Victorie importantă a CJ Cluj în procesul privind Complexul Muzeal „Octavian Goga’’ de la Ciucea

Urmaşi ai Veturiei Goga au pierdut definitiv procesul prin care au încercat să intre în posesia Complexului Muzeal “Octavian Goga’’ de la Ciucea. Sentinţa a fost pronunţată recent de Curtea de Apel Cluj şi, potrivit datelor de pe portalul instanţelor, nu mai există nicio cale de atac. În aceste condiţii, aproape sigur, edificiul de la Ciucea va reveni în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj.
Urmaşi ai Veturiei Goga, Florin Mureşan şi Marius Pompiliu Mureşan au deschis în luna mai a anului trecut la Tribunalul Cluj un proces în baza Legii 10/2001, cerând restituirea integrală a bunurilor Veturiei Goga, pe care aceasta le-a moştenit de la Octavian Goga.
Acest demers a fost făcut pentru ca urmaşii Veturiei Goga să poată prelua efectiv proprietatea asupra Complexului Muzeal de la Ciucea după ce în octombrie 2015 au obţinut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anularea actului de donaţie făcut de soţia marelui poet prin care a transferat dreptul de proprietate asupra bunurilor de la Ciucea în favoarea statului român.
Acţiunile de preluare a Complexului Muzeal “Octavian Goga’’ de către urmaşii Veturiei Goga au început în anul 2005, când Florin-Gheorghe Mureşan, Radu Mureşanu, şi Eugenia Mureşanu au deschis o acţiune în revendicare, chemând în faţa instanţei Judecătoriei Sectorului IV din Bucureşti Statul Român, Judeţul Cluj, Ministerul Finanţelor Publice şi Primăria comunei Ciucea. Ei au solicitat constatarea nulităţii absolute a donaţiei făcute de Veturia Goga Statului Român şi repunerea în posesia complexului de clădiri care au aparţinut soţiei poetului, iar pentru bunurile care nu mai pot fi restituite în natură cer despăgubiri.
În 2012, după nu mai puţin de 24 de termene de judecată, o instanţă bucureşteană a apreciat că demersul celor trei este neîntemeiat, respingând cererea de revendicare. Hotărârea nu a fost definitivă iar pretinşii urmaşi ai Veturiei Goga au înaintat apel la Curtea de Apel Bucureşti. În apel, Consiliul Judeţean Cluj a făcut toate eforturile pentru a salva Muzeul “Octavian Goga’’ de la Ciucea. Cu toate probele prezentate, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea urmaşilor Veturiei Goga, constatând că donaţia este lovită de nulitate absolută. În acest context, Consiliul Judeţean Cluj a înaintat recurs însă, în octombrie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis respingerea acţiunii şi menţinerea deciziei luate de Curtea de Apel Bucureşti.
Decizia dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reprezentat pentru urmaşii Veturiei Goga o victorie importantă în demersul lor de a prelua averea ce a aparţinut poetului Octavian Goga. Pentru a prelua efectiv bunurile de la Ciucea, Florin Mureşan şi Marius Pompiliu Mureşan au înaintat în luna mai a anului trecut o acţiune la Tribunalul Cluj împotriva Consiliului Judeţean Cluj, cerând restituirea în integralitate a Complexului Muzeal Octavian Goga de la Ciucea. Instanţa de fond a respins solicitarea făcută de urmaşii Veturiei Goga, lucru care i-a determinat pe aceştia să înainteze apel. Recent, Curtea de Apel Cluj s-a pronunţa şi cu privire la această acţiune, respingând apelul ca nefondat. “Respinge ca nefondat apelul declarat de reclamanţii M.F.G. şi M.R.P.M. împotriva sentinţei civile nr. 693 din 15.12.2016 a Tribunalului Cluj, pronunţată în dosar nr. 1823/117/2016, pe care o menţine. Decizia este definitivă’’, se arată în minuta sentinţei.
Pentru a redeveni proprietar de drept asupra Complexului Muzeal de la Ciucea, Consiliul Judeţean Cluj mai are de parcurs nişte paşi. Mai exact, întrucât în urma anulării contractului de donaţie întregul imobil a revenit în Cartea funciară pe numele Veturiei Goga, Consiliul Judeţean Cluj trebuie să facă demersuri pentru a redeveni proprietar de drept. Acest lucru va putea fi făcut în baza testamentului întocmit de Veturia Goga şi pe care urmaşii ei nu l-au putut anula.
Domeniul de la Ciucea a fost cumpărat de Octavian Goga în 1920 de la Bontza Berta, văduva poetului maghiar Ady Endre. Valoarea tranzacţiei a fost de 280 mii de coroane, bani pe care Goga i-a împrumutat de la Banca Agricolă. Domeniul cuprinde castelul şi mai multe anexe gospodăreşti. În castelul reconstruit în perioada interbelică de Goga se află astăzi Muzeul Memorial “Octavian Goga”. Muzeul adăposteşte o vastă colecţie de covoare, port popular şi alte obiecte de artă populară adunate de către Octavian Goga de pe toate meleagurile ţării, precum şi o impresionantă bibliotecă. În grădină se află mausoleul poetului şi al soţiei sale, Veturia Goga. Tot în grădină se află o biserica de lemn din sec. XVI adusă aici de către Octavian Goga.
Conform documentelor, întregul complex a fost donat de Veturia Goga, în anul 1966, statului român. Văduva poetului a făcut acest gest pentru a respecta testamentul lui Goga care prevede că după moartea sa şi a soţiei sale “toate bunurile deţinute de ei să fie donate statului român iar la Ciucea să fie înfiinţat un muzeu care să poarte numele poetului”. Oferta de donaţie a fost autentificată sub numărul 1209/1966, iar prin decizia 132/1966 a Sfatului Popular Cluj a fost acceptată donaţia. După 1989, construcţiile şi clădirile complexului muzeal de la Ciucea au intrat în proprietatea Judeţului Cluj.
C.P.

Articole din aceeasi categorie