Tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti, readuse la viaţă de elevii Şcolii Gimnaziale “Iuliu Haţieganu”

Elevii Şcolii Gimnaziale “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca au organizat, ieri, un concurs inedit. Ei au încercat să recreeze şi să redea cât mai bine, preţ de câteva ore, atmosfera în care trăiau strămoşii noştri. Îmbrăcaţi în costume populare, copiii au expus, în clase, de la simple obiecte vechi, până la mâncare tradiţională românească. La final, au primit premii şi s-au distrat pe cinste.

“Românesc 100%”, pentru Centenar

Concursul “Românesc 100%” a fost gândit pentru Centenar, pentru a sărbători Marea Unire, lucru subliniat de altfel, de profesor Bianca Albu (organizator şi coordonator):

“Pentru că perioada tezelor a fost la începutul lunii, am zis că putem să sărbătorim oricând. Am vrut să valorificăm tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru şi să continuăm să respectăm ceea ce strămoşii noştri au respectat cu atâta drag, resursele inepuizabile ale poporului român.

Cele 16 clase implicate în concurs au trebuit să îşi facă un stand, fiecare, cu ceea ce înseamnă românesc sută la sută, în viziunea lor. Fiecare a încercat să puncteze într-un fel diferit. Unii au adus obiecte vechi, farfurii, şterguri, fier de călcat, lucruri pe care le foloseau bunicii lor şi pe care le preţuiau, Alţii au adus brăduţi, alţii mâncare, au punctat foarte bine cu bucătăria tradiţională românească, sarmale, cârnaţi. Ceea ce am apreciat eu trecând prin toate aceste săli de concurs este că au punctat tăierea porcului ca şi o tradiţie românească. De asemenea, am văzut o expoziţie la o clasă de pictură şi artă pentru cei 100 de ani, am văzut şi câteva păpuşele îmbrăcate în costume populare, aşa cum şi elevii au fost îmbrăcaţi în costume populare”.

“Standurile elevilor noştri au avut iz de cozonac şi sarmale degustate în catrinţe, ie şi iţari. Cântecul şi jocul românesc au adus savoarea întregii manifestări coordonate de doamna profesor în învăţământ primar Bianca Albu şi doamna profesor coordonator educativ Ionela Moscovici”, a spus la rândul său, profesor Carmen Stănescu, director adjunct.

Originali şi autentici

Momentul mult aşteptat de copii a fost aflarea câştigătorilor. Două clase au luat premiul întâi, pentru autenticitatea cu care a fost reprezentată ospitalitatea românilor, respectiv pentru felul în care a fost amenajată sala de clasă: asemenea unui muzeu, cu obiecte vechi, costume populare, chiar şi elemente din bucătăria românească. Premiul I a constat în 500 de Ron.

Premiul I

clasa a VII- a E

clasa a V-a A

Premiul II

clasa a IV-a D

clasa a IV-a E

Premiul III

clasa a VI-a A

clasa a VI-a C

Menţiune

clasa a IV-a B

clasa a VIII-a C

Anca M. Colibăşanu

 

Articole din aceeasi categorie