UDMR doreşte simplificarea sistemului fiscal din România

UDMR a depus la Camera Deputaţilor propunerile formulate de reprezentanţii formaţiunii la proiectul de lege privind Codul Fiscal, informează reprezentanţii Uniunii, printr-un comunicat de presă transmis pe adresa redacţiei. Potrivit acestuia, amendamentele susţinute de UDMR în cadrul dezbaterilor din Comisia de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor vizează simplificarea, respectiv transparentizarea sistemului fiscal din România.

Astfel, reprezentanţii UDMR se declară în favoarea adoptării unui Cod Fiscal, respectiv a unui Cod de Procedură Fiscală cu prevederi foarte clare şi predictibile. „Am formulat propuneri pentru soluţionarea Sigla-UDMRproblemelor constatate în numeroase domenii. Una dintre cele mai importante măsuri vizează sprijinirea familiilor cu mai mulţi copii, astfel încît acestea să beneficieze de scutiri parţiale sau chiar totale de la plata impozitului pe venit din salarii. Totodată, această măsură ţinteşte stimularea reîncadrării în muncă a părintelui care a beneficiat de concediul pentru creşterea copilului. O altă propunere a Uniunii, inclusă deja în varianta adoptată de Senat, prevede posibilitatea ca şi pensionarii să dispună de cele două procente din impozitul pe venit pentru susţinerea organizaţiilor neguvernamentale”, afirmă reprezentanţii UDMR în comunicatul de presă.

„Solicităm, totodată, ca IMM-urile care înregistrează invenţii sau inovaţii la OSIM să fie exceptate timp de cinci ani de la plata impozitului pe profitul provenit de pe urma punerii lor în aplicare. Propunerea noastră are ca scop sprijinirea tinerilor cercetători şi inventatori, precum şi a companiilor care promovează tinere talente”, se mai arată în documentul citat. Un alt amendament al Uniunii vizeză modificarea modalităţii de plată a timbrului de mediu la achiziţionarea unui autoturism, sens în care UDMR propune o plată eşalonată, în rate anuale, a sumei reprezentînd taxa de timbru, considerînd că acest sistem ar reprezenta un ajutor pentru contribuabil.

Totodată, reprezentanţii Uniunii propun o modificare prin care „beneficiază de reduceri de la plata impozitului pe venit persoanele şi descendenţii acestora care, între anii 1950-1961, sub pretextul serviciului militar, au fost duse în lagăre de muncă, respectiv care au luptat şi au fost rănite în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989, precum şi persoanele care între anii 1940 şi 1945 au fost persecutate pe criterii etnice”, se arată în documentul citat .

De asemenea, UDMR propune reducerea cotei de TVA la 9 procente pentru serviciile de utilitate publică, precum şi eliminarea impozitului pe venit pentru medici şi angajaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială. Tot în sfera protecţiei sociale se regăseşte şi propunerea de renunţare la TVA pentru serviciile de transport în cazul persoanelor care prin lege beneficiază de tarife reduse sau de scutiri (elevi, studenţi, pensionari, persoane cu handicap etc.). Uniunea mai propune ca producţia de alcool destinată consumului propriu gospodăriilor, în limita unei cantităţi prestabilite, să fie scutită de plata accizelor.

Reducerea cu 50 la sută a impozitului pe clădiri pentru pensiunile din zona montană după modelul aplicat în cazul unităţilor de primire turistică de pe litoral, este o altă propunere făcută de UDMR, în vederea sprijinirii pensiunilor din zona de munte.

A.S.

Articole din aceeasi categorie