Tenis de masă Parcul sportiv ‘Iuliu Haţieganu’

Memorialul ‘Paneth Farkas’ la cea de a V – a ediţie

sîmbătă, 20 septembrie, orele 9.30 – 22, sălile ‘Gheorghe Roman’, ‘Vasile Geleriu’

Ediţia a V – a este onorată de nu mai puţin de 250 de sportivi (!), record absolut cel puţin pînă în prezent, sportivi din România, Ungaria, Statele Unite, sportivi care, prin prezenţa lor, cinstesc memoria OMULUI, SPORTIVULUI şi ANTRENORULUI Paneth Farkas (1917 – 2009).

Organizat de Asociaţia de tenis de masă ‘Paneth Farcas’, preşedinte Nasta Purcaru, Memorialul este parte integrantă în calendarul competiţiilor federaţiei de specialitate, de aici şi interesul legitim pe care-l suscită.

Două sînt categoriile de concurs, amatori, respectiv Open, ambele anunţîndu-se a fi extrem de disputate, cu partide de spectacol, aşa cum au fost şi ediţiile precedente.

Despre Maestrul Paneth Farkas au fost scrise şi se mai pot scrie pagini multe, foarte mult. Este personalitatea care fascinează în continuare, pe drept cuvînt atîta timp cît de numele Maestrului se leagă numeroase reuşite ca sportiv şi antrenor, dar şi momente personale, tot atîtea raportări la o istorie nu prea îndepărtată.

Am avut prilejul de a-i fi în preajmă ani întregi, de a sta de vorbă, orele petrecute împreună cu el şi cu Doamna Iulia fiind de neuitat. Şi discuţiile au vizat, aproape de fiecare dată, competiţia sportivă naţională şi internaţională, tenisul de masă de ieri şi de azi (iau 2009 ca an limită), ocupaţia nazistă în Europa şi ororile cunoscute, Holocaustul, întîlnirile cu Steven Spielberg, bucuriile şi regretele Maestrului, boala nu în cele din urmă. Din toate însă am avut numai de învăţat, lucruri pentru care-i mulţumesc şi astăzi.

Ca sportiv, Paneth Farkas a cîştigat 50 de medalii naţionale la individual sau pe echipe; cîştigător al Cupei României (1935, 1936, 1947), jucător de lot naţional al României pentru Mondialele din Cehia (1936) şi Austria (1937). Prezent în Cartea Recordurilor prin cel mai lung punct disputat, două ore şi 30 de minute, Praga, 1936, în compania polonezului Alois Erlich, record neegalat.

Ca antrenor al echipei CSM Cluj-Napoca reţinem 130 de titluri naţionale, cîştigarea a cinci ediţii ale Cupei Campionilor Europeni, 21 de titluri naţionale cu echipa. Ca antrenor al lotului României, sînt de remarcat cele 16 titluri mondiale, cele 32 de titluri europene, lansarea în arena competiţională a unor nume devenite etalon pentru tenisul de masă românesc şi nu numai, cum sînt Angelica Rozeanu, Sari Koloszvari – Szasz, Ella Constantinescu, Maria Alexandru, Gheorghe Cobârzan, Radu Negulescu, Adalbert Rethi, Dorin Giurgiucă, Şerban Doboşi, Simion Crişan, nu sînt singurii.

Revin la Memorialul de sîmbătă, 20 septembrie, cu un singur îndemn, să fiţi prezenţi !

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie