UE cere Rusiei să nu se interfereze în construcţia Nabucco

Uniunea Europeană i-a cerut Rusiei să nu pună beţe în roate realizării proiectului de gazoduct transcaspic Nabucco şi să înceteze să mai exercite presiuni împotriva Azerbaidjanului şi Turkmenistanului, potrivit unei declaraţii făcute de comisarul european pentru energie Guenther Oettinger, transmite Deutsche Welle.

Gazoductul Nabucco, împreună cu proiectele mai mici Transadriatic (TAP) şi ruta de interconectare Turcia-Grecia-Italia- (ITGI), constituie aşa-numitul Coridor sudic, a amintit Oettinger, evidenţiind că ultimele două prevăd furnizarea de gaze prin sistemul de transport deja existent al Turciei, dar mai este necesară instalarea unor conducte submarine şi terestre.

În context, comisarul european şi-a exprimat încrederea că principalele decizii strategice referitoare la Coridorul sudic vor fi luate pînă la sfîrşitul acestui an, subliniind că accesul UE la regiunea caspică şi Asia Centrală, ce deţine cea mai mare parte din rezervele de gaze naturale din lume, depăşind chiar capacităţile ruseşti în acest domeniu, reprezintă o problema cheie pentru UE. În opinia sa, Rusia ar trebui să fie interesată deopotrivă în Nabucco, TAP şi ITGI. “Dacă Moscova va accepta faptul că acest Coridor sudic este inevitabil, iar Turkmenistanul şi Azerbaidjanul au dreptul de a lua decizii în mod independent, europenii vor avea mai multă încredere”, -a explicat Oettinger.

“În cazul în care ruşii vor încerca să pună beţe în roate construcţiei Nabucco, în plan tehnic, prin instalarea conductei lor South Stream, sau politic, prin exercitarea unor presiuni asupra conducerii de la Aşhabad şi Baku, eu personal voi manifesta mai puţină încredere faţă de contracte de gaze pe termen lung şi voi crede mai puţin în teza că gazele nu reprezintă pentru Rusia un instrument politic”, – a trimis oficialul european un avertisment tranşant Moscovei.
UE a mandatat Comisia Europeană să poarte negocieri cu Azerbaidjanul şi Turkmenistanul în privinţa cadrului legal al conductei Transcaspice, se menţionează în documentul intitulat “Relaţiile energetice externe ale UE “, adoptat de Comisia Europeană şi care a fost prezentat de comisarul european pentru energie Guenther Oettinger.

Documentul subliniază de asemenea că acordul dintre UE, Azerbaidjan şi Turkmenistan privind construirea conductei va pune fundamentul infrastructurii ce va transporta gaze naturale turkmene prin Marea Caspică. Consorţiul Nabucco a salutat decizia UE de a mandata Comisia Europeană pentru negocieri cu cele două foste republici sovietice, conform unui comunicat al NABUCCO Gas Pipeline International GmbH. Comentînd cu privire la eveniment, directorul general al consorţiului, Reinhard Mitschek, a spus că “pe ambele părţi ale Mării Caspice există un mare potenţial pentru exportul de gaze, aspect vital pentru viitorul pieţelor de gaze european şi turc”.

În reacţie, Moscova consideră că, în acest fel, UE îşi demonstrează intenţia de a interveni direct în stabilirea statutului juridic al Mării Caspice, care, în prezent, se află în competenţa a cinci ţări riverane – Rusia, Azerbaidjan, Iran, Turkmenistan şi Kazahstan, notează agenţia de presă rusă Regnum.

Mai mult, Moscova şi Teheranul se opun construcţiei vreunei conducte pe sub Marea Caspică pînă la delimitarea definitivă a zonelor între cele cinci ţări riverane. MAE rus şi-a exprimat regretul în legătură cu autorizarea Comisiei Europene de a purta negocieri cu Turkmenistanul şi Azerbaidjanul privitor la conducta Transcaspică, avertizînd că “această ingerinţă din afară va complica serios situaţia din regiune”.

Articole din aceeasi categorie