Triplu eveniment editorial dedicat Centenarului

Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei a fost, vineri, gazda unui triplu eveniment editorial dedicat Centenarului Marii Uniri. Este vorba de lansarea volumelor “De la Marele Război la România Întregită” de Liviu Maior, “Alexandru Vaida Voevod” de Liviu Maior şi “Re De Dacia” de Ioan – Aurel Pop şi Alexandru Simon. La eveniment au ţinut să ia parte numeroase personalităţi ale vieţii academice şi culturale, dar şi clujeni pasionaţi de istorie. Volumul “Re De Dacia” semnat de Ioan – Aurel Pop şi Alexandru Simon vine cu o serie de dovezi şi documente care arată că ideea cum că românii trebuie să trăiască într-o singură entitate statală a apărut încă din secolul XV. „Cartea Re De Dacia este povestea cum noi, cei care formăm astăzi România, am fost aşezaţi în această formulă încă cu un secol înainte de Mihai Viteazul şi de Sigismund Bathory. Dacia ca atare datează din vremea lui Ştefan cel Mare şi a lui Matei Corvin, cel din urmă lăsând pe cel dintâi drept rege al Daciei, o formulă care precede bătălia de la Mohacs şi prăbuşirea Ungariei medievale. Formula de Dacia a fost acceptată de Imperiul Otoman, susţinută de Veneţia, sprijinită de Casa de Habsburg şi încuviinţată de Papalitate. Ce este interesant, e că această Dacie a născut o competiţie pentru coroană între voievodul Transilvaniei, voievodul Moldovei şi cel al Ţării Româneşti’’, a spus istoricul Alexandru Simon.
Lucrarea Alexandru Vaida Voevod a reputatului istoric Liviu Maior surprinde rolul pe care marele om politic român din Transilvania l-a avut în politica central europeană, relevând dimensiunea europeană în timpul Conferinţei de Pace de la Paris. „În noua lucrare a profesorului Liviu Maior îl vedem pe Alexandru Vaida Voevod în toată splendoarea şi în toate dimensiunile sale de profesionist al politicii în Transilvania, respectiv al Parlamentului din Ungaria, dar, în acelaşi timp, îl vedem pe Vaida în dimensiunea sa de om politic consonant cu marele spirit al vieţii politice europene. Faptul că el a fost preferat de Franz Joseph să intre într-un cerc foarte restrâns de oameni politici care pregăteau reformarea Austro-Ungariei a fost o recunoaştere a diplomaţiei şi rolului de negociator al lui Alexadru Vaida Voevod’’, a explicat profesorul Ioan Bolovan, prorector al UBB. Istoricul Liviu Maior a ţinut să arate că l-a ales pe Alexandru Vaida Voevod pentru că a văzut în el un european de anvergură din Ardeal, care „a ieşit din spaţiul nostru românesc având relaţii cu o generaţie central est europeană care şi-a făurit statele atunci’’.
Cât priveşte lucrarea De la Marele Război la România Întregită, aceasta cuprinde o serie de articole publicate de reputatul istoric în perioada 2014-2018 cu privire la perioada Primului Război Mondial, şi potrivit, autorului, se doreşte a fi un răspuns dat celor care spun că „ noi continuăm să prezentăm o istorie închistată în spaţiul nostru carpato danubiano-pontic’’. „Cartea mea nu este o istorie completă, dar este rezultatul unor cercetări de mai bine de patru decenii. Cartea este un „dialog’’ constant cu ceea ce s-a petrecut în lumea învolburată de Marele Război’’, a explicat Liviu Maior.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie