Vibrația Centenarului a fost puternică şi la Apahida

Inspirată a fost conducerea frumoasei și puternicei comune din vecinătatea municipiului Cluj-Napoca de a sărbători Marea Unire începând cu orele 13, dând posibilitatea miilor de localnici să urmărească marele spectacol militar, terestru și aerian, desfășurat în capitala țării – București și a Marii Uniri – Alba Iulia.
Ca peste tot, soarele a dat un plus de strălucire culorilor acestei zile istorice ce a revărsat, pe tot cuprinsul României, bucuria celor 100 de ani împliniți de la marea biruință a strămoșilor noștri, a căror veșnică pioșenie trebuie s-o udăm cu o lacrimă din profunzimea sufletelor noastre.
La Apahida, centrul civic a fost inundat de culorile tricolorului prin miile de steaguri și stegulețe arborate și purtate, prin baloanele tricolore, multe din ele ridicate spre înălțimile cerului, prin cocarde și eșarfe, dar și prin culoarea unor căciulițe purtate de zeci de copii costumați în straie populare tradiționale.
În această atmosferă de mare vibrație patriotică s-a intonat Imnul țării, lângă coloanele monumentului închinat eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru libertate și întregirea patriei, și tot aici s-a ținut un Te Deum pentru veșnica pomenire a celor căzuți pentru apărarea ființei naționale.
Despre importanța istorică a acestui mare eveniment unic trăit la 1 Decembrie 1918 și 2018, de toți românii din țară și de pretutindeni, a vorbit primarul comune, dl. Grigore Fati, care a insistat pe faptele de luptă și jertfă ale armatei române, aducând prinos de recunoștință atât lui Mihai Viteazul, lui Alexandru Ioan Cuza și corifeilor Marii Uniri.
Pentru a evoca acest mare eveniment al țării, au vorbit în fața mulțimii primarul comunei Iclod, Emil Pârțoc, care s-a adresat tineretului cu pilduitoare fapte istorice ce trebuie să la inspire încredere în destinul lor și al României, iar parlamentarul Cornel Itu, transmițând cele mai generoase urări de bine apahidenilor și țării, a subliniat valoroasa contribuție adusă de personalitățile din zona Dejului la înfăptuirea granițelor prin Proclamația de la Alba Iulia.
Trecându-se la depunerea coroanelor de flori la Monumentul Eroilor, flancat de o gardă militară, deputatul Cornel Itu, a depus coroana din patea Parlamentului Românie, Grigore Fati a depus coroana Primăriei, apoi au fost depuse coroane din partea Asociației Pensionarilor Apahida, PSD și PNL Apahida, Organizațiile femeilor Liberale și Social Democrate Apahida, consilierii locali Tudor Oros și Sorin Budocea, USR, Partida Romilor Pro Europa, și Clubul Sportiv de Handbal.
Elevii școlii ,, Ștefan Pascu’’ au prezentat un splendid program dedicat Unirii, din care nu au lipsit recitaluri de poezie patriotică, cântece patriotice și scenete tematice. În acest timp mi-am adus în memorie strofe din excepționalele poezii patriotice ale inegalabilului Adrian Păunescu: DIN NOU CLOPOTUL REÎNTREGIRII: ,,… Din Horia, Cloșca și din Crișan, din roată, El a-nvățat să fie, și a – nvățat să bată. . . Muntenia temeiul, ca și Moldova toată, Doar când s-a-ntors Ardealul vru clopotul să bată. Divinul nostru clopot, îndreptățit să spună, că suntem toți acasă la mama, împreună…’’.
Până la spectacolul folcloric desfășurat pe scena de lângă platoul Sălii de sport, unde au fost prezenți dansatorii din Ansamblul Someșul Apahida și soliștii Amalia Chiper, Maria Morcan, Giulia Goia, Cecilia Șerban, Andrada Mariș, Antonia Jimborean, Maria Bărăian, Florin Bota, Sorina Lăpuște, Raoul Oltean și Ovidiu Purdea Someș, publicul a fost invitat în sala de spectacole a Casei de Cultură.
Aici au fost deschise patru expoziții: În prima a fost adus artizanat tradițional de mare autenticitate din zestrea Asociației pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale Dezmir; a doua a etalat postere cu dezvoltarea comunității de la 1918 și până în prezent; a treia expoziție, dedicată Centenarului, aparține elevilor din localitate. A patra expoziție etalează talentul și sensibilitatea artistei plastice locale, Mădălina Radu, o tânără care activează și în Asociația Vatra Satului ,,Sf. Nicolae’’ , care excelează prin șezătorile organizate în Sânnicoara, iar de ziua Marii Uniri, au încropit un atelier de împletituri, cusături artizanale și mărgeluit pentru cei ce vor să îmbrățișeze aceste migăloase și pretențioase îndeletniciri.
În această zi au fost premiați de către primarul comunei toți sportivii ce au obținut rezultate notabile la concursurile naționale, bucătarul Vasile Alexa, a pregătit, la vedere, 1500 de porții de fasole cu cârnați, servite gratis publicului, nelipsind cozonacul, ceaiul și vinul fiert, produse oferite cu generozitate de administrația acestei viguroase comune ce știe să-și cinstească cu sfințenie bogata istorie seculară.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie