Un sfert de veac de SMURD la Cluj

Cadre medicale, autorităţi locale şi judeţene, pompieri, dar şi voluntari s-au reunit, vineri, pentru a aniversa un sfert de veac de la înfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Cluj. Printre cei prezenţi s-au numărat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Dan-Paul Iamandi, prefectul Ioan Aurel Cherecheş, primarul Emil Boc, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj, Petru Şuşcă şi coordoonatorul SMURD Cluj, Cristian Ursu.

În deschiderea festivităţii, generalul de brigadă Ion Moldovan. şeful ISU ”Avram Iancu” din cluj-Napoca a ţinut să sublinieze că SMURD Cluj nu ar fi existat fără implicarea lui germanului Bernard Muller. ”Bernard Muller a fost un paramedic din Koln, care s-a mutat în anii 90 la Cluj pentru a spijini pompierii clujeni cu ambulanţe, echipamente şi mai ales cu experienţa sa pe care a deţinut-o în dezvoltarea SMURD Cluj. Aportul lui, adus ani la rând, a fost esenţial pentru dezvoltarea SMURD atât pe plan local cât şi naţional. Pasiunea şi implicarea lui directă au fost determinante pentru ca SMURD să evolueze rapid şi să dezvolte unul cele mai durabile programe de voluntariat de voluntariat din ţară. Bernard Muller a activat personal în cadrul SMURD Cluj până a decis să se întoarcă în Germania”, a spus gl. bg. Ion Moldovan. La rândul său, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat a vorbit despre perioada de început a SMURD Cluj, înfiinţat pe 1 iulie 1994. „Ne-am întâlnit să sărbătorim un lucru la care am muncit cu toţii. (…) Ce implicare a fost la Cluj ca să fie ceva făcut şi aici în 1994! Ştiu ce suflet s-a pus de către pompieri şi ştiu că nu se putea porni fără implicarea fiecăruia şi mai ales a voluntarilor, iar Clujul este unul dintre judeţele care a păstrat tradiţia cu voluntarii, iar voluntarii acoperă mult din activitatea medicală a SMURD în maşina de terapie intensivă, alături de medicii de la UPU, Spitalul Judeţean, asistenţi”, a spus Raed Arafat. Acesta a anunţat că regiunea Nord-Vest va avea, din septembrie, un elicopter de intervenţie, care va avea baza la Jibou.

„În final pot să spun, pentru că de fiecare dată când vin la Cluj sunt întrebat când va avea regiunea asta elicopterul funcţional, şi am să vă răspund. S-a terminat construcţia platformei de aterizare, dacă totul este bine, în primele 10-15 zile ale lunii septembrie regiunea dumneavoastră va avea un elicopter operat de Cluj, poate în colaborare cu Oradea, o să vedem ca număr de medici, dar va fi elicopterul, începută activitatea lui, în luna septembrie. (…) Cu siguranţă, trebuie să începem pregătirile pe partea medicală, să pregătim personalul care va lucra pe acest mijloc de intervenţie care va fi extrem de important pentru întreaga zonă”, a spus Raed Arafat.

Grupul de Pompieri “Avram Iancu” al judeţului Cluj, împreună cu Spitalul Clinic Judeţean Cluj, Universitatea de Medicică şi Farmacie Cluj şi cu sprijinul Brigăzii de Pompieri din Koln, au înfiinţat la 1 iulie 1994 în judeţul Cluj cel de-al patrulea serviciu de acest fel din ţară, după judeţele Mureş, Bihor şi Sibiu. Atunci purta denumirea de Serviciu Mobil de Urgenţă şi Reanimare (SMUR). Prima ambulanţă, la fel ca şi aparatura şi o bună parte a materialelor folosite, au fost donate de către pompierii din Koln.

În 1995 SMURD Cluj a avut 1598 de intervenţii, culminând cu 13.853 de intervenţii în 2016. În primele 6 luni ale anului 2019 SMURD Cluj a intervenit la 7014 de cazuri. În cei 25 de ani de activitate, SMURD Cluj a avut 136.427 intervenţii în cadrul cărora a asistat 137.447 persoane.

C.P.

Articole din aceeasi categorie