Un proiect „pentru o Românie mai durabilă”: Academia 2 în 1 – Școală și Carieră

Inspectoratul Școlar Județean Cluj și-a propus să schimbe mentalitățile părinților și elevilor în ceea ce privește învățământul profesional și dual, în cadrul unui proiect – „Academia 2 în 1 – Școală și Carieră” – lansat, la începutul lunii octombrie, în parteneriat cu Terapia Sun Pharma.

„Odată cu reintroducerea învățământului profesional în anul școlar 2014-2015 și a învățământului dual, în anul școlar 2017-2018, deși au fost organizate activități de promovare a acestor forme de învățământ, se constată în continuare atractivitatea scăzută față de învățământul profesional și dual, fapt concretizat anual în nerealizarea tuturor claselor propuse în proiectul planului de școlarizare” – declara, la momentul lansării proiectului, inspectorul școlar general Valentin Cuibus. Potrivit acestuia, reticența părinților, în primul rând, față de această formă de învățământ vine din necunoașterea condițiilor actuale de muncă într-o companie și a avantajelor de care se bucură elevii care urmează învățământul profesional și dual.

Într-un dialog purtat zilele trecute la sediul IȘJ Cluj, inspectorul școlar general a reafirmat necesitatea implementării unui astfel de proiect și a implicării cât mai multor companii, având în vedere că, în prezent, în România este mare nevoie de meseriași, și mai ales de meseriași de calitate.

„Una din prioritățile noastre pentru anul acesta, și nu numai, este cea privind învățământul dual. Dacă acum, la clasa a XI-a sau anul III profesională avem 8,5 clase, la clasa a X-a, sau anul II profesională, 14 clase, la a IX-a, deci anul I de profesională, 16 clase, este evident că numărul de clase crește, cererea crește, și am considerat că este una dintre prioritățile pentru care trebuie să ne implicăm foarte mult. Numărul de copii crește, bineînțeles, și el, de la 153 în anul III profesională, la 390 în anul I profesională, iar în viitor vrem să-l creștem și mai mult. Domeniile cele mai solicitate pe piață sunt: chimia industrială, comerțul, construcțiile, electrica, electromecanica, electronica și automatizările, fabricarea produselor din lemn, industria alimentară, mecanică, turism și alimentație. În prezent, cele mai multe clase le avem de mecanică – 10 clase, respectiv electrică – 8,5 clase realizate. Avem probleme în acoperirea pe domeniul construcții, dar și pe confecții, unde chiar dacă s-au cerut clase, n-au putut fi realizate. Asta întrucât sunt, încă, anumite probleme de mentalitate a părinților, pentru că în primul rând discutăm de părinți, când este vorba de clasa a VIII-a. Acesta este motivul pentru care am lansat, împreună cu cei de la Terapia, proiectul «Academia 2 în 1 – Școală și Carieră», un proiect, după părerea noastră, foarte important, un proiect pe termen lung, de încercare de schimbare a mentalității părinților. Adică, de a-i convinge că în a urma o meserie foarte bună nu este nimic rușinos, ci este un lucru foarte bun, care îți asigură un câștig mult mai rapid și în același timp îți dă și posibilități de evoluție, pentru că după clasa a XI-a poți să continui la liceul seral și poți să continui cu facultatea” – a declarat, pentru Făclia, inspectorul școlar general Valentin Cuibus.

Potrivit șefului IȘJ Cluj, proiectul se adresează elevilor de clasa a VIII-a și părinților acestora, având în vedere că, „în sondaje, aproape 90% dintre elevi doresc continuarea învățământului la liceu, fără să se gândească ce se întâmplă mai departe”.

În urma discuțiilor cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai autorităților locale, respectiv cu primarii, „care toți sunt dispuși să se implice”, proiectului s-au alăturat încă două companii – Electrica Nord Vest și SC Clasic Prod Mex Srl Dej .

„Proiectul va trebui continuat, pentru că rezultatele n-o să se vadă imediat, o să se vadă peste un an, peste doi ani, peste trei ani. De altfel, din discuțiile pe care le-am avut cu principalul nostru partener, care este Terapia, a și rezultat că ei doresc să se implice și în următorii ani și doresc să transformăm acest proiect din proiect pilot într-un proiect local și apoi național. În final va trebui să trecem de la grup-țintă clasa a VIII-a la grup-țintă clasa a VII-a și a VIII-a, pentru a face o pregătire din timp. Sunt foarte multe acțiuni în acest proiect care deja este în derulare. Ușa este deschisă pentru toți partenerii care doresc să se implice” – a declarat Cuibus.

Acesta a precizat că în cadrul proiectului a avut loc deja o întâlnire, la Dej, cu agenții economici, cu directorii de școli și cu reprezentanții administrațiilor locale din această zonă, una din firmele partenere în proiect dorind implicarea copiilor din comunele limitrofe Dejului. Întâlniri similare vor avea loc și în celelalte orașe și municipii. De asemeni, au fost tipărite afișe din care părinții și elevii să afle despre proiect și despre posibilitatea urmării învățământului dual, urmând ca, după aprobarea planului de învățământ, să știe, țintit, cărei școli să se adreseze pentru un profil anume.

„Din februarie anul viitor, după finalizarea planului de școlarizare, se vor organiza caravane în teritoriu. Reprezentanții firmelor și directorii școlilor se vor întâlni cu părinții și cu elevii, vor avea loc discuții și, mai mult, vom organiza și vizite în întreprinderi, pentru a da posibilitatea părinților să vadă că lăcătușul de azi nu seamănă cu lăcătușul de acum 20 de ani, că la Bosch, de exemplu, toată lumea e în halate albe, că în Terapia este ca într-o farmacie și condițiile sunt extraordinare. În felul acesta cred că îi vom convinge și vom reuși să schimbăm gândirea părinților, care vor înțelege că o meserie este bună din toate punctele de vedere, și din punct de vedere al dezvoltării profesionale a copilului și din punct de vedere financiar” – a mai declarat Valentin Cuibus.

La conferința de presă de lansare, directorul general al Terapia Cluj, Dragoș Damian, își exprima convingerea că proiectul „Academia 2 în 1 – Școală și Carieră” „ne ajută să facem o Românie mai durabilă”, o Românie din care tinerii să nu mai plece în căutarea unui loc de muncă, până acum  mai bine plătit, în străinătate.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie