Turda se dezvoltă cu fonduri de la UE

Administrația turdeană continuă eforturile de a atrage fonduri europene pentru a crește calitatea vieții în oraș. Numai în acest an se află în derulare şapte proiecte cu finanţare de la UE, unul dintre acestea vizând modernizarea a 70 de străzi. Primarul municipiului Turda, Cristian Matei vorbește, într-un interviu acordat ziarului Făclia, despre modul în care reușește să implementeze proiectele cu finanţare europeană și despre obiectivele viitoare.

Rep: Domnule Cristian Matei, urmează să intraţi în ultimul an din acest mandat de primar al municipiului Turda. În ce măsură aţi reuşit să implementaţi proiectele promise turdenilor în 2016?

Cristian Matei: Dacă vorbim de implementare, aici trebui să avem în vedere execuţia şi finalizarea proiectului. Implementarea proiectelor promise se face succesiv, iar noi avem o multitudine de proiecte, fiecare fiind în alt stadiu de evoluție. Binențeles, eu mi-am propus să le implementez pe toate. În contextul campaniei electorale din 2016, am făcut niște promisiuni pentru comunitatea noastră având la bază informațiile de care beneficiem în calitate de consilier local. Sigur, după ce am ajuns șeful executivului am văzut altfel problemele și atunci am propus proiecte în plus față de cele gândite inițial și cu care am intrat în campanie. Răzpunzând la întrebarea dumneavoastră, pot să vă spun cu certitudine că am realizat mult mai mult decât ce le spuneam cetățenilor municipiului Turda în anul 2016. Una dintre alternativele de finanțare a proiectelor a fost accesarea de fonduri europene. Sigur că sunt o serie de probleme birocratice în accesarea acestor fonduri însă nu avem nicio sincompă în derularea proiectelor cu fonduri UE. În acest an am reușit să demarăm șapte proiecte cu fonduri europene, urmând să beneficiem de primii bani care intră în Turda ca urmare a demersurilor actualei administrații. Nu vreau să ascund faptul că pentru aceste proiecte am lucrat doi ani și jumătate. Cele șapte proiecte vizează, printre altele, modernizarea a 70 de străzi, iar din bugetul local o să finanțăm amenajarea de parcări, locuri de joacă și spații verzi în microcartiere. Totodată, ne vom concentra să identificăm și alte axe de finanțare pentru a putea realiza proiecte menite să ducă la creșterea calității vieții turdenilor.

Rep: Pe lângă proiectele cu fonduri europene pentru modernizarea străzilor ce alte proiecte aveți în derulare?

Cristian Matei: Aici, vreau să amintesc proiectul privind „Restaurarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic a Castrului Legiunii a V-a Macedonica, Potaissa-Turda”. Acesta se află în utima etapă de evaluare, urmând să facem licitațiile pentru începerea lucrărilor. Proiectul are o valoare de 21.861.853,51 lei și este foarte important pentru comunitatea locală dar şi pentru Transilvania, scopul fiind de a transforma cadrul într-un brand al oraşului, alături de Salina Turda, care atrage anual sute de mii de turişti din toată lumea. Mai avem proiectul privind modernizarea parcului în care se află mormântul lui Mihai Viteazul și Mănăstirea Mihai Vodă. În acest caz lucrările vor începe în 15 martie. Acesta are în vedere modernizarea și reabilitarea de străzi de acces la acest obiectiv, piste de biciclete, crearea de zone pietonale și a unui nou parc public în zona Obelisc Mihai Viteazul. Un alt program pe care îl avem în derulare, al cărui valoare este de cinci milioane de euro, își propune modernizarea Teatrului municipal ”Aureliu Manea”, iar un altul în valoare tot de cinci milioane de euro vizează reabilitarea fostului sediul al Judecătoriei Turda pentru a fi tranformat în palat cultural. Mai avem în derulare amenajarea unui centru de tratament și agrement în zona Băii Sărate și proiectul de decontaminare a sitului poluat. Aici mai avem o etapă în cadrul licitației, iar în momentul în care va fi desemnat antreprenorul vor începe lucrările. Zona ce va fi decontaminată va fi transformată într-un parc public modern. Un alt obiectiv important al nostru este construirea Sălii polivalente în valoare de 18 milioane de euro. În acest caz Compania Națională de Investiții a făcut deja licitația și sperăm să fie construită cât de repede, astfel încât echipa de handbal de mare performanță pe care o avem dar și celelalte echipe să-și poată desfășura activitatea.

