Transnistria – “ţara” care nu există

La Vanguardia

Au trecut 20 de ani de cînd acest teritoriu care aparţine Republicii Moldova şi-a declarat unilateral independenţa, dar nimeni nu-l recunoaşte ca stat. Singurele care îi acordă acest privilegiu sînt republicile Abhazia şi Osetia de Sud – ambele din Caucaz şi, la rîndul lor, recunoscute de numai cîteva ţări.

Chiar şi aşa, cei aproape 700.000 de oameni care trăiesc în Transnistria sînt de părere că acesta este un detaliu care nu contează. Ţara are monedă proprie, un parlament ales la fiecare patru ani străjuit de o impunătoare statuie a lui Lenin, un şef de stat şi o frontieră foarte protejată. Trecerea acestei graniţe nu este o simplă formalitate. Transnistria se învecinează la est cu Ucraina, iar la vest, după rîul Nistru, care ţine loc de graniţă, mai întîi cu Republica Moldova, iar apoi cu România, care este o poartă spre Europa. Totuşi, spre deosebire de alte ţări, populaţia de aici nu priveşte spre Occident, ci spre Rusia.

Turiştii nu pot rămîne în Transnistria mai mult de trei zile, iar autorităţile internaţionale descurajează vizitarea ei. Transnistria trăieşte încă în tensiunea Războiului Rece, nu este recunoscută internaţional şi nu are niciun fel de relaţii diplomatice. La Tiraspol trăiesc aproximativ 190.000 de persoane.

Principala particularitate a Tiraspolului, ca şi în restul ţării, sînt simbolurile: în parcuri, în loc de fîntîni, heleşteuri sau locuri de joacă pentru copii, există tancuri şi copii exacte ale reactoarelor ruseşti. Cînd doi tineri se căsătoresc, organizează şedinţe foto sub tunurile impozante ale unui tanc sovietic. În loc de poliţişti, pe stradă există militari şi peste tot există statui ale lui Lenin, cu secerea şi ciocanul în mîini, sau în imagini murale prin care guvernul laudă măreţiile Rusiei.

Transnistria este una din pieţele de armament cele mai importante din lume. Este vorba de modele prea vechi pentru unele războaie, dar suficient de eficiente pentru altele, ca de exemplu cele din Africa. Transnistria este un teritoriu lipsit de libertăţi, complet corupt şi controlat de diferiţi oameni de afaceri mafioţi. Are un frate mai mare puternic, numit Rusia, care o controlează şi pare că populaţia este dispusă să renunţe la libertatea ei cu condiţia să simtă că face parte din Federaţia Rusă. Transnistrenii se simt mai ruşi decît ruşii.

Pentru Rusia, Transnistria este o insulă în mijlocul Occidentului. O insulă puternic militarizată. Este controlată militar mai ales de Armata a 14-a rusă, care operează în zonă de la declararea unilaterală a independenţei. Cînd Republica Moldova a încercat să se apropie politic de România (altfel spus, de Occident), Transnistria s-a opus, proclamîndu-şi independenţa.

Transnistria este un teritoriu strategic. Rusia va renunţa la influenţa sa asupra acestui teritoriu.

Articole din aceeasi categorie