Viceprimarul Dan Tarcea despre evenimentele dedicate Centenarului

Municipalitatea a pregătit nu mai puţin de 22 de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, alocând circa trei milioane de lei în vederea desfăşurării acestora. Deşi nu s-au scurs nici două luni din acest an, municipalitatea clujeană a desfăşurat deja şase evenimente sub egida Centenarului. În interviul pe care a avut amabilitatea să ni-l acorde, viceprimarul Dan Tarcea ne aminteşte care sunt acestea. Totodată, oficialul ne arată care sunt acţiunile viitoare ce vor avea loc în acest an, sub semnul Marii Uniri, dar şi ce proiecte a pregătit primăria din cele 257 milioane de euro pe care le are la dispoziţie în 2018.

Reporter: A trecut mai mult de o săptămână de la adoptarea bugetului municipiului pentru 2018. Care sunt principalele investiţii vizate în acest an?

Viceprimar Dan Tarcea: Una dintre cele mai importante investiţii este realizare Centurii Metropolitane Cluj-Napoca (Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca Sud – Apahida). În acest sens, Primăria va demara realizarea studiului de fezabilitate, planului urbanistic zonal şi documentaţiei tehnice în vederea autorizării acesteia. Vă amintesc faptul că prin asumarea de către Primăria Cluj-Napoca şi de către primăriile localităţilor limitrofe a cheltuielilor necesare, Proiectul Centurii Metropolitane a fost deblocat. O altă investiţie importantă o reprezintă realizarea studiului de prefezabilitate pentru introducerea transportului în comun cu Metroul. Tot în domeniul infrastructurii, trebuie amintit demararea procedurii de licitaţie pentru proiectarea pasajelor Mărăşti şi Tăietura Turcului, începerea lucrărilor la noul pod al Porţelanului şi reabilitarea podului Fabricii, demararea procedurii de achiziţie de lucrări pentru reabilitarea podului Garibaldi, precum şi a Studiului de Fezabilitate pentru Podul Răsăritului. De asemenea, în domeniul transportului, menţionez punerea în circulaţie a primelor 11 autobuze electrice, atragerea de finanţări europene pentru achiziţia de tramvaie, autobuze electrice şi troleibuze dotate cu tehnologie de ultimă generaţie.

Rep: Ce ne puteţi spune despre proiectele din alte domenii – social, sănătate, educaţie, cultură?

D.T.: Evident, municipalitatea va continua modernizarea Spitalului Municipal şi sprijini cu fonduri de la bugetul local celelalte spitale clujene, precum şi SMURD-ul. Vom demara proiectele de construire a două noi creşe şi de modernizare şi extindere a două grădiniţe din fonduri europene. Vom menţine alocările pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse sau programul „Şcoală după şcoală” şi, dacă tot veni vorba de şcoală, vom realiza reabilitarea termică a Colegiului Naţional „George Coşbuc” şi a Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă”. Şi, nu în ultimul rând, vom menţine gratuitatea transportului în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi.

În domeniul social, vom continua proiectele de realizare a locuinţelor sociale pe str. Sighişoarei şi str. Ghimeşului şi vom implementa noi politici sociale în domeniul locativ pentru persoanele marginalizate social sau în risc de marginalizare şi excluziune socială. De asemenea, vom implementa programul “Ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social sau aflate în risc de marginalizare şi excluziune socială”.

Rep: Ce alte proiecte va mai realiza municipalitatea în 2018?

D.T.: În acest an vom finaliza lucrările de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere, din totalul de 100 de platforme a căror amenajare a început anul trecut – în contextul în care până în prezent au fost amenajate 28 de platforme îngropate – şi vom demara procedurile legale pentru amplasarea a încă 100 de platforme subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere.

Având în vedere că municipiul Cluj-Napoca a primit titlul de „Oraş European al Sportului 2018”, vom sprijini organizarea de activităţi sportive de anvergură în infrastructura sportivă de excelenţă (FED Cup, Campionatul Mondial de Popice, Campionatul European de Tenis de Masă Cadeţi şi Juniori etc.) şi, tot în domeniul recreativ, vom începe realizarea unor noi parcuri, în zonele Între lacuri şi La Terenuri, precum şi modernizarea parcurilor Ştefan cel Mare, I.L. Caragiale şi Piaţa 14 Iulie. De asemenea, vom implementa soluţii câştigătoare la concursurile pentru Turnul Pompierilor (demarare execuţie lucrări) şi pentru amenajarea malurilor Someşului (proiectare). Totodată, avem în vedere organizarea unor concursuri de soluţii dedicate revitalizării spaţiilor publice din oraşul nostru: Parcul Feroviarilor, str. M. Kogălniceanu şi Cetăţuie.

