Veste bună pentru românii care muncesc în străinătate

Daniel-Buda-5Comisia pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European a adoptat săptămîna trecută, propunerea europarlamentarului român Daniel Buda potrivit căreia cetăţenii europeni îşi vor putea recupera anumite drepturi salariale sau creanţe prin intermediul instanţelor de la ei din ţară şi nu în ţara unde-şi are sediul compania la care au lucrat. Buda a explicat că principalii beneficiari ai acestei norme europene vor fi românii care lucrează în străinătate.

“Începînd de acum, cei peste 3,5 milioane de români care muncesc în ţări străine au o şansă în plus să le fie apărate drepturile atunci cînd muncesc în baza unui contract de muncă şi nu sînt plătiţi. Prin raportul adoptat în Comisia de Afaceri Juridice privind cererile cu valoare redusă, s-a deschis posibilitatea ca cetăţenii, atunci cînd nu sînt plătiţi, să se poată întoarce acasă în România, de unde să facă procedurile judiciare împotriva firmei rău- platnice. Înainte vreme erau obligaţi să rămînă în ţara respectivă şi să acţioneze în judecată acolo firma respectivă. Ceea ce presupunea cheltuieli mari cu avocaţii din ţara respectivă, cu chiria sau cu deplasările. De exemplu, vecinul dumneavoatră lucrează în Italia la o firmă. Deşi are contract de muncă, la un moment dat firma nu îl mai plăteşte. Pentru a-şi recupera banii, trebuia ca acesta să stea în Italia şi să acţioneze în instanţă firma. După modificarea Regulamentului, însă, acesta va avea posibilitatea de a se întoarce în România şi să facă toate procedurile împotriva firmei de aici. Adoptarea acestor modificări nu a fost uşoară. Din păcate, grupul politic din care fac parte nu a fost de acord cu mine dimpotrivă, au fost foarte vehemenţi împotrivă. Şi este greu cînd ai propriul grup împotrivă. Am fost tentat să renunţ deoarece nu prea s-a întîmplat ca cineva să reuşească în astfel de condiţii! Am reuşit să rup doar votul Bulgariei din grup. Şi nu înţeleg de ce. Ştiu doar că sînt extrem de supăraţi pe mine pentru că am colaborat cu socialiştii pe acest subiect. Ştiu că nu se prea face aşa ceva, dar interesele celor 3,5 milioane de români din diaspora au fost mai importante decît interesul grupului politic’’, a spus Buda.

El a arătat că, pentru a promova această iniţiativă, s-a confruntat cu opoziţia colegilor săi parlamentari ce provin din ţări ca Marea Britanie, Franţa şi Italia. Parlamentarul român a menţionat că, în schimb, au susţinut acest proiect Verzii, Conservatorii şi Liberalii din PE. ‘’A fost şi pentru mine o experienţă interesantă! Nu este foarte uşor să îi faci pe reprezentanţii a 27 de state să înţelegă problema celor 3,5 milioane de români. Care, de fapt, era şi problema lor – şi le-am explicat asta. Şi spun acest lucru, deoarece în acest fel se va combate şi evaziunea fiscală şi munca la negru. Puţini vor mai fi cei care vor accepta să lucreze în străinătate fără un contract de muncă, ştiind că se pot întoarce acasă şi să îl folosească, după cum, în aceste condiţii puţine firme îşi vor mai permite să îi batjocorescă pe muncitorii români, neplătindu-i pentru munca prestată! Poate unii vor spune: «Bine, bine, este vorba doar de 3,5 milioane de români. Nu e cine ştie ce!». Să nu uităm însă că aceşti oameni, care sînt umiliţi şi batjocoriţi, poate pentru simplul fapt că sînt români, trimit sume imense din străinătate în ţară, stau departe de familie, de copiii lor, de părinţi. Cu sacrificii imense! Iar, din păcate, din ţară, de la autorităţi, nu primesc nici o vorbă bună sau măcar un drept la vot!”, a explicat europarlamentarul român Daniel Buda, menţionînd că procedura se va aplica doar pentru creanţe cuprinse între 5 mii şi 10 mii de euro.

Oficial, mai bine de 625.000 de români muncesc în Italia, peste 250.000 de români muncesc în Spania, în jur de 125.000 de români muncesc în Marea Britanie, iar în Irlanda muncesc în jur de 28.000 de români. Există însă şi numeroşi români care muncesc fără forme legale, iar angajatorii nici nu se sinchisesc să le respecte drepturile.

C.P.

Articole din aceeasi categorie