Vânătorii devastează păşunile şi terenurile agricole

Pasionații de vânătoare călare pe ATV-uri sau îmbarcaţi în SUV-uri cu greutate mare și anvelope cu striații adânci distrug de câţiva ani încoace terenurile agricole şi păşunile din judeţul Cluj, fără ca autoritățile să facă ceva pentru a-i opri. Fermierii clujeni susțin că au ajuns la capătul răbdării din cauza acestor vehicule care în sezonul de vânătoare, aproape zilnic, le brăzdează terenurile și le terorizează animalele aflate la păscut. Oamenii i-au solicitat ajutorul eurodeputatului Daniel Buda pentru ca, prin intermediul pârghiilor legale de care dispune, să facă demersuri privind stoparea acestui fenomen.

Reprezentanții Asociației Fermierilor din Transilvania susţin că fermierii întâmpină de mai mult timp o problemă majoră survenită ca urmare a includerii terenurilor agricole și a pășunilor în fondurile cinegetice, precum și a instituirii unei obligații legale în sarcina fermierilor, de a permite desfășurarea acțiunilor de vânătoare pe terenurile pe care le dețin cu orice titlu.

În baza art. 1 și 4 din Legea Nr. 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic, fermierii care dețin terenuri agricole și pășuni cu orice titluri și care sunt incluse în fondurile cinegetice, au obligația legală de a permite desfășurarea partidelor de vânătoare pe respectivele terenuri, suferind în acest fel importante prejudicii ca urmare a acțiunilor vânătorilor, de multe ori rău-intenționate. Fermierii susţin că partidele de vânătoare sunt devastatoare pentru păşuni şi culturile agricole. Concret, spun oamenii, participanții la acțiunile de vânătoare pătrund în pășuni cu autovehiculele de tip SUV cu greutate mare și anvelope cu striații adânci, care, în perioadele ploioase ale anului, când terenul este afânat, distrug iarba destinată furajării animalelor de fermă. „Mai mult, distrugerea pășunilor poate atrage sancționarea fermierilor de către APIA prin pierderea subvențiilor, deși aceștia nu au nicio vină pentru distrugerile provocate. De asemenea, vânătorii pătrund cu autovehiculele și în culturile agricole, distrugând importante suprafețe de culturi și producând prejudicii fermierilor’’, susţine Asociația Fermierilor din Transilvania.

Reprezentanții Asociației au solicitat sprijin eurodeputatului Daniel Buda, pentru a face demersuri astfel încât să se pună capăt distrugerilor provocate de vânători.

„Având în vedere aspectele semnalate de către reprezentanții Asociației Fermierilor din Transilvania cu care se confruntă toți fermierii din România, voi înainta de îndată memorii atât premierului României, Viorica Dăncilă cât și ministrului Agriculturii, Petre Daea, prin care le voi solicita să rezolve de urgență această problemă.

Modificările sunt fundamentale pentru buna desfășurare a activităților în sectorul agricol, care reprezintă o ramură importantă a economiei naționale și care trebuie susținută și dezvoltată pe termen mediu și lung. Și așa fermierii sunt supuși nepermis unei birocrații excesive la tot pasul’’, a afirmat europarlamentarul clujean.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie