Tudor Sălăgean: „Un Paște atipic. Exacerbarea fenomenului consumist nu se va repeta, anul acesta”

Sărbătorile pascale vor fi marcate anul acesta, atipic, în izolare, cu multe restricții și reguli, însă unii istorici și sociologi clujeni atrag atenția asupra părții pline a paharului: deși va lipsi sentimentul de comuniune, vom avea ocazia să reflectăm mai mult asupra a ceea ce contează cu adevărat pentru noi.

Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, subliniază că anul acesta vom avea parte de un Paște neobișnuit, dar posibilitățile de comunicare online ar putea, parțial, să suplinească izolarea care ne este recomandată de autorități în acest moment și care este necesară pentru a limita extinderea epidemiei. În opinia acestuia, de Paște, vom avea posibilitatea de a sta în familie, de a reflecta asupra a ceea ce contează cu adevărat, în cazul acestor sărbători.

Sigur că va lipsi sentimentul de comuniune, care e generat de participarea la serviciul religios, însă, pe de altă parte, poate că nu ar trebui să uităm că au existat de-a lungul timpului multe momente în care anumite comunități- mai mici sau mai mari – au trecut prin experiențe similare, au fost obligate să își petreacă Paștele în grupuri mici, la izolare, poate chiar în condiții de propagare a unei epidemiii. Sigur, e prima dată în istorie, după știința noastră, când serviciul religios este oprit, asta nu știu să se mai fi întâmplat altădată, dar fenomene de abandonare a comunităților în timpul epidemiilor care puteau cădea chiar și în perioada marilor sărbători, au mai existat. Nu este pentru prima dată în istorie când se întâmplă asta. Poate că ar merita să reflectăm asupra faptului că Paștele este, până la urmă, o sărbătoare spirituală, reprezintă o relație între om și Divinitate și să ne gândim că acea exacerbare a fenomenului consumist la care am asistat în ultimii ani, în acest an, nu se va mai repeta, fapt care în condițiile date merită să reprezinte o temă de reflecție”, consideră Tudor Sălăgean.

Pe de altă parte, în opinia directorului Muzeului Etnografic al Transilvaniei, tot ce până acum era legat de tradițiile care se practicau în comunitate (Paștele era chiar una dintre sărbătorile în care comunitatea era prezentă la Biserică, practic, în toate zilele și momentele importante ale sărbătorii) probabil că nu se va întâmpla și anul acesta. „Rămâne să vedem, ar fi o temă de analiză. Noi ne dorim și recomandăm ceea ce recomandă și autoritățile, menținerea distanțării sociale și a izolării”, spune Sălăgean.

În același timp, sociologul clujean, Ioan Hosu, subliniază că această opțiune – pentru a sărbători Paștele altfel decât tradiția o cere- e un semn, un indicator al responsabilității instituționale, sociale, un semn pe care autoritățile publice locale, centrale, bisericile, îl dau: cu riscul de a te abate de la tradiție, mai importantă e viața celor din comunitățile creștine, și nu tradiția.

E o situație de excepție, nu cred că ar trebui să perocupe grav pe foarte mulți. Deja în ultimii ani de zile, mulți participau la aceste evenimente din sânul bisericilor, online. Acum e doar un moment în care condițiile impun o reținere mai mare. Cei care nu înțeleg lucrul acesta, s-ar putea să fie dușmanii mai binelui, pentru că am văzut voci care spuneau că nu există nicio boală, că e doar propagandă. Oamenii aceștia, cred eu, nu înțeleg gravitatea situației, putem să ne gândim la ei cu compasiune pentru că sunt habotnici și neinformați, ignoranți. Ignoranța acestora, dacă aduce cu sine costuri de vieți omenești, e foarte gravă. Or, în acest moment, lumea arată cum arată, există multă presiune și pe noi ca indivizi și pe entități statale și pe companii, pe toată lumea. Biserica face parte din lume, nu se poate sustrage acestor griji, acestei pandemii. Prin urmare, revin, cred că e un semn de solidaritate, de responsabilitate, individuală, instituțională, socială, pentru că numai prin responsabilitate și credință- fiind vorba de comunități ale credincioșilor- se poate trece peste aceste momente. Nu avem alternative, iar cei care spun că nu există boală, pandemie, că e doar propagandă, cred că ei sunt agenți ai propagandei. …Unii au spus că gestul Papei este unul care arată falimentul creștinismului, eu cred că a fost unul responsabil”, subliniază Ioan Hosu.

Anca M. Colibășanu

Articole din aceeasi categorie