Rep: Una dintre problemele care a trenat mulți ani la Turda a fost cea a transportului public. În ce măsură ați reușit s-o rezolvați?

Cristian Matei: Transportul public este cuprins în Planul de Mobilitate Urbană, cu care, după cum știți, am luat locul I în Europa. Am făcut deja toți pașii necesari și am primit de la Autoritatea de management un avans pe care l-am și trimis la firma producătoare de autobuze astfel încât, în luna aprilie, să putem primi cinci autobuze.

Rep: Peste puțin timp veți supune aprobării Consiliului local proiectul de buget pentru 2019. Cum a fost gândit acest proiect?

Cristian Matei: Sigur mai avem discuții la capitolul buget pentru că nu demult a fost apobat la nivel național. Noi însă încercăm să direcționăm o parte importantă din bugetul nostru pentru investiții. Dumneavostră mă gândesc că vă referiți la bugetul propriul al municipiului Turda și cât am putea aloca pentru investiții. Anul trecut am alocat foarte mulți bani pentru școli, pentru spital, unde s-a cumpărat un computer tomograf și care va fi pus în funcțiune începând de luni, 25 februarie.

Am alocat bani și pentru modernizarea de străzi iar în acest an încercăm să alocăm aproximativ 12 milioane de lei pentru infrastructura municipiului. Sigur că partea de dezvoltare presupune mult mai mult decât infrastructura, ceea ce înseamnă că pentru dezvoltare vom avea alocați aproximativ 16 milioane de lei. Cum avem o activitate socială importantă va trebui, conform noii legi a bugetului, să suportăm acest sector din bugetul propriu. Până acum pentru aceste cheltuieli se alocau fonduri de la Guvern din TVA, iar acum s-a stabilit ca impozitul pe venit să rămână la sursă și să nu se mai returneze TVA. Nu va fi ușor să facem un buget flexibil astfel încât să le rezolvăm pe toate. Nu mă plâng, dar vreau să avem o abordare dinamică și flexibilă raportat la toate sumele pe care le putem atrage. Vreau să subliniez că în 2018 bugetul de dezvoltare a fost aproape egal cu bugetul de funcționare, iar bugetul municipiului a crescut de la 87 de milioane de lei la 155 de milioane lei. În acest an, ceea mai mare parte a fondurilor pentru bugetul de dezvolatre vor proveni din fonduri europene și guvernamentale.

Rep: Am văzut că în ultimii ani Turda s-a bucurat de o vizibilitate foarte mare la capitolul cultură. Cum se va raporta în continuare municipalitatea la acest sector care a dovedit că aduce un mare beneficiu orașului?

Cristian Matei: Binențeles că vom susține în continuare sectorul cultural și, mai mult, vrem să accelerăm puțin ritmul. Din cele discutate cu directorul de la teatrul municipal, în acest an vom avea a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru. Îmi aduc aminte că în primul an când a venit cu propunerea de a face acest festival nici nu ne-am gândit că Turda ar putea da un festival internațional de teatru. Ne-am mobilizat, am găsit resurse și l-am organizat.

Teatrul din Turda are în general o activitate intensă, se joacă cel puțin o piesă pe zi. Avem un manager de teatru foarte activ. A reuşit să-şi creeze o echipă de actori tineri cu care deja joacă în marile orașe ale țării dar și în străinătate. Sunt convins că anul 2019 va aduce la Turda un festival mult mai puternic, mult mai valoros. Tot la capitolul cultură, în acest zile am făcut demersuri pentru înființarea unui ansamblu folcloric dedicat concursurilor internaționale.

Am avut mare succes la partea de soliști vocali și instrumentişti, urmând să rezolvăm partea legată de dansatori.

Rep: Loisirul?

Cristian Matei: Sigur că noi vom încerca să creem și alte facilităţi de recreere, de agrement. Aici avem un proiect prin care intenționăm să facem un aquapark. Totodată, încercăm să identificăm surse de finanţare pentru construirea unei baze sportive moderne la Colegiul Naţional Mihai Viteazul. Proiectul prevede înfiinţarea a trei terenuri de tenis de câmp, a unui teren de baschet şi modernizarea terenului de fotbal.

Cosmin Puriș

Articole din aceeasi categorie