Tenis (Wimbledon 2017) / Halep OK, Begu, Bogdan, Copil şi Tecău KO

  • Halep s-a întrebuinţat în victoria cu Haddad Maia, din Brazilia, dar s-a calificat în turul al treilea, unde o aşteaptă chinezoaica Shuai Peng, care la rândul ei a eliminat-o pe Carla Suarez Navarro. Meciul Halep – Peng are loc vineri.

 

Ziua a treia la Wimbledon a decurs normal, fără partide întrerupte de ploaie, spre marea satisfacţie a organizatorilor şi spectatorilor deopotrivă. Contrar aşteptărilor, soarele a fost prezent pe tot parcursul zilei, iar temperaturile ridicate le-au creat mici probleme jucătorilor. A fost cazul cehoiacei Petra Kvitova, care a acuzat o stare de disconfort din cauza căldurii şi a solicitat intervenţia medicului, în setul decisiv al meciului cu Madison Brengle, din SUA, pe care dubla campioană de la Wimbledon l-a pierdut, părăsind turneul încă din turul al doilea, deşi era cotată printre favorite. De asemenea, nu s-au mai înregistrat abandonuri, ceea ce este îmbucurător. Vă reamintim că în primele două zile ale turneului au fost consemnate nu mai puţin de opt abandonuri, din care şapte pe tabloul masculin. Fostul mare jucător suedez Mats Wilander, expert Eurosport, comentând acest şir de abandonuri, a ajuns la concluzia că mulţi jucători nu au reuşit să facă tranziţia de la zgură la iarbă, perioada dintre Roland-Garros şi Wimbledon fiind scurtă, de numai trei săptămâni. Nu a fost şi cazul lui Feliciano Lopez, finalist la Stuttgart şi campion la Queens, turnee pe iarbă, însă spaniolul în vârstă de 35 de ani a fost răpus de oboseală. „Lopez a jucat la intensitate maximă înaintea Wimbledonului, preţ de două săptămâni, fără zi de pauză, iar acest lucru contează atunci când ai 35 de ani. El şi-a epuizat resursele şi a ajuns la Wimbledon lipsit de energie. Aici trebuie să intervină coach-ul” a spus Mats Wilander, care l-a dat ca exemplu pe Roger Federer, care are aceeaşi vârstă ca şi Lopez, dar o cu totul altă experienţă: „Roger a făcut o selecţie a turneelor împreună cu cei din staff şi a decis să sară peste sezonul pe zgură, foarte solicitant, pentru a fi apt 100% pe iarbă”.

 

 

Mai puţine surprize

Revenind, ziua a treia a turneului de la Wimbledon nu a adus decât două surprize, ambele în competiţia feminină, de unde Petra Kvitova, deja amintită, şi Carla Suarez Navarro au fost eliminate de jucătoare mult mai slab clasate. În ceea ce ne priveşte, Simona Halep a confirmat calculele hârtiei şi s-a calificat în turul al treilea după o victorie muncită cu brazilianca Haddad Maia, scor 7-5, 6-3. Şi pentru Halep urmează un meci cu Shuai Peng, din China, jucătoare aflată pe locul 37 în lume. Dacă trece de asiatică, Halep o poate întâlni pe Victoria Azarenka. Irina Camelia Begu s-a împiedicat de croata Ana Konjuh, care s-a impus cu 7-6, 2-6, 6-3, după două ore şi 17 minute de la primul serviciu. Cea mai bună performanţă a Irinei la Wimbledon rămâne turul al treilea, prag atins în 2015. Românca a ratat o întâlnire cu slovaca Dominica Cibulkova. Prezentă în premieră pe tabloul principal la Wimbledon, Ana Bogdan (24 de ani) a fost eliminată de Caroline Garcia, scor 4-6, 3-6. Campioni la Wimbledon, Horia Tecău şi olandezul Jean Julien Rojer au părăsit turneul de dublu masculin încă din runda inaugurală, cei doi fiind eliminaţi de australienii Thomson şi Kokkinakis, scor 6-7, 6-7, 6-7. Coincidenţa face că în fiecare set, jucătorii de la Antipozi au câştigat tie-break-ul cu acelaşi scor, respectiv 7-4. Eliminat la simplu, Marius Copil şi-a încheiat aventura şi la dublu, unde a făcut pereche cu spaniolul Fernando Verdasco. Departe de a fi specialişti de dublu, cei doi au fost învinşi de perechea Ram – Klaasen, scor 3-6, 4-6, 4-6.

 

Murray, expeditiv în meciul cu Brown

Flamboiantul Dustin Brown i-a impresionat pe spectatorii de pe arena centrală de la Wimbledon doar cu frizura reggae a la Bob Marley. Germanul cu origini jamaicane a reprezentat o pradă uşoară pentru deţinătorul titlului, Andy Murray, care s-a impus în minim de seturi, scor 6-3, 6-2, 6-2, după doar o oră şi 38 de minute. Spectatorii au avut emoţii doar atunci când favoritul lor a lăsat impresia că şchiopătează. Un foarte bun globe-trotter, Brown a avut momente izolate de sclipire, apreciate şi de public, dar e nevoie de mult mai mult pentru a-l încurca pe Murray, care rămâne un atlet desăvârşit chiar şi la 30 de ani şi mai ales un jucător foarte serios, care nu se agrenează în giumbuşlucuri şi circării. Brown a încercat să-şi momească adversarul cu dese invitaţii la fileu, însă excesul de zel şi execuţiile fanteziste, demne mai degrabă de meciurile demonstrative, au făcut ca germanul să greşească şi să cadă în propriile capcane. Foarte solid pe propriul serviciu, Murray nu i-a dat nici măcar o şansă de break oponentului, chiar nici atunci când a făcut două duble greşeli într-un singur game. Pentru Murray, meciurile cu lucky-looser-ul Bublik şi „bufonul” Brown au fost doar de încălzire. Turneul începe cu-adevărat pentru britanic abia din turul al treilea, ce îi rezervă o confruntare cu Fabio Fognini, jucător incomod, caracter dificil, care poate bate pe oricine atunci când se află în dipspoziţie bună de joc, dar care în aceeaşi măsură poate pierde cu oricine, indiferent de sex şi vârstă. În timpul unui meci, Fognini alternează momentele de sclipire cu cele în care greşeşte ca un amator. Murray a scăpat de Wawrinka, iar în „sferturi” poate da peste Jo Wilfried Tsonga.

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie