dr. Mireille Carmen Rădoi a dat recomandări pentru lucrarea ’’Psihologia negocierilor comerciale internaţionale-stiluri de negociere’’, scrisă de Mihai Mucea, condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat.

Prof. univ. dr. Salat-Zakarias Levente, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Politice şi ale Comunicării i-a coordonat fostului ministru al Comunicaţiilor, Nagy Zsolt, lucrarea Managementul Campaniei electorale’’. O altă carte scrisă de Nagy Zsolt-’’Un oraş de pe Mureş-drumuri prin timp’’, a fost coordonată de prof. univ. dr. Rusz-Fogarasi Eniko din cadrul UBB. De asemenea, conf. univ. dr. Veress Emod, de la Universitatea Sapientia i-a coordonat lui Nagy lucrarea ’’Uniunea Europeană în era digitală-opinii şi proiecte’’. Nagy Szolt ispăşeşte la Rahova o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru corupţie.

Prof. univ. dr. Emerit Gavril G. Neamţ, de la Facultatea de Litere a UBB a coordonat lucrarea ’’Sintaxa Limbii Române Noţiuni fundamentale pentru învăţămîntul în învăţămîntul gimnazial’’, al cărei autor este Aurica Puşcaş, condamnată la doi ani de închisoare penbtru fapte de corupţie.

C.P.

Articole din aceeasi categorie