Un interesant şi original tîrg la Bonţida: VESELIA FRUCTELOR ŞI LEGUMELOR

DSC02068Deşi titlul materialului ne duce cu gîndul la un belşug de fructe şi legume aduse duminică la Bonţida, realitatea a fost mult diversificată în ,,iarmarocul’’ bonţidean, deoarece centrul localităţii a fost un debuşeu pregătit pentru o largă gamă de produse tradiţionale, începînd de la fructele de sezon (căpşuni şi cireşe), pînă la cele mai gustoase conserve de legume şi obiecte de artizanat, fie ele broderii, costume naţionale sau confecţii de blănuri pentru sezonul rece.

Veselia fructelor şi legumelor este o stratagemă agroeconomică născută din dorinţa colaborării a cinci Grupuri de Acţiune Locală din judeţele Cluj şi Buzău, pentru a dezvolta cele două sectoare agricole prin mijlocirea unui Program European şi Guvernamental, cu o finanţare nerambursabilă de 2.357.248,95 lei.

DSC02069Mai concret, obiectivele proiectului finanţat prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, prin Măsura 421, au fost prezentate la conferinţa de presă, organizată duminică în sala de festivităţi a Căminului cultural din Bonţida, la care primarul comunei gazdă, preşedinte al GAL –ului Someş Transilvan, domnul Emil Cărhaţ, care a punctat faptul că elementele principale ale acestui proiect rezidă din dorinţa dezvoltării activităţilor de cultivare şi producere a fructelor şi legumelor cu potenţial în teritoriile implicate în acest proiect, dar şi prelucrarea acestora în mod tradiţional, care să contribuie la creşterea numărului de locuri de muncă şi a veniturilor alternative, precum şi la creşterea activităţilor specifice şi cooperarea interteritorială din zonele rurale ale aceluiaşi stat.

DSC02070În acest cadru au fost prezentaţi managerii celor cinci structuri asociative, dimensiunile teritoriale ale acestui parteneriat, în care sînt incluse şi unităţi administrative din judeţele Prahova, Brăila şi Sălaj.
Beneficiari direcţi ai proiectului sînt GAL-urile: Someş Transilvan, Cîmpia Transilvaniei, Ecoul Cîmpiei Buzăului, Colinele Buzăului şi Valea Buzăului şi populaţia ce produce legume şi fructe în aceste perimetre agricole.

Din intervenţia doamnei Irina Mureşan, managerul Grupului Someş Transilvan, am mai reţinut faptul că asociaţia de la Bonţida deţine şi rolul de coordonator al programului, iar prin cele două sesiuni de instruire au obţinut diplome 200 de persoane, majoritatea tineri din cele cinci GAL-uri, iniţiaţi în horticultură şi marketing. Dat fiind faptul că în ţinutul someşean există o largă diversitate de produse locale tradiţionale, opţiunea locaţiei tîrgului a fost suficient de motivată. Tocmai de aceea, duminică centrul istoric al localităţii, care a fost recent asfaltat, a găzduit acest interesant eveniment unde au fost organizate numeroase standuri unde au fost expuse fructe şi legume DSC02071proaspete, diferite conserve de fructe şi legume. Nu a lipsit un larg sortiment de compoturi, gemuri şi dulceţuri, mierea de albine, preparate de patiserie cu fructe, flori şi răsaduri, artizanat şi chiar produse de carmangerie tradiţionale aduse aici de renumita societate de la Sînicoara ,, COSMFAN’’, pe care le-au gustat cu multă poftă şi oaspeţii Buzăului. Standuri bine organizate avut şi GAL Cîmpia Transilvaniei, unde managerul Angela Bereschi şi personalul prezent au invitat vizitatorii să guste din numeroasele exponate tradiţionale.

În cadrul tîrgului au fost distribuite afişe, pliante de promovare, dar cel mai mare cîştig a fost, fără îndoială, punerea în circulaţie a broşurii ,de aleasă ţinută grafică, care aşează, în cele 60 de pagini color, cele mai bune reţete de preparare a unor produse tradiţionale din judeţele Cluj şi Buzău. Gazdele evenimentului, pentru a pune în deplin acord lectura cu realitatea faptică, au şi pregătit, la o bucătărie de campanie, cîteva mîncăruri din valorosul reţetar tipărit în limbile română şi engleză.

DSC02072Şi pentru a mulţumi Europei că investeşte în zonele rurale, tîrgul a fost potenţat şi de un splendid spectacol artistic, la care şi-au adus priceperea şi talentul ansamblurile folclorice Codrişorul Bonţida, Dansatorii de pe Someş ai comunei Iclod, Jucu Someşan, Someşul Apahida, Mugurii Mintiului şi Doruleţ de Cara.
La interpreţii muzicii populare, prioritate a avut rapsodul comunei Cislău, Constantin Cucu, urmat de tinerii noştrii interpreţi Crina Bujiţă, Giulia Goia, Ioana Roman, Raluca Balint şi Septimiu Rusu.
Tîrgul ,, Veselia fructelor şi legumelor’’ a implementat proiecte dar a fost şi o zi de o rară frumuseţe pentru bonţideni şi numeroşii lor oaspeţi.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie