Unul din doi copii, nu prind  un loc în creşele clujene 

• În timp ce copiii mai mici de trei ani nu au loc în creşele clujene, 80 de locuri sunt blocate din cauza falimentului unui constructor, care trebuia să ridice o creşă cu patru grupe de copii, în cartierul Grigorescu •
     Înainte cu patru zile de încheierea înscrierilor la creşă, Centrul bugetar de administrare a creşelor, aflat în subordinea municipalităţii, a înregistrat nu mai puţin de 1.073 de cereri pentru cele 570 de locuri disponibile în creşele din oraş. Însă, pe lângă cele peste o mie de cereri depuse la sediile stabilite prin procedură, mai există cereri transmise online, care încă nu au fost contabilizate, existând posibilitatea ca astfel, „concurenţa” la creşă să treacă de doi pe un loc. Precizăm că în creşele administrate de Centrul bugetar de administrare creşe din Cluj-Napoca pot fi înscrişi copii de vârstă antepreşcolară, respectiv între 6 şi 35 de luni.
    Potrivit directorului centrului, Mihaela Duma, repartizarea computerizată a dosarelor se va face în 5 iunie, urmând ca rezultatele să fie afişate pe 6 iunie. „Avem, în Cluj-Napoca,  15 creşe, cu un total de 1.142 de locuri. Pe cele 570 de locuri eliberate în urma înscrierilor la grădiniţă, am primit 1.073 de cereri. La acestea se vor adăuga cererile transmise online. Rezultatele vor fi afişate în data de 6 iunie, iar confirmarea locului se va face în perioada 7-29 iunie”, spune Duma, precizând că neprezentarea până la acest termen, atrage după sine anularea locului în creşă şi redistribuirea lui următorului clasat. Prezentarea părinţilor, respectiv a reprezentanţilor legali la creşa unde au confirmat locul, pentru planificarea zilei de înscriere, respectiv intrarea în colectivitate va avea loc în perioada 3-7 septembrie.
    Amintim că municipalitatea a demarat două noi proiecte de creşe, una în cartierul Grigorescu (pe strada Donath) şi una în cartierul Mănăştur (pe strada Grigore Alexandrescu), proiecte în urma realizării cărora numărul de locuri în creşele din municipiu va creşte cu 200. „Pentru creşa din Grigorescu au început deja lucrările, dar falimentul firmei câştigătoare ne-a obligat să refacem licitaţia, lucrările fiind reluate în vara anului 2017”, explică primrul Emil Boc. Potrivit directorul Centrului bugetar de administrarea a creşelor, Mihaela Duma, creşa de pe strada Donath va avea o capacitate de 80 de locuri, dispunând de patru grupe de copii. Termenul de execuţie a lucrării este de un an. „Lucrările sunt în desfăşurare. Sperăm ca la anul să fie funcţională”, spune Duma.
    În ceea ce priveşte creşa de pe Grigore Alexandrescu, lucrarea se află în faza de licitaţie, durata de executare fiind de doi ani. Potrivit proiectului, creşa va avea o capacitate de 120 de locuri, cu şase grupe.
     Potrivit primarului Emil Boc, municipalitatea are în vedere realizarea a încă două creşe, acestea urmând să fie construite pe fonduri europene. „În luna septembrie 2017, s-au deschis două grupe noi în cadrul Creşei Scufiţa Roşie de pe str. Detunata nr. 2, cartierul Gheorgheni. Au fost identificate două noi spaţii în care urmează să fie demarate proiectele de realizare a două noi creşe, în cartierele Grigorescu şi Mărăşti, pentru care vor fi atrase fonduri europene”, arată edilul.
    Adriana Stupar

 

Articole din aceeasi categorie