Universitarul care a adus 4 milioane de euro la Cluj. Conf univ dr. Irimie Popa: Nu pot să accept faptul că resursele naturale ale ţării sînt înstrăinate pe zi ce trece

Conferenţiarul universitar dr. Irimie Popa este unul dintre candidaţii noi ai USL Cluj pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012. Social democratul este cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Managamentul Afacerilor din cadrul Universităţii ‘’Babeş-Bolyai’’, fiind un cunosctut specialist în domeniul contabilităţii, auditului şi controlului financiar.

De numele universitarului clujean se leagă 4 milioane de euro atraşi la Cluj prin intermediul unor proiecte cu finanţare din Fondul Social European (FSE) – Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane.  Într-un interviu acordat ziarului Făclia, Irimie vorbeşte de ce crede în ideologia de stînga şi de ce a ales PSD. Totodată, social democratul spune care ar trebui să fie măsurile prioritare pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul economic şi fiscal. Univesitarul explică şi de ce România stă prost la capitolul absorţia fondurilor europene.

Rep: Domnule conferentiar dr. Irimie Popa, sînteţi unul dintre principalii experţi ai PSD Cluj. De cînd începe experianţa dumneavoastră politică şi ce v-a determinat să faceţi pasul în această zonă?
Conf. univ. dr. Irimie Popa: Am făcut primul pas în politică în anul 1993. Atunci, fiind crescut într-o familie cu o orientare clară de stînga, am devenit membru al PDSR-ului. Tatăl meu a fost un om de stînga, un social-democrat convins, chiar dacă era un simplu profesor la o şcoală într-un sat din Munţii Apuseni.

Rep: De ce aţi ales PSD?
Conf. univ. dr. Irimie Popa: Pentru că acest partid a avut şi are oamenii cei mai pregătiţi în domeniile în care aceştia profesează, dar şi datorită ideologiei de stînga în care cred şi de la care nu am făcut rabat niciodată. Pacea socială are ca fundament, în viziunea mea, bunăstarea cît mai multor cetăţeni. Dacă este să pornim de la pilda biblică, potrivit căreia goi ne-am născut şi goi vom pleca din această lume, nu văd de ce ar trebui să fim răi, nepăsători, aroganţi, puşi pe căpătuială şi insensibili la semenii noştri pe parcursul vieţii.

Rep: Sînteţi cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB, iar pe parcursul anilor aţi dobîndit o vastă experienţă în domeniul financiar contabil. Ce măsuri credeţi că s-ar impune pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul economic şi fiscal?
Conf. univ. dr. Irimie Popa: Poate că vastă este mult prea mult spus. În orice caz am acumulat multe cunoştinte, o experienţă profesională bună, astăzi fiind membru în trei organisme profesionale reprezentative din domeniu: Camera Auditorilor Financiari, Camera Consultanţilor Fiscali şi Corpul Experţilor Contabili şi al Contabililor Autorizaţi din România.
Cred că mai sînt multe de făcut în domeniul economic. Prioritatea zero a României este crearea cît mai multor locuri de muncă. Ţara noastră nu îşi mai poate permite să renunţe, pe nimic sau aproape nimic, la principalii factori de producţie pe care, într-o accepţiune de stînga şi nu numai, i-aş numi munca, natura şi capitalul. Nu ne mai permitem să lăsăm cetăţenii României să plece să lucreze pe alte meridiane, ştiind cît de multe avem de făcut aici, acasă. Nu pot să accept faptul că resursele naturale ale ţării sînt înstrăinate pe zi ce trece şi nici că nu avem un capital financiar şi productiv autohton puternic. Cred că statul trebuie să devină unul puternic, în care instituţiile acţionează în limitele legilor şi ale Constituţiei în folosul cetăţenilor.
Militez pentru realizarea unei strategii ocupaţionale pe termen lung, în vederea utilizării raţionale a celei mai importante resurse- resursa umană a ţării. Cred, de asemenea, că ar trebui înăsprită legislaţia în domeniul evaziunii fiscale şi în privinţa averilor care au fost dobîndite nejustificat. Este posibilă găsirea unor soluţii rezonabile pentru îmbunătăţirea  aplicării Legii 85/2006 privind procedura insolvenţei. Mult prea uşor statul este păgubit de către aşa–zişi “investitori” care dau tun după tun sub păvaza procedurii insolvenţei. În egală măsură sînt pentru predictibilitatea prevederilor Codului Fiscal. dar şi pentru înăsprirea pedepselor pentru faptele de evaziune fiscală.

Rep: În cadrul FSEGA v-aţi ocupat cu succes de implementarea unor proiecte cu finanţare din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane. De ce credeţi că în alte zone procesul de absorţie de fonduri europene a fost foarte slab, iar România nu a beneficiat din plin de aceste fonduri?
Conf. univ. dr. Irimie Popa: Da, am atras în Cluj aproximativ 4.000.000 euro prin proiecte cu finanţare europeană. Absorţia slabă a fondurilor europene are mai multe cauze. Prima dintre acestea este de natură oarecum obiectivă: în 2007 nu am fost pregătiţi, instituţional vorbind, să atragem fonduri europene. Din păcate nici acum nu sîntem într-o situatie cu mult mai bună. A doua cauză este legată de dezechilibrul creat prin tăierea salariilor de către Guvernul Boc. Experţii din instituţiile statului, cu atribuţii în absorţia fondurilor europene, nu au mai fost motivaţi financiar şi de aceea o bună parte dintre aceştia au ales să plece în instituţii private. În al treilea rînd cred că nu putem omite nici corupţia. Numeroasele cazuri de corupţie în implementarea proiectelor cu finanţare europeană, la care Comisia Europeană este sensibilă, au atras după sine întîrzieri. Şi nu aş încheia lista de factori care au cauzat rata mică a absorţiei fără a aminti că în fruntea autorităţilor de management sau a organismelor intermediare au fost adesea promovaţi oameni care nu au performat.

Rep: PSD v-a desemnat să candidaţi din partea USL în Colegiul 4 din Cluj-Napoca. Cît de pregătit sînteţi pentru confruntarea din 9 decembrie?
Conf. univ. dr. Irimie Popa: Sînt un candidat nou, dar am experienţa organizatorică necesară pentru a putea face faţă unei confruntări electorale, pe care mi-o doresc corectă. Mă voi bate pînă la capăt, avînd convingerea că şi clasa politică poate fi schimbată şi că această schimbare trebuie produsă din interior. Atunci cînd PSD Cluj mi-a făcut această propunere care mă onorează,  am ales să accept candidatura tocmai ştiind că nu va fi uşor. Sînt însă încrezător că, la Cluj–Napoca, concitadinii mei vor alege în Parlamentul României candidaţii care au ceva de spus din punct de vedere profesional şi moral. Trăiesc înconjurat de oameni care au bucuriile şi necazurile lor şi întotdeauna am avut toată disponibilitatea mea de a le întinde o mînă de ajutor, indiferent de situaţie. Cred că acestea sînt lucrurile care contează cu adevărat şi care au dat şi dau sens vieţii mele!

Rep: Ce aşteptaţi de la scrutinul din decembrie şi de la noul Parlament?
Conf. univ. dr. Irimie Popa: După scrutin aştept revenirea la normalitate, aştept ca voinţa celor 7.400.000 de români să fie în sfîrşit auzită si materializată în configuraţia Parlamentului, aştept redeşteptarea naţională.
Îmi doresc de la noul Parlament să fie unul mai “curat”, iar deputaţii şi senatorii aleşi să fie mult mai aproape de cetăţeni. Doresc ca noii parlamentari să fie conştienţi de importanţa menirii lor şi să nu îşi caute electoratul numai din patru în patru ani, atunci cînd cer votul oamenilor.

Interviu realizat de Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie