Universităţile publice clujene, decorate de Klaus Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis a decorat, luni, la Cluj- Napoca, cele şase universităţi publice din oraş, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de învăţământ superior derulat sub egida românească pe teritoriul transilvan. Klaus Iohannis a înmânat distincţiile reprezentanţilor Universităţii „Babeş-Bolyai”, Universităţii Tehnice, Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Universităţii de Arte şi Design şi Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.
„Îmi face o desosebită plăcere să decorez cele şase mari univesrităţi publice clujene, cu ocazia a 100 de ani de învăţământ superior derulat sub egida românească pe teritorirul transilvan. Având deja tradiţii universitare înrădăcinate, Clujul a fost o alegere firească pentru a găzdui o pepinieră pentru cultură, ştiinţă şi dezvoltare economică. Ceea ce s-a realizat la Cluj în ultimii o sută de ani reprezintă una dintre poveştile de succes ale poporului român. Vorbim despre unul dintre cele mai dinamice sectoare de cercetare din România. Vorbim, de asemenea, despre mii de absolvenţi care îşi folosesc cunoştinţele în folosul economiei, al vieţii culturale şi, în general, al societăţii româneşti. Universităţile clujene au fost şi sunt un liant pentru România. Aici vin studenţi din toată ţara, dar şi români din afara graniţelor. Aici studiază mii de tineri din alte ţări, care devin ulterior ambasadori ai culturii şi educaţiei româneşti în ţările de origine. Şi, în ultimii ani, universităţile de aici au demonstrat că pot fi un catalizator al dezvoltării şi normalizării, transformând Clujul într-un oraş remarcabil prin dinamismul său”, a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele României a mai spus că următorul deceniu se va petrece sub marca unei intensificări a cooperării europene în domeniul învăţământului superior. Şeful statului a subliniat, totodată, că de asemenea, prin atragerea de talent din ţară şi de peste hotare, universităţile clujene vor continua să ducă mai departe povestea unui Cluj în ascensiune.

”Nu cred că este un secret că mulţi studenţi vin aici pentru o combinaţie specială între excelenţa academică, tradiţie culturalăşi o viaţă socială greu de egalat. Iar mulţi rămân ulterior aici întemeind familii şi devenind parte a poveştii fascinante a unei metropole dinamice”, a mai declarat Klaus Iohannis.

La rândul său, rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop a atras atenţia, în discursul său, că preşedintele României a premiat circa 100.000 de studenţi şi de profesori la o populaţie de circa 400.000 de locuitori, ceea ce demonstrează că a reuşit să premieze, “printr-o premieră, un sfert dintr-un oraş, şi el capitală in felul lui, ca şi Bucureştiul, ca şi Iaşiul, ca şi Timişoara”.

“Suntem onoraţi şi impresionaţi pentru că ne amintim că un mare om de cultură spunea cândva, Friedrich Nietzsche, că un popor nu e mare dacă îşi preţuieşte oamenii şi instituţiile după moartea lor, ci e mare dacă îşi preţuiteste oamenii şi instituţiile în timpul vieţii şi această preţuire vine pentru noi ca un impuls. Spiritul de ceremonie e un atribut al popoarelor civilizate iar presedinţia României, înmânând aceste însemne ale preţuirii şi ale valorii, nu numai că a ieşit din cutumă, dar ne-a onorat aici, în cetatea noastră academică şi universitară, care acum 100 de ani trăia, după expresia lui Lucian Blaga, poemele luminii. Azi am retrăit poemele luminii şi sperăm, după îndemnul dumneavoastră să le trăiască şi urmaşii noştri”, a declarat Ioan Aurel Pop.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie