Tenis / Stan Wawrinka, campion la US Open

  • Elveţianul în vârstă de 31 de ani şi-a trecut în palmares al treilea titlu de Mare-Şlem în tot atâtea finale jucate şi l-a egalat la număr de trofee pe britanicul Andy Murray. Wawrinka este, începând de luni, numărul 3 mondial.
foto-tenis

Stan Wawrinka şi-a trecut în palmares al treilea titlu de Mare-Şlem

Ediţia 136 a turneului de la US Open, ultimul Grand-Slam al sezonului în calendarul competiţional, s-a încheiat în noaptea de duminică spre luni, odată cu finala masculină de simplu, ce i-a opus pe sârbul Novak Djokovic şi elveţianul Stan Wawrinka, primul, respectiv al treilea pe lista favoriţilor. Wawrinka s-a impus în patru seturi, scor 6-7, 6-4, 7-5, 6-3, după aproape patru ore de la primul serviciu. Este primul titlu cucerit de elveţian la Flushing Meadows şi al treilea de Grand-Slam, după cele de la Australian Open şi Roland-Garros. Lui Wawrinka îi lipseşte doar Wimbledon-ul. Procentajul elveţianului în finalele de Mare-Şlem este de 100%, acesta câştigând toate cele trei meciuri în care a jucat cu trofeul pe masă.  Din care două împotriva lui Novak Djokovic. Sârbul a ratat şansa de a-şi trece în palmares al 13-lea titlu de Grand-Slam. Acesta a disputat a şaptea finală la New York, însă pe cinci le-a pierdut. În era Open, Ivan Lendl a pierdut şi el cinci finale la US Open. Din actuala generaţie, britanicul Andy Murray mai are cinci finale pierdute la acelaşi turneu de Mare-Şlem, respectiv Australian Open. Revenind la Wawrinka, acesta este al doilea elveţian care se impune la US Open, după legendarul Roger Federer, cvintuplu campion al turneului.

Novak Djokovic a pierdut cinci finale la Flushing Meadows

Revenind la finala dintre Wawrinka şi Djokovic, sârbul a început mai bine şi a condus cu 5-2 în primul set, pe care l-a câştigat cu emoţii, în tie-break. Wawrinka a salvat două mingi de set la 3-5, dar tie-break-ul l-a cedat fără luptă, scor 1-7. În setul al doilea, a fost rândul elveţianului să conducă cu 4-1. Djokovic a revenit, a egalat la 4, dar şi-a pierdut serviciul la 4-5 şi cumpătul în acelaşi timp. Un pachet de nervi, liderul mondial s-a răzbunat pe rachetă, pe care a făcut-o una cu pământul. Cei de la Eurosport au insistat pe racheta contorsionată, care a arătat de parcă ar fi trecut peste ea un campion de câteva tone. În orice caz, n-aş fi zis că firavul Djokovic poate genera atâta forţă. „Dopat” moral după câştigarea setului secund, Stan Wawrinka a început în forţă setul al treilea, în care a condus cu 3-0. Descumpănit, Djokovic a început să „dialogheze” vizual de la distanţă cu cei aflaţi în loja sa, pe care a dat impresia că-i ameninţă. Această problemă am sesizat-o şi la Andy Murray, pe care Ivan Lendl l-a mai…domesticit. Djokovic a dat impresia că joacă la un perete, pentru că aproape toate mingile expediate de sârb s-au întors cu o forţă superioară celei imprimată de acesta. Colac peste pupăză, Wawrinka a scos la înaintare cea mai bună lovitură din arsenalul său, backhand-ul cu o mână, comparabil cu al compatriotului Roger Federer. După unii specialişti cică ar fi chiar superior campionului din Basel. Eu mă abţin, pentru că fac parte din categoria non-specialiştilor. Cert este că lovitura de backhand a lui Wawrinka, foarte tricky cum ar spune englezul, adică vicleană, l-a debusolat pe Djokovic, purtat ca o pendulă din dreapta în stânga şi vice-versa. Totuşi, sârbul a revenit într-un set a cărui soartă a părut pecetluită prematur. La 4-4, Wawrinka şi-a câştigat cu mari emoţii serviciul, deşi a condus cu 40-0. Setul părea să se îndrepte spre un nou tie-break, dar Djokovic a blufat la 5-6 şi şi-a pierdut serviciul cu toate că a condus cu 30-0 şi 40-30. Debutul setului patru a fost identic cu cel al setului trei, în sensul că Wawrinka a condus cu 3-0. Încrederea lui Djokovic s-a scurs precum energia din „celebrele” baterii 777, de care cei mai „bătrâni” îşi aduc cu siguranţă aminte. Păcătoase, acestea n-aveau viaţă lungă şi o dată cu ele îşi încetau activitatea şi aparatele la care erau folosite. Acuzând şi probleme de sănătate, Djokovic a solicitat de două ori intervenţia medicului pe parcusului setului al patrulea. S-ar părea că o unghie încarnată i-a retezat protejatului lui Boris Becker pofta de joc. Rănit şi la propriu, dar şi la figurat, Novak a trebuit să se recunoască învins, într-o zi în care nu avea cum să-l bată pe Wawrinka. Nu cred că Djokovic ar mai fi făcut faţă unui eventual set decisiv.

Sârbul nu merita să câştige turneul!

În încheiere, îmi menţin părerea formulată după calificarea sârbului în semifinale că acesta nu merita să câştige turneul american, pentru simplul fapt că a beneficiat de trei abandonuri, ale cehului Jiri Vesely, rusului Mihail Iujnâi şi francezului Jo Wilfried Tsonga. În plus, până în finală nu a eliminat nici un jucător din top 10 mondial. Djokovic a plecat favorit în finala cu Wawrinka nu din postura jucătorului aflat pe primul loc în clasamentul ATP, ci din postura jucătorului mult mai odihnit, cu mult mai puţine minute petrecute pe teren, care până în finală n-a avut nici un oponent pe măsură, ci doar sparring-partneri de antrenament. Cu tot respectul pentru campionul Novak Djokovic, dar un Grand-Slam nu se câştigă în această manieră. Şi o ştie chiar el, „războinicul” prin excelenţă.

 

Ierarhia celor mai buni 10 jucători ai lumii

  1. Novak Djokovic – 14.040 de puncte
  2. Andy Murray – 9485
  3. Stan Wawrinka – 6260
  4. Roger Federer – 4945
  5. Rafael Nadal – 4940
  6. Kei Nishikori – 4875
  7. Miloş Raonic – 4760
  8. Tomas Berdych – 3570
  9. Gael Monfils – 3545
  10. Dominic Thiem – 3295

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie