Unitate şcolară de nota zece la Ţaga

 dscf15221An de an, elevi, profesori, părinţi se bucură de modernizarea procesului de învăţământ în localităţile judeţului nostru. În acest trend intră şi investiţiile alocate de guvern şi administraţiile publice locale pentru dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale din sistemul educaţional în care corigenţele mai au încă multe… necunoscute. Clădiri vechi, mobilier uzat, lipsa grupurilor sociale cu apă rece şi caldă, a laboratoarelor, încălzire precară pe timpul iernii, lipsa cadrelor didactice calificate în unele şcoli – toate sunt obstacole ce pot fi depăşite doar cu eforturi bugetare. Şi chiar dacă greutăţile trenează, sunt numeroase localităţi în care primarii şi consiliile locale găsesc soluţii şi oportunităţi pentru a crea condiţii moderne, eficiente în pregătirea şi formarea generaţiilor de elevi ai acestor decenii.

Bunăoară, la Ţaga, amploarea stresului trăit de elevi şi dasc ăli a atins cote maxime cu zece ani în urmă, când sediul şcolii gimnaziale a fost retrocedat unor aşa-zişi moştenitori, care au pus stăpânire pe tot ceea ce a investit adminidscf15251straţia publică locală în acel întreg inventar. Ba mai mult, noii proprietari au dovedit… clemenţă, în sensul că au tolerat ca şcoala să-şi continue activitatea, dar în schimbul unei chirii substanţiale.

Demersurile primarului Romulus Mîrza, nu puţine şi nici uşoare, au convins Ministerul Educaţiei că la Ţaga trebuie construit un lăcaş nou de învăţământ pentru copiii comunei: în 2007 a fost ales proiectul, în acelaşi an s-a hotărât amplasamentul şi a început construcţia cu turnarea fundaţiei. În 2008, prin trecerea investiţiei la Ministerul Educaţiei, lucrările au fost sistate timp de şase ani, iar în 2015, prin programul de finanţare obţinut de primar de la Ministerul dezvoltării, s-au reluat lucrările de ridicare a obiectivului.

În 12 septembrie 2016 a sunat clopoţelul pentru… retragerea constructorilor şi începerea noului an de învăţământ în noua clăddscf15201ire, pe cât de frumoasă şi spaţioasă, pe atât de bine finisată şi dotată cu toate utilităţile cerute de un învăţământ modern, performant şi de invidiat pentru cei ce nu am beneficiat de mobilier ergonomic, clase spaţioase, luminoase, dotate cu internet, material didactic de ultimă generaţie şi încălzire cu centrală pe gaz, laboratoare, grupuri sociale ca la case mari. Mai mult decât atât, platoul betonat din faţa şcolii oferă un spaţiu ambiental agreabil, cu băncile rustice montate aici pentru petrecerea pauzelor şi arborii ornamentali plantaţi pe lângă frumosul gard ce protejează această unică (prin arhitectură şi dotare) unitate de învăţământ din zona Gherlei.

Deschiderea anului de învăţământ a fost dominată de această excepţională împlinire, al cărei diriginte poate fi considerat fostul şi actualul primar Romulus Mîrza, care a mulţumit părinţilor pentru reînvestire, adăugând varianta că, deşi el a construit, altul putea să se bucure de tăierea panglicii. Însă locuitorii din Ţaga au dat… cezarului ceea ce i se cuvine!

Rămâne ca această întreagă tehnică educaţională, ce a costat 20 milioane lei, considerată o a doua casă a elevilor, a celor din grădiniţă şi din clasele pregătitoare, să devină un stimulent real în consolidarea acumulărilor intelectuale, morale şi afective, spre mulţumirea dascălilor, familiilor şi întregii comunităţi locale.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie