UBB: Proiecte de 22 de milioane de lei pentru adaptarea doctoranzilor și post-doctoranzilor la piața muncii

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va derula, în perioada 2019-2022, proiecte în valoare de 22 de milioane de euro pentru formarea doctoranzilor și a post-doctoranzilor în conformitate cu cerințele reale ale pieței muncii și ale mediului socio-economic.

Proiectele sunt finanțate din fonduri structurale și vor avea două etape: în primele șase luni, doctoranzii și post-doctoranzii vor fi integrați în programe de pregătire aplicativă susținute de specialiști cu experiență practică, următoarele șase luni urmând a fi dedicate internship-urilor efectuate în companiile de profil, astfel încât, la finalizarea programului, participanții să aibă deprinderile necesare integrării pe piața muncii.

Potrivit declarației prorectorului UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, prof. univ. dr. Daniel David, „niciodată, o universitate, indiferent de unde este ea, nu va putea pregăti specialiști 100% adaptați fișei postului pe care se vor angaja”. De aceea, universitățile au obligația de a se apropia cât mai mult de acest obiectiv prin colaborarea activă cu mediul socio-economic, prin internship-uri în companii și prin dezvoltarea abilităților practice de transfer al cunoașterii către societate.

La activitățile de formare și internship din UBB vor participa 210 doctoranzi, care vor primi o bursă lunară în valoare de 1500 de lei, și 120 de cercetători înscriși la studiile post-doctorale, aceștia urmând să primească burse lunare în valoare de 2500 de lei. Programele de pregătire se vor desfășura pe trei direcții principale, vizând dezvoltarea abilităților antreprenoriale și de inovare, dezvoltarea competențelor transversale (precum comunicarea interculturală) și consilierea în carieră și dezvoltare personală. Pentru aceste proiecte este asigurată finanțarea până în anul 2022, dar activități similare vor fi implementate în viitor „chiar cu finanțare internă, din fondurile Universității Babeș-Bolyai”, a declarat, conform unui comunicat remis presei, prof. univ. dr. Daniel David.

În opinia prorectorului UBB, susținerea transferului de cunoștințe și a infrastructurii de cercetare „ar trebui să fie o prioritate a strategiei privind învățământul superior din România, mai ales în condițiile rezultatelor celui mai recent clasament internațional QS, în care se regăsesc doar două universități din România – Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București”. „QS Ranking ne arată că suntem în fața pericolului de a ieși din sfera celor care au capacitatea de a genera cunoaștere. Ceea ce nu cred că se înțelege la nivel central este că o țară care nu are cel puțin 4-5 universități de tip world-class riscă să ajungă o colonie tehnologică, adică să importe și să aplice rezultatele cercetării altora”, a adăugat prorectorul UBB, subliniind că susținerea diferențiată a universităților, precum și o serie de modificări în ceea ce privește politica de personal „ar fi primii pași care ar putea duce la evitarea acestui pericol”.

„Eu i-aș cere ministrului Educației un fond special de susținere a nivelului de excelență, a universităților care se ridică la acest nivel, precum și modificarea Legii educației naționale în sensul în care aceasta să prevadă finanțarea de bază pentru infrastructura de cercetare, schimbarea politicii de angajare, în așa fel încât să putem aduce oameni buni, chiar și din străinătate, evident, controlat, cu comisii internaționale dacă e nevoie, coordonarea principiilor de finanțare cu criteriile ARACIS, astfel încât să nu mai ajungem la supraîncărcarea oamenilor care lucrează în universități. E foarte greu să ceri cercetare și inovare unui coleg deja supraîncărcat didactic, în condițiile în care finanțarea de bază nu ne permite să adecvăm numărul de profesori la numărul de studenți”, a declarat prorectorul UBB, citat în comunicat.

M. T.

Articole din aceeasi categorie