Votul electronic, departe de a fi implementat într-un viitor apropiat

Deși votul electronic ar fi fost o soluție în contextul actual, al pandemiei, pentru evitarea aglomerărilor la alegeri, în România nu există, nici până acum o lege, astfel încât să fie aplicat.

În ultimii ani, am asistat la o mulțime de discuții privind votul online, dar fără prea multe rezultate. Nici până în ziua de azi, nu s-a concretizat nimic. Urmează alegeri locale și parlamentare, iar o astfel de lege ar fi fost utilă, pentru evitarea cozilor uriașe și aglomerărilor. Totuși, în ultima vreme, specialiștii au atras atenția că, oricum, și dacă ar exista un cadru legislativ în acest sens, nu am fi pregătiți să îl implementăm, fie din cauza lipsei de infrastructură, fie din cauza nefamiliarizării întregii populații cu ceea ce înseamnă mediu online.

De altfel, nici măcar partidele politice nu au un mare interes în acest sens, pentru că ar pierde anumite categorii de electorat, atrage atenția sociologul clujean Ioan Hosu.

„Există discuții în ce privește votul electronic, de câțiva ani, dar astfel de discuții nu sunt doar în România, ci și în SUA și în alte state. Sigur, ar fi fost util acest sistem de vot, în contextul actual. Cred că sunt rețineri din partea partidelor politice pentru că pierd din bazinele de alegători. Fie nu există infrastructura necesară pentru implementarea acestui sistem, fi nu sunt competențe. Cred că toată această „poveste” trebuie legiferată și instituită, pentru că se pare, acesta este tendința, pe termen mediu și lung”, a declarat sociologul clujean Ioan Hosu.

La rândul lor, unii parlamentari clujeni subliniază că deși util, un astfel de sistem de vot ar fi încă greu de implementat la noi.

„Nu avem o lege pentru votul electronic. Probabil ar fi fost util un astfel de sistem de vot acum, în contextul actual, dar majoritatea populației nu folosește calculator sau smartphone. Adică, la noi ar fi greu de implementat”, a declarat senatorul clujean UDMR, Laszlo Attila.

„Nu a fost găsită o soluție viabilă pentru a asigura confidențialitatea votului electronic și nu se vor face progrese rapide pentru a putea fi implimentat la alegerile locale, și, cel mai probabil nici la cele parlamentare.

Părerea mea, în contextul actual, este că votul prin corespondență reprezintă o posibilitate. Este sigur, confidențial și a fost deja trecut prin alegeri. Dar, repet, este doar o posibilitate. Nu știu în ce masură s-ar putea implementa într-un timp atât de scurt în toată țara…”, a atras atenția, la rândul său, deputatul PNL de Cluj, Sorin Moldovan.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie