„Toamna bobocilor”

spectacolul folcloric al Şcolii de Arte Cluj, la finalul taberei muzicale de la Albac, jud. Alba

În buna tradiţie a evenimentelor muzicale organizate de către Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, cu scopul de a-şi familiariza cursanţii cu publicul, joi, 12 septembrie, aceasta a susţinut la “Steaua Arieşului” din Albac, jud. Alba, un reuşit spectacol de muzică populară – vocală şi instrumentală. Totul, la finalul taberei sale muzicale de toamnă, aflată la ediţia a VII-a, care s-a desfăşurat în această locaţie în perioada 9 – 13 septembrie 2019.
Înainte de spectacol, într-o sală plină de turişti şi de rude ale cursanţilor, dl. Marius Moldovan, directorul adjunct al Şcolii de Arte Cluj ne-a mărturisit următoarele: “Aşa cum obişnuim în fiecare toamnă, înainte de începutul şcolii cursanţi ai şcolii, împreună cu experţi şi instructori din instituţia noastră se pregătesc după un program intensiv, de trei repetiţii pe zi, a câte două ore şi jumătate, pentru realizarea unui spectacol muzical cu public. În acest an am reuşit să realizăm un spectacol folcloric vocal-instrumental, împreună cu colegii de la clasele de canto muzică populară şi instrumente de suflat – Ana Strîmturean, Ioana Candrea, Ioan Dordoi, Petrică Pleşca – acompaniaţi de taraful “Vatră de Dor, spectacol ce va mai fi prezentat anul acesta cu ocazia “Zilelor Clujului”, în 29 septembrie şi în municipiul Piteşti, pe 17-18 octombrie, la invitaţia Şcolii de Arte din Piteşti. În calitate de coordonator al acestei acţiuni mă declar mulţumit de faptul că tot ce ne-am propus din punct de vedere artistic am putut înfăptui în cadrul taberei”. Emoţionată, regizoarea spectacolului, cunoscuta interpretă de muzică populară Ana Strîmturean, la rândul său expert în cadrul Şcolii de Arte Cluj, ne-a declarat că aşteaptă cu încredere evoluţia cursanţilor deoarece i-a fost relativ uşor să pregătească programul, tinerii fiind bine pregătiţi de colegii săi Ioana Candrea şi Ioan Dordoi. “De asemenea, o caracteristică a acestei tabere muzicale constă în faptul că piesele din spectacol aparţin zonei de provenienţă a fiecărui interpret, practic şase zone distincte ale Ardealului: Alba, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sibiu, Mureş şi Maramureş”, a mai spus domnia sa.

Protagoniştii
Spectacolul a fost prezentat de Ioan Dordoi, solist vocal de notorietate şi totodată expertul clasei de canto popular a secţiei externe Gherla din cadrul Şcolii de Arte Cluj. Au interpretat piese – colective sau de solist, din tezaurul folcloric naţional – etalându-şi tototdată, pe lângă vocile în “creştere” şi splendidele lor costume populare, următorii: Coc Andreea Raluca, Bucur Ioana, Varga Sava Rafila Gabriela, Soporan Timea Flavia, Martin Teodora, Coroiu Daniela Monica, Roman Vasile Sebastian, Cîmpean Fabiana Maria, Giurgiu Olivia Aurelia, Bodea Adriana Ioana, Hîngan Cristina Mihaela, Bandits Giorgia Milena, Moldovan Alexandra, Nagy Albert Andras, Găbudean Bogdan, Moholea Lidia Maria. Între piesele vocale au performat, la saxofon – cu brâuri de Banat, ţarnine sau ceardaşuri – şi patru talentaţi cursanţi ai clasei de instrumente de suflat din cadrul şcolii, coordonată de expert Petrică Pleşca: Domokos Mihai Eduard, Stancalău Raul, Pop Boncean Nicolae Teofil, Stan Bogdan Dorin. Spectacolul a fost acompaniat, cu profesionalism, de taraful “Vatră de Dor”, dirijat de Marius Moldovan şi alcătuit din Moldovan Florin Alin, Bolea Ruben Florin, Goia Ovidiu Ioan, Bojan Vasilian. „Dumneavoastră vedeţi aici produsul finit, lucrul cel mai frumos al nostru. Cu siguranţă nu ştiţi însă câtă muncă stă-n spatele acestui spectacol, realizat într-un timp-record” – a mărturisit publicului, la finalul spectacolului, Ioan Dordoi. Iar când a sosit momentul bilanţului, managerul Şcolii de Arte Cluj, dl. Vasile Corpodean a ţinut să sublinieze următoarele: „Am mai fost aici, în Albac, în 2016, am revenit în toamna lui 2017 şi acum ne-am întors din nou, după o altă tabără organizată în acest an, pe versantul opus, la staţiunea Muntele Băişorii. Le mulţumesc gazdelor pentru modul de excepţie în care ne-au tratat. Iar pentru că în aceste zile Şcoala de Arte din Alba-Iulia împlineşte cincizeci de ani de existenţă îi urăm „La mulţi ani”! şi îi dedicăm acest spectacol. Aceeaşi urare o facem şi experţilor noştri, care acum fac faţă exigenţelor pe plan naţional, nu numai judeţean”! Au urmat decernări de diplome, oferite de către organizatori participanţilor, precum şi celor care au contribuit la reuşita acestei tabere muzicale de toamnă a Şcolii de Arte Cluj.

“O provocare şi o experienţă nouă”
În continuare, i-am abordat pe câţiva dintre interpreţii-cursanţi, pentru a afla impresia lor despre tabăra muzicală de toamnă a Şcolii de Arte Cluj. „Au fost cinci zile importante pentru dezvoltarea noastră în ceea ce priveşte tehnicile interpretative, teoria muzicală, atitudinea şi prezenţa noastră în faţa publicului – inclusiv abordarea repertoriului. La toate am lucrat împreună cu experţii noştri, iar pentru mine – care încerc să reprezint prin portul şi cântul meu zona Văii Someşului, zona Cluj-Gherla – a fost prima tabără muzicală la care am participat de când bat la porţile artei interpretative”, a declarat, emoţionată, cursanta având vârsta „50 plus”, Ioana Bodea, de profesie cadru medical. Iar dascălul său, Ioana Candrea şi-a spus şi ea punctul de vedere: „Pentru mine a fost, paradoxal, prima tabără la care am participat în calitate de expert – dar vă mărturisesc faptul că nici ca şi cursant nu am avut privilegiul să particip, deşi sunt absolventă, pe lângă Conservator şi a Şcolii de Arte Cluj, dar asta pentru că în perioada când urmam eu cursurile aici nu se organizau astfel de tabere. Practic, acest gen de activitate reprezintă o provocare şi o experienţă cu totul nouă – care m-au învăţat lucruri esenţiale legate de organizarea unui spectacol, într-un timp atât de scurt”. În continuare, Sebastian Roman, un alt absolvent al instituţiei clujene declară: „Pentru mine a fost şaptea tabără, am participat la toate câte au fost organizate până acum – dar aceasta mi s-a părut mai reuşită decât toate celelalte, pentru că am înmagazinat noi cunoştinţe deosebite. Eu reprezint zona folclorică Alba, podişul Secaşelor şi mi-a folosit să cunosc – prin colegii mei – şi alte zone folclorice, pentru că aceste lucruri îmi vor fi benefice în cariera artistică pe care doresc s-o îmbrăţişez”. Un muzician aparte este Ovidiu Ioan Goia, taragotist crescut la clasa expertului Petrică Pleşca. Acesta, la cei 23 de ani ai săi, deţine deja un palmares cu totul de excepţie, având în vitrină o salbă de trofee de anvergură naţională şi internaţională. După absolvirea Şcolii de Arte, graţie marelui său talent, acesta a fost cooptat în cadrul tarafului „Vatră de Dor” al instituţiei. „Eu sunt originar chiar de aici, din Câmpeni şi tabăra din Albac – de data acesta în calitate de membru al tarafului – a reprezentat pentru mine o nouă ocazie pentru a învăţa să fac faţă unor apariţii pe scenă, alături de colegii mei cei noi. Totodată, îmi voi continua cariera de solist şi sper să acced cât de curând spre noi trofee, în domeniu”, a declarat Goia. Iar cel mai tânăr cursant – Pop Boncean Nicolae, un saxofonist în vârstă de 12 ani, de la clasa d-lui Pleşca – a adăugat, completând ideea generală, subliniată de antevorbitori: „Tabăra mi-a folosit pentru că, alături de colegii mei, am învăţat câteva melodii şi mi-am făcut şi noi prieteni”.

Reacţia publicului
În sală, pe lângă turiştii aflaţi la odihnă în staţiune – sosiţi, cu mic cu mare, la spectacol – se aflau şi doi vârstnici, localnici veniţi special la eveniment. Iosif Pleşa, cel mai vârstnic dintre ei are 87 de ani şi mărturiseşte că a fost prezent, în sala de repetiţii, în toate cele cinci zile de pregătire a evenimentului şi nu a pierdut o secundă din „geneza” sa. „Mi-a plăcut mult ce-a ieşit, toţi sunt foarte buni, chiar dacă sunt tinerei. O să aibă un viitor frumos copiii ăştia”, a declarat entuziasmat. Iar Valeria Popa, o săteancă din Albac în vârstă de 78 de ani mărturiseşte, la rândul său: „Foarte frumos a fost. Eu stau departe, în centrul satului şi m-a adus băiatul până aici. Cântăreţii dumneavoastră sunt foarte buni – şi orchestra la fel! Îi felicit pe toţi şi sper să mai poftească pe la noi”!
Sorin Grecu

Articole din aceeasi categorie