„U” Olimpia Cluj – încă puțin până la startul Ligii Campionilor

Campioana României la fotbal feminin se află la mai puțin de o săptămână de startul în ediția 2019/2020 a Ligii Campionilor. Formația pregătită de Ioana Bortan va juca încă din prima fază a întrecerii, respectiv în grupele preliminare. Olimpia Cluj, de nouă ori campioana României, bifează a opta prezență în Liga Campionilor, dar prima sub denumirea de Universitatea Olimpia Cluj și tot prima cu Ioana Bortan la timonă.

 

Aceasta a fost repartizată, în urma tragerii la sorți, în grupa a 2-a, care va fi găzduită de gruparea muntenegreană Breznica Pljevlja și din care mai fac parte campioanele Bulgariei și statutului Kosovo, NSA Sofia și FK Mitrovica. Partidele se vor juca la Niksic și Budva, între 7 și 13 august. În prologul grupei a 2-a se înfruntă, la Niksic, „U” Olimpia Cluj și FK Mitrovica. „Olimpicele” vor disputa ultimele două meciuri la Budva. Potrivit regulamentului, partidele din ultima etapă se joacă de la aceeași oră. Mai departe, în prima fază eliminatori, „16”-imi de finală, se califică câștigătoarea grupei. Nu mai puțin de 62 de echipe participă în prima fază a competiției, reprezentând 50 de țări de pe Bătrânul Continent, care au fost împărțite în zece grupe. Tragerea la sorți a partidelor din „16”-imi va avea loc pe 16 august, la Nyon, când în urne se vor afla numele grele ca Paris Saint Germain, Wolfsburg, Olympique Lyonnais, FC Barcelona, Bayern Munchen, Manchester City, Atletico Madrid, Fiorentina, Arsenal Londra și Juventus Torino. Deținătoarea la zi a trofeului este gruparea franceză Olympique Lyonnais. Să mai adăugăm că Olimpia Cluj, de nouă ori campioana României, bifează a opta prezență în Liga Campionilor, dar prima sub denumirea de Universitatea Olimpia Cluj și tot prima cu Ioana Bortan la timonă. Până acum, aceasta a avut doar statutul de jucătoare, însă de-acum îl va avea și pe cel de antrenoare. În precedentele șapte participări în cea mai importantă competiție inter-cluburi, Olimpia Cluj a promovat de patru faza grupelor, iar cea mai bună performanță rămâne calificarea în „optimi”, reușită în sezonul 2012/2013, când a fost eliminată de formația italiană Torres.

 

 

Programul complet al partidelor din grupa a 2-a

7 august

Niskic:         „U” Olimpia Cluj – FK Mitrovia

Budva:         Breznica Pljevlja – NSA Sofia

10 august

Niksic:         NSA Sofia – FK Mitrovia

Budva:         „U” Olimpia Cluj – Breznica Pljevlja

13 august

Nisksic:        Breznica Pljevlja – FK Mitrovia

Budva:         „U” Olimpia Cluj – NSA Sofia

 

 

Veste bună inclusiv pentru România

Cupa Mondială de fotbal feminine va trece de la 24 la 32 de echipe începând cu următoarea ediţie, care va avea loc în 2023. Decizia adoptată de FIFA are ca scop  favorizarea dezvoltării fotbalului feminin. Hotărârea a fost salutată de Federația Română de Fotbal și mai ales de președintele acesteia, Răzvan Burleanu, un susținător al fotbalului feminin, cel care i-a adus voturile prin care acesta a obținut un nou mandat la șefia fotbalului românesc. Suplimentarea locurilor la turneul final al Campionatului Mondial crește și șansele României de a ajunge pentru prima dată la această competiție de anvergură. „Succesul răsunător al Cupei Mondiale din acest an a arătat clar că a venit momentul să continuăm pe această cale şi să luăm măsuri concrete pentru a favoriza creşterea fotbalului feminin”, a spus Gianni Infantino, preşedintele FIFA. După Campionatul Mondial din acest an, care avut loc în Franţa, între 7 iunie şi 7 iulie, Gianni Infantino s-a declarat hotărât să continue proiectele de expansiune pentru viitorul turneu, calificând ediţia din acest an drept „cea mai bună Cupă Mondială feminină din istorie”. Competiţia, câştigată de Statele Unite şi marcată de câteva polemici legate de arbitraj, a oferit unele meciuri dezechilibrate în faza grupelor, cum ar fi înfrângerea categorică a Thailandei în faţa viitoarelor campioane mondiale (scor 0-13). Problema unui nivel prea eterogen a fost ridicată de altfel de către criticii extinderii Mondialului feminin. FIFA nu a ales încă gazda Cupei Mondiale din 2023, pentru care nouă ţări şi-au exprimat dorinţa de a o organiza, respectiv Australia, Brazilia, Argentina, Bolivia, Columbia, Japonia, Africa de Sud, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud (eventual alături de Coreea de Nord).

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie