Universitatea Babeș-Bolyai: Regele Mihai – simbol al rezistenței și demnității naționale

Comunitatea academică a Universității Babeș-Bolyai este alături de familia regală „la ceas de întristare și de rememorare, provocate de trecerea în veșnicie a celui care a fost Maiestatea Sa Mihai I, Regele României”.

„«Coroana [regală] este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie». Cuvintele acestea, rostite de însuși Regele Mihai I în Parlamentul României, în toamna lui 2011, sintetizează în mod strălucit rolul jucat de Familia Regală în viața statului român modern. La fel ca iluștrii săi predecesori, regele Carol I și regele Ferdinand I «Întregitorul», Maiestatea Sa Mihai I a slujit cu devotament România, de-a lungul întregii sale vieți. Asumându-și povara tronului de foarte tânăr, Maiestatea Sa a fost șef al Statului Român în momente cruciale: prima dată în perioada 1927-1930, iar apoi între 1940 și 1947. În anii tulburi și complicați ai celui de-al Doilea Război Mondial, Regele a fost artizanul principal al actului de la 23 august 1944, încercând salvarea României dintr-un dezastru și urmând linia consacrată de orientare a noastră spre valorile civilizației occidentale” – se arată într-un mesaj al UBB, remis presei.

În același document, comunitatea academică a UBB arată că, de la instaurarea treptată a regimului comunist în România și până la abdicarea sa forțată din decembrie 1947, regele Mihai I „s-a poziționat ca un simbol al rezistenței și demnității naționale, rol pe care a continuat să îl îndeplinească și pe durata lungului său exil”. „Reluându-și strânsa legătură cu țara natală după 1990, regele Mihai I a rămas un suveran foarte iubit și apreciat de români. A fost un apropiat prieten al tinerilor și în special al Universității Babeș-Bolyai, pe care a vizitat-o în mai multe rânduri, alături de regina Ana. Suntem onorați să spunem că Regele Mihai I a stat alături de comunitatea academică clujeană, el fiind profesor și senator de onoare al Universității noastre” – se arată în mesajul UBB.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie