Tradiții de Mărțișor la Huedin

În laborioasa sa activitate de conservare și promovare a culturii populare tradiționale, Centrul județean de specialitate organizează numeroase cercetări, întâlniri tematice, expoziții și spectacole în care se regăsesc valorile moștenite de la generațiile trecute și așezate în nepieritorul tezaur al neamului românesc.

Spectacolul Tradiții clujene de Mărțișor la Huedin îmbogățește acest evantai artistic nu doar prin faptul că a fost dedicat primăverii, în chiar ziua Mărțișorului, ci și prin expoziția de mărțișoare produse cu migală și simț artistic de câteva doamne din Parohia Huedin, dar și lansarea volumelor 1 și 2 al tinerilor folcloriști clujeni, o parte din ei structurând spectacolul scenic desfășurat duminică la Casa de Cultură Huedin.

Spectacolul s-a dorit a fi un cadou oferit doamnelor, domnișoarelor și chiar domnilor din acest oraș de lângă tălpile Apusenilor, a menționat prezentatorul și consultantul artistic, Grigore Sâmboan, la eveniment fiind prezent primarul Mircea Moroșan, directorul Casei de Cultură, Nicolae Traica, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, doamna Adriana – Emilia Irimieș, dr. cercetător Mircea Cîmpeanu și un numeros public.

Spectacolul a debutat cu o suită orchestrală a virtuoșilor instrumentiști din orchestra profesionistă ,, Cununa Transilvană’’ dirijată de prof. Ovidiu Barteș, orchestră care a asigurat suportul muzical la câte două piese interpretate de soliștii de muzică populară: Grigore Sâmboan, Florina Trif, Claudiu Ciotleuș, Mariana Morcan, Alexandru Potra, Cătălin Nistor și instrumentiștii: Cristina Cosma – vioară, Petru Gligan – vioară cu goarnă și Florin Ciorte – saxofon.

După un potpuriu melodic susținut de tinerele fete din ansamblul ,, Junii Vlădesei’’, primarul orașului, Dr. Mircea Moroșan a mulțumit CJPCPCT Cluj pentru frumosul spectacol al acestui început de primăvară, timp în care gazdele au oferit buchete de flori solistelor și managerului Adriana Irimieș, care a prezentat propria sa lucrare din primul volum apărut sub coordonarea cercetătorului dr. Mircea Câmpeanu.

Cele două volume semnate de tinerii folcloriști clujeni: Cristina Ioana Cosma, Adriana – Emilia Irimieș, Claudiu Ciotleuș, Marinela Zegrean Istici, Florina Trif și Florin Ardelean Ciorte au fost prezentate publicului de Mircea Câmpeanu, care, între altele, a spus: ,, În contextul cercetării sistematice a faptelor și expresiilor de cultură tradițională avem bucuria să vă prezentăm în aceste două volume câțiva tineri scriitori, proveniți din rândurile interpreților de folclor care au dovedit talent în a scrie despre domeniul pe care îl cunosc și pe care îl slujesc, cu dăruire. Ei nu se ocupă doar cu interpretarea folclorului muzical pe scenă, ci și cu studierea lui, ducând  ideea de cunoaștere integrală a domeniului în care lucrează, inclusiv pe latura teoretico – științifică…ei înțeleg mai bine cum să abordeze această prețioasă moștenire a neamului și cum să aibă grijă de acest valoros patrimoniu național, pe viitor’’.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie