Val de furie împotriva realizării unui depozit de produse chimice la Gârbău

GirbauO firmă din Chiajna a încins spiritele în localitatea Gârbău după ce a demarat procedurile pentru construirea unui depozit de substanţe periculoase. Sătenii spun că nu doresc ca localitatea lor să fie pusă pe harta substanţelor toxice şi vor ca, în continuare, să aibă parte de un mediu sănătos şi nepoluat.

Societatea Brenntag, cu sediul în localitatea Chiajna, judeţul Ilfov, a cumpărat un teren de aproximativ două hectare şi jumătate în zona Gării din localitatea Gârbău, cu scopul de a-şi amenajat un depozit de substanţe chimice şi inflamabile. Nu se ştie de ce din Chiajna şi pînă în judeţul Cluj această firmă nu a găsit nicăieri o locaţie în care să-şi facă investiţia şi de ce tocmai Gârbăul a intrat în vizorul acestor investitori. într-un document de prezentare a proiectului se arată însă că localitatea clujeană e cea mai potrivită pentru afacerile firmei ilfovene pentru că oferă mai multe facilităţi. “Beneficiarul doreşte crearea unui depozit tampon pentru a facilita distribuţia de produse pentru industria alimentară şi chimică din România. In acest moment acest lucru se face din comuna Chiajna. Se doreşte amplasarea depozitului principal pentru România la Gârbău din următoarele motive: terenul este situat la mică distanţă de drumurile 103K şi 108 C, care permit tranzitul camioanelor de mare tonaj, făcînd legătura între drumurile europene E 60 şi E 81. Se facilitează accesul pe autostrada Transilvania, drumurile europene şi tranzitarea municipiului Cluj-Napoca pe centură. Este posibilă aducerea mărfurilor din UE cu vagoane de marfă pe calea ferată, cu costuri şi impact asupra mediului mai mici”, se arată în documentul amintit.

100 de containere de produse chimice vor fi spălate zilnic

Dacă investiţia s-ar realiza, în depozitul de la Gârbău ar urma să se desfăşoare următoarele activităţi: dozare volumetircă la descărcarea de pe calea ferată; depozitare în stare pulverulentă sau solidă, în depozite; transfer de alte ambalaje, dozare, etichetare, depozitare şi spălare containere. In cadul ultimei operaţiuni se estimează spălarea a 100 de containere pe zi, în principal butoaie şi canistre, iar apa rezultată în urma spălării ar trebui să ajungă într-o staţie de tratare. Totodată, pe parcursul activităţii ar urma să fie manipulate substanţe chimice periculoase precum: acid sulfuric, acid acetic, acid fosforic, hidroxid de sodiu, alcool izopropilic, acetat de etil, acetonă, acetat de butii, metoxipropanol. Interesant este faptul că în acelaşi depozit vor mai fi plasate şi substanţe pentru industria alimentară precum siropul de glucoza!

De asemenea, toate procesele ce se vor desfăşura aici nu exclud producerea unor deşeuri precum acidul sulfuric şi sulfuros, accidul clorhidric, acidul fosforic, hidroxidul de sodiu, nămoluri de la epurarea efluenţilor din incintă şi deşeuri de la spălarea canistrelor şi butoaielor.

Toate aceste elemente prevăzute în proiectul de construire a depozitului de substanţe chimice au strîrnit îngrijorare în rîndul localnicilor din Gârbău. Oamenii spun că se opun total realizării proiectului pentru că nu doresc ca sănătatea lor să fie pusă în pericol. Sîmbătă reprezentanţii firmei Brenndtag s-au deplasat la Gârbău pentru a se întîlni cu oamenii şi să le explice importanţa investiţiei. La întîlnirea de la Căminul Cultural din localitate, antreprenorii însă nu au putut să-şi expună poziţia pentru că opozanţii proiectului, destul de numeroşi i-au întrerupt permanent spunînd că nici nu vor să audă de substanţe chimice la Gârbău. La un moment dat, cei din sală au fost puşi să ridice mîna în cazul în care sînt de acord cu proiectul însă nimeni nu a făcut acest gest. “Nu dorim ca la noi să fie aşa ceva. Sînt foarte mulţi copii în localitate* iar în zona Gării sînt multe case locuite. Ne opunem total acestui proiect pentru că nu avem nevoie de aşa ceva la noi în comună. Noi am ales să stăm la ţară tocmai pentru a avea parte de un mediu curat, or dacă se va construi un astfel de depozit vom fi expuşi la tot felul de riscuri de poluare”, a declarat unul dintre localnicii care s-a ocupat şi de strîngerea de semnături împotriva proiectului.

Cu toată vehemenţa oamenilor, reprezentanţii societăţiii Brenntag au încercat să-i atragă la sfîrşitul întîlnirii la o masă, însă doar doi săteni dintre cei prezenţi au dat curs invitaţiei, restul mergînd fiecare la treaba lui.

In ciuda numeroaselor apeluri telefonice, primarul Gheorghe Broaina din comuna Gârbău nu a putut fi contactat pentru a vedea care este poziţia sa vizavi de acest proiect.

CP.

Articole din aceeasi categorie