Toleranţa, la un nivel stabil în Franţa, după trei ani de creştere

AFP

Indicele de toleranţă, care măsoară prejudecăţile rasiste şi antisemite în Franţa, s-a stabilizat la un nivel ridicat în 2017, după trei ani de creştere, potrivit unui raport al Comisiei Naţionale Consultative franceze pentru Drepturile Omului (CNCDH).

Indicele toleranţei s-a stabilit la 64 de puncte (din 100) în 2017, după ce a câştigat 12 puncte din 2013 (când era 54) până în 2016 (63-65), se arată în raportul anual al CNCDH privind lupta împotriva rasismului, antisemitismului şi xenofobiei.

Aceste indice, măsurat din 1990, a avut cel mai scăzut nivel în anul următor, ajungând la 48 de puncte, iar vârful său a fost în 2009, când a ajuns la 66 de puncte.

Cu toate acestea, CNCDH observă ‘diferenţe notabile în funcţie de minorităţi: indicele s-a stabilit la 78 de puncte pentru persoanele de culoare şi evrei, la 72 pentru magrebieni şi a scăzut la 34 pentru romi.

Comisia aminteşte scăderea globală în 2017 a actelor motivate de ură raportate poliţiei şi jandarmeriei. Potrivit Ministerului de Interne, scăderea acestor incidente a fost de 16%.

Dar ‘pe termen lung’, notează comisia, ‘tendinţa faptelor rasiste identificate rămâne deosebit de îngrijorătoare’. În special, dacă ameninţările (cuvintele, gesturi ameninţătoare…) scad, acţiunile (distrugerile, violenţele …) indică o creştere de 11%. CNCDH cere o atenţie deosebită faţă de această evoluţie.

În plus, scăderea la nivel global trebuie ‘plasată în funcţie de amploarea fenomenului de a nu reclama astfel de acte’. Rata reclamaţiilor este de 3% pentru insultele rasiste, procentaj care a crescut la 17% în caz de ameninţări şi 30% în caz de violenţe, potrivit comisiei.

Acest raport este publicat la trei zile după prezentarea de către guvernul francez a noului său plan de luptă împotriva rasismului şi antisemitismului (2018-2020), care are ca scop împiedicarea răspândirii declaraţiilor de ură pe internet.

Deşi numărul de notificări privind conţinuturi ilegale răspândite pe internet prin intermediul platformei PHAROS a scăzut la nivel global între 2016 şi 2017, acest lucru nu este valabil pentru semnalările verificate referitoare la insulte sau defăimări cu caracter xenofob, care s-au dublat sau chiar mai mult (108,5%).

Acţiunile întreprinse de autorităţile franceze au condus la ‘rezultate convingătoare’, menţionează CNCDH, care recomandă continuarea acestora. Potrivit raportului comisiei, o campanie de testare europeană efectuată în primăvara anului 2017 a arătat că 59,1% dintre notificările a trei operatori (Facebook, Twitter şi YouTube) au dus la eliminarea conţinuturilor în discuţie, faţă de 28,2% în 2016.

Articole din aceeasi categorie