Webinar al grupului de „mobilitate urbană sustenabilă”

Primăria Cluj-Napoca anunță că joi, 4 iunie 2020, între 14,30-16 va avea loc conferința online a orașelor europene membre ale inițiativei City Science Initiative (CSI), eveniment organizat de Cluj- Napoca, orașul coordonator al grupului tematic pe mobilitate urbană sustenabilă din cadrul acestei inițiative europene, în parteneriat cu Joint Research Center – Comisia Europeană.
Evenimentul se desfășoară în cadrul întâlnirilor Centrului de Inovare și Imaginație Civică Cluj, instrument de inovare socială dezvoltat de municipalitatea clujeană în urmă cu peste doi ani, pentru stimularea activității ecosistemului său de inovare, precum și a participării publice la co-crearea temelor de proiecte de impact pentru comunitate.
City Science Intiative (CSI) este o inițiativă a Comisiei Europene coordonată de Joint Research Center. Prin aceasta orașele pot să găsească împreună soluții pentru următoarele teme, fiecare dintre teme fiind atribuite unui oraș coordonator: ”calitatea aerului” – Paris, ”economia circulară” – Hamburg, ”sănătatea mintală” – Salonic, ”tehnologia și orașul” – Reggio Emilia și ”mobilitatea urbană sustenabilă” – Cluj-Napoca. Rețeaua reunește profesioniști care lucrează la interfața dintre politicile orașului și cercetare (reprezentanți ai administrației publice, ai Comisiei Europene, ai mediului universitar, city science officers etc). Orașelor, experților și reprezentanților Comisiei Europene li se oferă oportunitatea de a-și consolida cooperarea și de a regândi modalitățile prin care știința și cercetarea pot ajuta la abordarea provocărilor urbane și la dezvoltarea unei abordări integrate pentru elaborarea de politici publice bazate pe dovezi.
Conform reprezentanților municipalității, în cadrul webinarului, Paris (Franța), Tampere (Finlanda), Ljubliana (Slovenia), Londra (Marea Britanie) alături de Cluj-Napoca, le vor prezenta celor interesați contextul specific și modalitățile de a rezolva problemele urbane, utilizând instrumente de dezvoltare moderne și incluzive, precum folosirea științei și a seturilor de date deschise sau a inovațiilor în domeniul soluțiilor de mobilitate sustenabilă, prin organizarea de sesiuni de co-creere și consultare cu cetățenii și cu experții din comunitate.
Webinarul va fi structurat în jurul a trei întrebări propuse spre discuție pe tema mobilității urbane sustenabile: metode și instrumente eficiente pentru a stimula schimbarea modurilor de transport urban către soluții sustenabile; implicarea cetățenilor în mobilitatea urbană durabilă prin cultură și inovare; instrumente digitale care pot face mobilitatea urbană mai eficientă, mai sustenabilă.

Articole din aceeasi categorie