Omagiu adus eroilor Horea, Cloșca și Crișan

S-au scurs 235 de ani din ziua de 28 februarie 1785 de când a avut loc martiriul de pe Dealul Furcilor a conducătorilor Revoluției Țărănești, care au fost neînfricații luptători Horea, Cloșca și Crișan. La acest supliciu fiind aduși cu forța să asiste și să vadă 7000 de țărani din satele transilvane. După loviturile de moarte ale călăului Grancea Rakoczi, trupurile celor doi martiri, Cloșca și Horea, au fost tăiate și expuse pe roți în diferite localități din comitatele Alba și Hunedoara, inclusiv în Țebea. La împlinirea celor 235 de ani, Societatea Cultural – Patriotică Avram Iancu din România în parteneriat cu Primăria Cluj – Napoca, Inspectoratul Școlar Județean, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Consiliul Județean Cluj, Prefectura Cluj, Divizia 4 Infanterie Gemina, Asociațiunea Astra, Fundația Carpatica, Societatea Cultural – Științifică Virtus Romana Rediviva, Casa de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaș și Asociația Cultul Eroilor Regina Maria au organizat acest eveniment cu profunde rezonanțe istorice în fața monumentului martirilor din fața hotelului Napoca.

În prezența unui numeros public de toate vârstele, între care mulți elevi, festivitatea a fost deschisă de vicepreședintele Societății Cultural – Patriotice pe țară, prof. Alexandru Rus care a salutat prezența participanților, după care a fost intonat Imnul Național. A urmat serviciul religios săvârșit de Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei Andreicuț, cu un sobor de preoți, în al cărui final înaltul prelat s-a rugat să la fie veșnică memoria, subliniind cum se cuvine importanța istorică și religioasă a evenimentului, aducând în atenția publicului citate din importantele lucrări istorice scrise de renumitul profesor universitar, istoricul David Prodan. În aceeași notă a evocării personalității celor trei martiri au vorbit și președintele Societății Cultural – Patriotice din România, Tiberiu Groza, care a mulțumit publicului și instituțiilor ce au dat tot sprijinul la reușita acestui important eveniment de importanță pentru întreaga țară, la care au fost prezenți și membrii ai filialelor Avram Iancu din Bihor, Baia de Arieș, Timișoara, Beiu și Baia Mare.

Cuvenita evocare a evenimentelor din 1785 au fost făcută de prof. univ . Ioan Cârja, iar mesajul primarului Emil Boc a fost prezentat de poetul Ionuț Țene care a recitat și o poezie dedicată martirilor, așa cum a procedat și poetul Sandu Cătinean.

Emoționantă a fost și pledoaria președintelui de onoare al Societății, prof. Victor Bercea, a studentului Dragoș Burghelea din Asociația ,, Dacii Liberi’,’ care își asumă trecutul și supliciu celor trei martiri, iar programul artistic, special pregătit de elevii școlii ,, Horea’’ și Colegiul Național ,, George Barițiu’’, a  încheiat cu firească pioșenie acest tulburător eveniment din istoria zbuciumată a vremurilor ce nu pot fi uitate.

În prezența gărzii militare și acordurile imnului eroilor, au fost depuse coroane de flori la obeliscul martirilor din partea Primăriei Cluj – Napoca, Consiliului Național al Societății Cultural – Patriotice Avram Iancu, Consiliul Județean Cluj, Societatea Cultural – Științifică Virtus Romana și Filiala Avram Iancu din Baia de Arieș.

Dumitru VATAU

 

 

 

Articole din aceeasi categorie