Cum spuneam, în acest an vom finaliza licitaţiile pentru execuţie şi vom începe lucrările la parkingurile din Haşdeu şi str. Primăverii nr. 20. De asemenea, se vor continua proiectele de realizare a parkingurilor Primăverii nr. 8, Mogoşoaia nr. 7, Albac-Azuga, Trotuşului, Sighişoarei, Gheorghe Dima, Liviu Rebreanu, Oncologie, P-ţa Cipariu şi Nicolae Titulescu.

Alte două proiecte incluse în bugetul acestui an sunt lucrările de reparaţii ale ansamblului statuar Mihai Viteazul, odată cu amenajarea zonei pietonale din preajma statuii şi amenajarea de staţii de încărcare pentru maşini electrice, primele urmând să fie amplasate în zona parcării din Piaţa Unirii şi pe str. Moţilor nr. 1-3, în incinta parkingului.

Nu trebuie uitat că, tot în bugetul acestui an, este prevăzută implementarea celor 15 proiecte din cadrul procesului de Bugetare participativă online Cluj-Napoca 2017.

Rep: Cum vor afecta modificările legislative, survenite la sfârşitul anului trecut, veniturile locale? Ce proiecte s-ar fi putut realiza din cei 28 de milioane de euro care nu au mai intrat în bugetul municipiului?

D.T.: Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2018 este de 257 milioane de euro, în scădere faţă de anul trecut, când bugetul general a fost de aproape 296 milioane de euro. Diminuarea bugetului municipiului faţă de anul 2017 se datorează pierderii de aproximativ 28 milioane euro din cotele defalcate din impozitul pe venit ca urmare a modificărilor fiscale făcute de guvernul PSD-ALDE, dar şi în urma plăţii direct către şcoli a salariilor din învăţământul preuniversitar. Din aceşti bani puteam realiza, de exemplu, două parcuri, puteam repara kilometri întregi de străzi – această sumă este echivalentul unui proiect precum Sala Polivalentă, cu dotări de la A la Z, in fiecare an. Taxele şi impozitele locale nu vor creşte, în ciuda faptului că bugetul va avea aceste pierderi, nici din proiecte nu am tăiat, doar că am fost nevoiţi să le fazăm pe mai mulţi ani.

Rep: Care sunt măsurile pe termen scurt şi mediu de fluidizare a traficului care vor fi implementate în acest an?

D.T.: Ca proiecte pe termen scurt şi mediu, avem în vedere reorganizarea cirulaţiei şi amenajarea străzilor, continuarea semaforizării intersecţiilor, realizare de noi sensuri giratorii şi sensuri unice, prelungirea benzilor dedicate transportului în comun, realizarea unei străpungeri de pe strada Mărginaşă pe strada Uzinei electrice, realizarea pasajelor Tăietura-Turcului şi Mărăşti, precum şi realizarea unui PUZ de regenerare urbană pentru eliberarea de maşini şi crearea unei benzi dedicate transportului în comun pe B-dul Titulescu. În ceea ce priveşte proiectele pe termen lung, evident, vorbim despre realizarea Centurii Metropolitane, implementarea transportului în comun cu Metroul, precum şi fructificarea căii ferate şi realizarea de staţii de îmbarcare în oraş pentru călători.

Rep: Cum va gestiona municipalitatea lipsa acută de parcări – atât din zona centrală, cât şi din cartierele Clujului?

D.T.: Prin înfiinţarea de noi locuri de parcare, vom încerca să venim în întâmpinarea nevoilor clujenilor. Acest lucru îl vom realiza prin construirea a noi parkinguri sau prin identificarea şi amenajarea potrivită a locurilor virane, reorganizarea spaţiilor existente, cu protejarea spaţiilor verzi şi amenajarea zonelor de acces, ca urmare a propunerilor venite din partea cetăţenilor. În ultimul an, municipalitatea a creat 621 de noi locuri de parcare în toate cartierele oraşului. A fost finalizat parkingul Negoiu-Mehedinţi, întrerupt din cauza intrării în insolvenţă a firmei de construcţii care era partenerul principal al asocierii care a câştigat licitaţia, situaţia azi fiind deblocată, urmând ca parkingul să fie dat în folosinţă. Municipalitatea a iniţiat procedurile de construire a unor noi parkinguri de cartier, astfel că s-a demarat achiziţia publică pentru elaborarea unor Planuri Urbanistice Zonale de regenerare urbană şi a studiilor necesare. Pentru amplasamentul din str. Mogoşoaia nr. 7, s-au aprobat documentaţiile urbanistice necesare şi studiul de fezabilitate şi urmează să fie lansată licitaţia de proiectare şi execuţie. Pentru amplasamentul din str. Primăverii nr. 8, au fost aprobate documentaţiile urbanistice şi urmează aprobarea studiului de fezabilitate, iar apoi va fi lansată achiziţia publică pentru proiectare şi execuţie. Pentru amplasamentele din str. Trotuşului nr. 5, zona Albac-Azuga, str. Sighişoarei şi Parking Gh. Dima Vest (nr. 33-39), documentaţiile sunt în curs de elaborare. Primăria municipiului Cluj-Napoca mai are în procedură de achiziţie lucrări şi pentru alte două parkinguri situate în zone aglomerate ale oraşului: Parking Primăverii nr. 20-22 (se află în procedură de achiziţie pentru proiectare şi execuţie, procedură contestată) şi Parking Haşdeu pentru care s-a incheiat contractul de proiectare şi execuţie.

De asemenea, municipalitatea şi-a propus realizarea unui parking pe Republicii nr. 34-36, în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”. Prin HCL nr. 251/2017 s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu ce reglementează amplasarea pe parcela din incinta Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” a două corpuri – unul pentru parking, cu înălţimea maximă de 16 metri şi unul pentru realizarea unui Centru de transplant cu un regim de înălţime de S+P+3E. Parkingul va fi construit în scopul rezolvării necesarului de parcări şi în scopul degajării circulaţiei din această zonă intens circulată. Construcţia va fi realizată pe o suprafaţă de aproximativ 950 metri pătraţi, iar accesul auto se va face din strada Ion Creangă. Este în desfăşurare achiziţia publică pentru realizarea studiului de fezabilitate. De asemenea, a fost identificat un spaţiu pe strada Liviu Rebreanu nr. 2, de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, unde 100 de garaje urmează să fie demolate în viitor pentru a face loc unui parking, după realizarea studiilor urbanistice şi de fezabilitate necesare.

Rep: Ce acţiuni va întreprinde municipalitatea în vederea sărbătoriii centenarului? Câţi bani vor fi alocaţi şi cum vor fi cheltuiţi aceştia, în mod concret?

D.T.: Evenimentele care au fost şi sunt în curs de organizare anul acesta, vor sta sub semnul Centenarului Unirii. Costurile se ridică la aproximativ 3 milioane de lei. Dintre evenimente, putem aminti „Clujul şi Marea Unire” – o expoziţie de documente istorice, desfăşurată pe perioada 1 Decembrie 2017 – 1 aprilie 2018, în Sala de sticlă a Primăriei, Turnul Croitorilor, Centrul de Cultură Urbană Casino, „Astra şi Marea Unire” – conferinţă şi lansare de carte în parteneriat cu Despărţământul Cluj al Astrei eveniment ce a avut loc, pe 11 ianuarie, în Sala de sticlă a Primăriei. „Omagiu Poetului Naţional” – conferinţă şi depuneri de jerbe de flori la statuia lui Mihai Eminescu şi spectacol literar-artistic dedicat Centenarului în foaierul Teatrului Naţional, cu participarea de actori şi artişti lirici -, eveniment desfăşurat pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, Unirea Principatelor Române – depuneri de jerbe la bustul lui Al. Ioan Cuza, spectacol artistic în Piaţa Unirii, focuri de artificii în Piaţa Avram Iancu şi organizarea celei mai mari Hore a Unirii din istoria Clujului în jurul Catedralei ortodoxe – eveniment desfăşurat în 24 ianuarie, „Pagini de istorie româno-spaniole”- vernisaj expoziţie şi lansare de carte pe această temă dedicate Centenarului – eveniment desfăşurat pe 5 februarie. De asemenea, în data de 19 februarie, a avut loc „Ziua Brâncuşi” – o expoziţie de carte românească dedicată sculptorului şi conferinţă dedicată Centenarului, cu participarea elevilor din învăţământul preuniversitar clujean. Tot cu ocazia Centenarului, la cinema Mărăşti, în 8 martie, va avea loc „Ziua Femeii”, un spectacol literar-artistic dedicat femeii şi mamelor, iar pe 27 martie vom celebra „Ziua Unirii Basarabiei cu România”- printr-o conferinţă şi depuneri de jerbe de flori la bustul lui Onisifor Ghibu, conferinţă şi recital poetic al studenţilor basarabeni în Sala de sticlă a Primăriei, precum şi o lansare de carte „Documentele Unirii”, eveniment ce va avea loc la clădirea Casino. În luna mai – pe 9 şi pe 17 – vom avea două evenimente – „Ziua Independenţei”- depuneri de jerbe de flori la Grupul statuar „Glorie Ostaşului Român” şi simpozion istoric în Sala de sticlă a Primăriei şi, respectiv, „Ziua Eroilor”- înălţarea steagului lui Mihai Viteazul pe catargul de lângă statuia ecvestră din piaţa cu acelaşi nume şi depuneri de jerbe de flori la monumentele eroilor din municipiu, în parteneriat cu Divizia 4 Infanterie Gemina. De asemenea, în perioada 17-20 mai se vor desfăşura „Zilele Clujului”- eveniment major dedicat Centenarului.

Pe 1 iunie vom sărbătorii „Ziua Copilului”, eveniment ce va fi marcat de conferinţe tematice de cultură generală dedicate Centenarului în unităţile de învăţământ preuniversitar clujean, iar pe 26 iunie „Ziua Drapelului Naţional” – printr-un ceremonial oficial, în Piaţa Avram Iancu, unde veţi putea admira cel mai lung Tricolor din istoria Clujului. Evenimentele dedicate Centenarului, care vor încheia vara sunt „Ziua Imnului Naţional”- ceremonial oficial în Piaţa Avram Iancu, în data de 29 iulie şi „Ziua lui Mihai Viteazul”- ce va fi marcată, pe 19 august, printr-un simpozion istoric dedicat primei mari uniri de la 1600 în Sala de sticlă a Primăriei, în parteneriat cu Academia Română.

Toamna va aduce municipiului o nouă statuie, cea a lui Iuliu Maniu, care va fi inaugurată în septembrie. „Ziua Eliberării Clujului”- ceremonial oficial în Cimitirul Eroilor, în parteneriat cu Divizia 4 Infanterie Gemina – desfăşurat pe 11 octombrie şi „Ziua Armatei”- ceremonial oficial la Grupul statuar „Glorie Ostaşului Român”, urmat de o conferinţă dedicată luptelor Armatei Române pentru înfăpturirea unirii românilor în 25 octombrie în Sala de sticlă a primăriei, sunt cele două evenimente din luna octombrie, urmând ca, pe 30 noiembrie să celebrăm „Ziua Naţională Religioasă a poporului român”, un eveniment dedicat Centenarului, desfăşurat în parteneriat cu Mitropolia Ortodoxă a Clujului şi Biserica greco-catolică, de Cluj-Gherla.

Evident, „Ziua Naţională a României”, va fi sărbătorită la 1 Decembrie, pe agenda evenimentului figurând un ceremonial oficial în Piaţa Mihai Viteazul, spectacol artistic, focuri de artificii şi dezvelirea, pe B-dul Eroilor, a statuii Episcopului Iuliu Hossu, cel care a citit la 1918 Declaraţia Unirii. La sfârşit de noiembrie, respectiv început de decembrie, vom putea asista la dezvelirea statuilor Episcop Nicolae Ivan şi Mitropolit Bartolomeu Anania, ce vor trona în faţa Catedralei ortodoxe. Cele două eveniment vor avea loc pe 30 noiembrie, respectiv 7 decembrie. Anul Centenarului, se va încheia evident, pe 31 decembrie, cu Revelionul Marii Uniri, ce va alea loc în Piaţa Avram Iancu.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie