Vedere de la Turda asupra alegerilor prezidenţiale din SUA

pamela-bun• Interviu cu dna Pamela Roussos Raţiu •

Trăitoare la Turda, dar cetăţean american, Pamela Roussos Raţiu a votat-o pe Hillary Clinton la alegerile prezidenţiale cu ocazia cărora, la fel ca şi conaţionalii săi, Pamela Roussos Raţiu a fost chemată să participe la desemnarea succesorului lui Barack Obama la Casa Albă. Într-un an năzdrăvan din punct de vedere electoral, nici americanii nu s-au lăsat mai prejos. „Campionii democraţiei” şi-au ales un preşedinte cu discurs extremist. Pamela Roussos Raţiu, care şi-a exprimat în acest interviu opiniile sale personale, în unica sa calitate de cetăţean al SUA, nu îl consideră pe Donald Trump preşedintele său. În continuare, Pamela Roussos Raţiu a explicat de ce.

– Aţi postat pe facebook o imagine cu textul „Trump nu este preşedintele meu!”. De ce?

– Pamela Roussos Raţiu: Rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA constituie un subiect fierbinte al agendei politice. Nu mă aşteptam ca Donald Trump să fie ales preşedinte. O ţară nu se conduce ca o firmă sau ca o organizaţie neguvernamentală. Dacă vrei să deschizi o companie de IT, ca şi exemplu, preşedinte trebuie numit un specialist în acel domeniu. Pentru funcţia de preşedinte este nevoie de diplomaţie, de abilităţi de negociere. În afară de scoaterea taxelor, Donald Trump nu a propus nicio măsură concretă de guvernare. A spus ce va face, dar nu cum va face!

Prin discursul electoral, bazat pe atacul la persoană, prin folosirea insultelor şi a jignirilor, Donald Trump a dovedit că are probleme de comportament. Candidatul Partidului Republican trebuia să renunţe la candidatură după afirmaţiile pe care le-a făcut în timpul campaniei electorale la adresa femeilor şi a altor categorii sociale. Nu trebuia să ajungă într-o postură din care va reprezenta ţara. Lumea nu mai avea nevoie de încă un conducător din categoria celor aflaţi la cârma Rusiei, a Turciei, a Filipinelor sau a Coreei de Nord. Dar se vede că Donald Trump face parte din categoria oamenilor norocoşi. A avut destul noroc ca să facă avere, iar acum a ajuns preşedinte cu multă şansă. Să vedem cât noroc va avea şi să conducă ţara!

– Dar victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale se datorează sistemului american, considerat modelul democratic nr. 1 în lume…

– În SUA unele lucruri ar trebui schimbate. Constituţia şi amendamentele aflate în vigoare au fost gândite de „părinţii SUA” ca să răspundă nevoilor naţiunii americane de acum peste 200 de ani. Acestea ar trebui adaptate, modificate, astfel încât să răspundă cerinţelor de acum ale statului. De exemplu, să luăm legea electorală: De ce avem nevoie de două sisteme diferite de vot, dacă se ajunge la acelaşi rezultat? Să mă explic: Dacă electorii îl aleg pe preşedinte, de ce mai avem nevoie de votul popular? Este clar că se impune modificarea legii electorale.

– Ce părere aveţi despre campania electorală premergătoare alegerilor prezidenţiale?

– Dezbaterile electorale la care au participat cei doi candidaţi (n.r: Hillary Clinton, din partea Partidului Democrat şi Donald Trump, din partea Partidului Republican), atâtea câte au fost, au depăşit rareori nivelul disputelor dintre doi copii de grădiniţă. Consider că aceste dezbateri au fost puţin ruşinoase! Cred că ar fi nevoie de criterii şi reguli clare după care să se desfăşoare astfel de dezbateri. Cu toate că SUA funcţionează în baza principiilor democraţiei, acolo se manifestă tendinţe rasiste şi alte forme de discriminare. Donald Trump a ştiut cui să se adreseze pentru a obţine voturi.

– Pe Donald Trump nu îl acceptaţi drept preşedinte al dumneavoastră. Vă rog să creionaţi portretul tipului de om despre care consideraţi că ar avea nevoie americanii în funcţia de preşedinte.

– Cred că pentru funcţia de preşedinte al SUA nu poate candida oricine. Pretendenţii la această funcţie ar trebui să aibă o pregătire solidă, în domenii precum justiţia, ştiinţele politice sau cele administrative. Apoi, candidaţii, indiferent din ce parte a Statelor Unite ar proveni, ar trebui să ştie cum se petrec lucrurile la Washington. Cine vrea să locuiască la Casa Albă, trebuie să o facă în cunoştinţă de cauză.

– Până acum, aţi propus modificarea Constituţiei SUA şi doriţi nişte candidaţi specialişti în conducerea statului, cu tot ceea ce ar presupune o asemenea ştiinţă. Ar mai trebui schimbat ceva în sistemul politic american?

– Cred că se impune mărirea duratei mandatului prezidenţial, de la patru la şase ani. Pentru a argumenta, să luăm ca exemplu al doilea mandat al lui Barack Obama. Opoziţia (n.r: Partidul Republican) nu l-a lăsat să îşi pună în practică, pe deplin, programul electoral. I-au pus permanent „beţe în roate”. Şi oamenii au uitat repede faptele bune făcute de preşedintele Obama în folosul naţiunii americane. Prestaţia sa mai puţin convingătoare din cel de-al doilea mandat s-a răsfrânt asupra următorului candidat al Partidului Democrat la preşedinţie, Hillary Clinton. Apoi, mai există un argument: în ultimul an de mandat toată lumea îşi îndreaptă atenţia asupra viitoarelor alegeri prezidenţiale. Din punct de vedere al administraţiei federale, este un an pierdut.

– Cum vedeţi SUA în timpul preşedinţiei lui Donald Trump?

– Deşi Donald Trump are o echipă alcătuită din extremişti de dreapta, nu cred că acesta îşi va pune în practică promisiunile făcute în timpul campaniei electorale. Nu cred că va ridica un zid la graniţa cu Mexicul şi nici că va expulza 3 milioane de imigranţi, aşa cum a susţinut în discursurile sale. La Washington se consideră că Donald Trump face parte din categoria oamenilor superficiali, care încearcă să impresioneze prin vorbe. Eu cred că proaspătul preşedinte nu ştie nici măcar jumătate din valorile promovate de fondatorii SUA, de „părinţii naţiunii”. Următorii patru ani vor fi destul de grei pentru americani! . SUA se găseşte, după alegerile prezidenţiale, într-o situaţie similară cu cea a englezilor după Brexit.

– Pe facebook se vehiculează ideea că, din cauza alegerii lui Donald Trump, democraţia va muri în SUA. Cum comentaţi această teză?

– Nu cred că sistemul democratic va sucomba în SUA. Trebuie ca americanii să fie atenţi şi să nu permită îngrădirea drepturilor cetăţeneşti. Prin mass-media, prin reţelele sociale de pe internet se poate lupta împotriva tendinţelor totalitariste. Eu am trăit, în sudul SUA, pe vremea atitudinilor discriminatorii, manifestate îndeosebi faţă de americanii de culoare, în anii 60 ai secolului XX. Deşi nu îmi doresc o reîntoarcere la acele vremuri, este posibil să ajungem iarăşi acolo! În contextul actual, pentru americani devine foarte importantă respectarea valorilor democratice.

A consemnat, Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie